{ads}

HIDE

Viimased

latest

Saledate saladused ehk kuidas saada saledaks!

K äitu nii, nagu sa oleksid juba sale ja sa saadki saledaks! Saledad inimesed teevadki nii ja see toimib :) Meil on kõigil saledaid...

Käitu nii, nagu sa oleksid juba sale ja sa saadki saledaks!
Saledad inimesed teevadki nii ja see toimib :)


Meil on kõigil saledaid sõbrannasid, kes võivad süüa ükskõik mida, ilma et seda nende kaal järgmisel päeval meelde tuletaks. Kas pole ebaõiglane nende vastu, kes lubavad endale pool kooki ja võtavad juurde terve kilo?

Aga nagu selgub uuringute järgi, ei mõtle saledad inimesed toidust nii, nagu meie ülejäänud seda teeme. Saledatel inimestel on rahulik suhe toiduga. Need, kes kannatavad ülekaalulisuse käes, on liiga palju toiduga hõivatud. Nad keskenduvad sellele, kui palju ja kui tihti süüa. Ja mida süüa. Tegelikult on nii, et söögiisu nagu ka kõik muu, saab alati peast alguse, mitte tühjast kõhust. Vähemalt paljudel kordadel.

Kuidas süüa nii nagu sale inimene? Õpi, mida nad teevad ja mida nad ei tee ja kuidas sina saaksid seda enda ellu rakendada?

1. Nad ei pugi ennast täis, vaid lõpetavad söömise enne täiskõhutunde tekkimist

Selgub, et saledad inimesed lõpetavad söömise skaalal 6 - 7, samal ajal, kui meie ülejäänud sööme taldriku ikka tühjaks ja tõstame teise portsu juurde. Sellest on ennegi räägitud, et aju registreerib täiskõhutunde alles 20 minutit hiljem, võib-olla oleks hea teha söömise ajal paus. Teine nipp, väiksemad taldrikud ja väiksemad portsud, see peaks samuti aitama.

Tee nagu nemad: Söö pool portsu ja oota natuke, ning mõõda seejärel oma näljatunnet kümne palli süsteemis. Seejärel söö edasi pool portsu ja mõõda uuesti. See paneb sind rohkem mõtlema ja oma tegelikke vajadusi mõistma. Eesmärk on aimata ette täiskõhutunnet ja mitte ainult õgida. Boonusena sööd sa aeglasemini ja tunnetad paremini maitseid.




2. Saledad inimesed ei mõtle koguaeg söömisele. See ei ole prioriteet number 1


Enamik neist, kes ülekaaluga võitlevad, katsuvad leida ruttu lahendust näljatundele. Kui sa tunned näljatunnet, siis võib-olla on see rutiinist? Saledad inimesed kannatavad selle välja, sest nad teavad, et näljatunne tuleb ja läheb ja võtavad endale aega.

Tee nagu nemad: Lükka oma lõunaaeg paari tunni võrra edasi või katsu mitte näksida pealelõunal. Küll sa näed, et sa ei lähe katki ja oled võimeline töötama, nagu enne. Järgmisel korral, kui näljatunne pitsitama hakkab, oota natuke, enne kui külmkapi kallale tormad.

3. Nad ei kasuta toidu oma murede lahendamiseks


Saledad inimesed kasutavad samuti toitu oma emotsioonide ohjeldamiseks aga niipea, kui nad mõistavad, mida nad tegemas on, panevad nad piiri peale.

Tee nagu nemad: Pane sõna 'AITAB KÜLL' oma sõnavarasse.

Kui sa oled tõeliselt näljane, söö midagi tervislikku, näiteks pähkleid , mis aitab sul vastu pidada kuni järgmise söögikorrani. Aga kui sa oled vihane, üksik või väsinud otsi mõni kalorivaesem lahendus, et oma emotsioone ohjeldada. Mine näiteks jooksma, see paneb vere kiiremini käima ja ajab solvumise minema. Tunned end üksi? Helista sõbrale, mine parki jalutama. Teistega suhtlemine annab sulle ühtsustetunde. Kui sa oled väsinud, siis mine magama, mis sa enam ootad!


4. Nad söövad rohkem puuvilju


Saledad inimesed söövad päevas rohkem puuvilju ja kiudaineid, ning vähem rasva, kui ülekaalulised inimesed.

Tee nagu nemad: Lisa oma menüüsse rohkem puuvilju (mitte mahlu) . Söö vähemalt kaks või kolm puuvilja päevas. Lisa marju oma jogurtisse ja teraviljade hulka. Pane pirniviilud võileiva vahele või valmista ahjuõunu magustoiduks. Hoia kauss puuviljadega köögilaual ja iga kord, kui sul näljahoog peale tuleb, võta endale mõni puuvili.

5. Nad tegutsevad harjumusest

Kõik toiduspetsialistid kinnitavad seda, et mitmekülgne dieet on hea dieet aga liiga mitmekülgne dieet võib kaasa tuua tagasilööke. Liiga palju maitseelamusi ja tekstuure annavad vaid ülekaalule hoogu juurde, saledatel inimestel on oma toiduharjumused ja huvi pärast võivad nad ühte ja teist asja proovida aga jäävad sellegipoolest oma harjumusliku toidu juurde.

Tee, nagu nemad: Söö teadlikult, söö rahulikult: lisa teravilju hommikusöögi juurde, rohelist salatit lõunasöögi juurde.



6. Nad liiguvad palju

Keskmiselt käib sale inimene palju jala.

Tee nagu nemad: Uuringud on näidanud, et inimesed pole teadlikud tegelikult, kui palju nad päeva jooksul liiguvad. Enamik inimesi tegeleb ainult istumisega 16 -20 tundi päevas. Katsu kõndida vähemalt 10 000 sammu päevas! Tee iga päev pool tundi trenni või jalutuskäiku, kasvõi korista elamist energiliselt aga tõuse tugitoolist või arvuti tagant püsti!

7. Nad magavad ja palju

Selgub, et saledad naised magavad nädalas kaks tundi rohkem, kui ülekaalulised naised. Uuringute järgi selgub, et näljatundel on suur roll magamatuse juures.

Tee, nagu nemad: Võta rahulikult: kaks lisatundi nädalas magamise alla panna teeb 17 minutit päevas. Alusta kohe ja ära unusta, et oluline on magada iga öö vähemalt kaheksa tundi!

Lisanipp: Ära unusta hommikusööki. Järgi eesti vanasõna: hommikusöök söö ise, lõuna jaga sõbraga ja õhtusöök anna vaenlasele.

Kommentaare ei ole