{ads}

HIDE

Viimased

latest

Looduse supertoit ehk Brasiilia pähklid, toetavad kilpnäärme tööd ja on tervisele väga kasulikud (kõige paremad seleeni allikad)

See pikliku kujuga pähkel on pärit Brasiiliast ja Paraguay'st. Brasiilia pähklipuu võib kasvada kuni 45 m ja tema ümbermõõt kuni 2 m. P...

See pikliku kujuga pähkel on pärit Brasiiliast ja Paraguay'st. Brasiilia pähklipuu võib kasvada kuni 45 m ja tema ümbermõõt kuni 2 m. Pähklipuu kasvab metsikult Amazoni, Boliivia, Ecuadori, Guajaana, Peruu ja Venetsueela vihmametsades. Brasiilia pähklipuu hakkab vilja kandma alles 12 - 15 aastaselt.

Tervisele on Brasiilia pähklid aga kasulikud sellepärast, et:


1. Sisaldab rohkem seleeni, kui ükski teine toiduaine

Brasiilia pähklid sisaldavad erakordselt palju seleeni, rohkem, kui ükski teine toiduaine. Kahest pähklist päevas piisab selleks, et saada organismile vajalik seleenikogus kätte. Seleen on aga väga oluline abiline kilpnäärme paremaks tööks, samuti tugevdab ta immuunsüsteemi ja tagab ilusama naha. Paljud inimesed kannatavad seleenipuuduse käes, seleenipuudus aga nõrgestab immuunsüsteemi ja võib tekitada haiguslike seisundite väljakujunemist.

Seleen aitab reguleerida kilpnäärme hormoonide taset ja eemaldada kahjulikke ühendeid. Kindlasti peaks valvama, et organismis oleks piisavalt joodi, vastasel korral ei pääse seleeni mõju kilpnäärmes esile.

Seleenil on aga vähki, Alzheimeri tõbe ja südame-veresoonkonna haigusi ennetav toime. Ta aitab parandada verevarustust. Samuti aitab seleen alandada põletikku ning valu liigeste piirkonnas (seleenipuudust on täheldatud reuma põdejatel). 2012. aastal viidi Eesti geenivaramuga läbi uuring, mille läbi uuriti seleeni taset vereseerumis. Selgus, et vähki põdevate laste seleenitase oli tunduvalt madalam. Teadlased on jõudnud ka järeldusele, et kõrge seleenitase organismis aitab ennetada maksavähi teket.

Seleen on väga tugev antioksüdant, mis kaitseb rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ning osaleb ainevahetuse protsessides. Mitmete erinevate uuringute kaudu on tõestatud, et seleen kaitseb meid ohtlike haiguste eest. Seleen tugevdab organismi kaitsevõimet. Teda tuntakse ka elavhõbeda magnetina. Kõrge elavhõbedasisaldusega organismis (hambaplommid, keskkonna saastatus, vaktsineerimine) on kindlasti ka seleenipuudus.

Kindlasti kannatavad seleenipuuduse all need inimesed, kes suitsetavad, tarbivad liiga palju alkoholi või kellel on südame-veresoonkonna haigus. Samuti kannatavad seleenivaeguse all stressi käes vaevlevad inimesed.  Samuti ära tarbi liiga palju suhkrut, sest seleen ei imendu organismis koos süsivesikutega.

Seega on seleen elutähtis mikroelement, mida on vaja immuunsüsteemi tugevdamiseks, kilpnäärme hormoonide talitluseks ja selleks, et tagada normaalse rakkude talitlus.

Seleeni ületarbimine võib aga tekitada mürgitust ehk selenoosi. Kindlasti ära söö korraga tervet peotäit pähkleid, vaid võta ainult 2 või 3 päevas (25g). Pähklid ei säili hästi ja õhuke hallituskiht pähklitel võib olla isegi mürgine, seega osta korraga väike kogus pähkleid. Seleenimürgituse sümptomiteks on juuste väljalangemine, küünte haprus, kõhulahtisus ning küüslaugu lõhn suus.

Seleeni leidub rasvases kalas (heeringas, tursk, forell), mereandides, munades, pähklites, seemnetes, seentes,  brokolis, hernestes, maisis, täisteratoodetes, pärmis, maksas, võis, ubades ning küüslaugus. Kõige rohkem sisaldavad seleeni aga Brasiilia pähklid.

2. Rikkalikult E vitamiini

E-vitamiin on tugev antioksüdant, mis pidurdab rakkude vananemist, aitab ära hoida veretrombe ning alandada vere kolesteroolisisaldust. Samuti aitab ta ära hoida vananemisega seotud mälu halvenemist. E vitamiin kaitseb organismi vabade radikaalide kahjustuste eest. Ta aitab ennetada südame-veresoonkonna haiguseid ning säilitada lihaste struktuuri. E vitamiin toetab ka punaste vereliblede tootmist. E vitamiin kaitseb keha ka oksüdatiivse kahju eest, toetab immuunsüsteemi ja parandab vereringet. Samuti usutakse, et ta aitab ennetada vähki. E-vitaimini leidub seemnetes, pähklites, kaeras, õlides ja porgandis.

3. Kiudaineterikas

Brasiilia pähklid sisaldavad rikkalikult kiudaineid: 8,3 g / 100 g. Selleks, et terve olla, on väga oluline valvata selle üle, et igapäevane menüü sisaldaks vajaliku hulga kiudaineid. Sest kiudainete defiitsiit organismis vähendab tema vastupanuvõimet ja on üheks ülekaalulisuse põhjustajaks. Kiudained aitavad hoida seedimist korras - 70% immuunsüsteemist asub aga seedekulglas -, ennetada südamehaigusi ja reguleerida veresuhkrut. Kiudaineid söövad soolestikus elavad bakterid, kes aitavad immuunsüsteemi toetada. Ära unusta ka piisavalt juua, sest kiudained seovad endasse vett.

4. Lisaks ka teisi vitamiine ja mineraalaineid

- Fosfor (725 mg / 100 g) : väga vajalik luude ja hammaste tervise heaks, vere pH taseme säilitamiseks, energia ladustamiseks kehas.

- Tsink ( 4, 06 mg / 100 g) kasvuks vajalik, toetab immuunsüsteemi ja neuroloogilisi funktsioone. Reguleerib tuju, parandab nägemist. Samuti oluline abiline kilpnäärme hormoonide talitluseks ja insuliini metabolismi mõjutamiseks.

- Magneesium (376 mg / 100 g) osaleb üle 300 ainevahetusprotsessis, väga oluline luude, hammaste, lihaste ja maksa tervise heaks. Magneesium osaleb ka närvisüsteemitöös ja lõdvestab lihaseid. Hädavajalik südame-veresoonkonna heaks ning veresuhkru ja - rõhu reguleerimiseks.

5. Aitab lisakilodest lahti saada

Ikka öeldakse, et pähklid sisaldavad palju kaloreid ehk siis võivad teha paksuks. Tegelikult on aga nii, et mitmed erinevad uuringud on tõestanud, et pähklite söömine aitab kaalust alla saada. Vastupidi, tarbides mõõdukalt pähkleid, parandad sa oma tervist ja pähklites leiduvad kiudained takistavad sul liiga palju süüa.



Kommentaare ei ole