{ads}

HIDE

Viimased

latest

Reede, 13 ja täiskuu - asjad, mida sa täna kindlasti teha ei tohi!

Paraskevidekatriafoobia on sõna, mida ilmselt vähesed suudavad korralikult välja öelda, tegemist on aga foobiaga, mille all kannatavad in...

Paraskevidekatriafoobia on sõna, mida ilmselt vähesed suudavad korralikult välja öelda, tegemist on aga foobiaga, mille all kannatavad inimesed, kes tunnevad hirmu 13. ja reede ees. Tegemist on erilise päevaga, mis tekitab hirmu ja ebausku nende seas, kes sellesse usku panevad. Lisaks sellele on taevas täna täiskuu, mis muudab selle päeva veelgi salapärasemaks.



Astroloogiahuviliste jaoks oli see aasta hea, sest kõik erakordsed täiskuud on end näidanud: Punane Täiskuu ehk Verekuu (20. jaanuar), Must Täiskuu (kui kaks noorkuud satuvad samasse kuusse, see leiab aset iga 29 kuu tagant, 30. august) ja Äikese Täiskuu (Thunder Moon, 16. juuli)! Ja täna on taas erakordne päev, sest reedel ja 13'ndal on taevas suur täiskuu!





Kust on saanud alguse uskumused seoses 13. ja reedega? 


Need uskumused on saanud alguse Kreeka-Rooma tsivilisatsioonidelt. Nende seas levinud uskumuste järgi oli number 12 täiuslikkuse arv. Sealt tulebki, et  tegi Herakles 12 tööd, sodiaagimärke on täpselt 12 ja Olümpose jumalaid on 12. 13 oli arv, mis tuli kohe peale 12ndat ja millel oli negatiivne varjund. Teisest küljest jälle religioosse poole pealt oli Kristusel 12 apostlit viimase õhtusöögi ajal lauas. 13ndaks osutus Juudas, kes Jeesuse reetis.


Samuti räägitakse armastuse ja nõiakunsti jumalannast Freya'st, kellest võib-olla saigi alguse ebausku reede ja 13 suhtes. Põhjamaades, Saksa ordu liikmete ja Germaanide juures oli Frigga ehk Freya jumalate kuninganna, Kuu - ja Mere jumalanna, keda seostati kevade, kasside ja lindudega. Reede oli tema kummardamiseks peetud päev. Sealt ka inglise keelne sõna Friday, mis tuleneb Freya'st "Freya's day".


Täna öösel paistab taevas lõikuseaja täiskuu, mis märgib ära sügisehooaja alguse. Ja sellel aastal leiab see aset 13. kuupäeval ja reedel, seda juhtub iga 20. aasta tagant ainult üks kord.


Seda täiskuud peetakse aasta kõige olulisemaks, sest ta on sügisesele pööripäevale kõige lähedamal. Almanahh peab seda täiskuud tähtsaks, sest ta võimaldab Ameerika ja Kanade põllumeestel töötada kuuvalguses kuni hilisööni.


Ja mis kõige tähtsam, täiskuust tulev positiivne energia hajutab kogu negatiivsuse, mida reede ja 13. kuupäev enesega kaasa võiksid tuua.


Mis on aga asjad, mida sa ei tohiks tänasel päeval teha? 



1. Ära avalda armastust täiskuu ajal

Iidsetel aegadel needsid mitmed kultuurid kuud. Kuu pidevalt muutuv kuju ei mõjunud inimestele rahustavalt. Inimesed omistasid palju üleloomulikku ja halba eriti täiskuule, mis taevas säras. Uskumuste järgi lõppevad armastuslood, mis on täiskuu ajal alguse saanud, sama ruttu, kui nad on alanud.

2. Ära tee vihmavarju kodus lahti

Usutakse, et vihmavarju avamine kodus tõmbab ligi halva silma ja nõrgendab katuse kaitset majale. Kui sa just ei taha, et sulle katusekivi pähe kukub, siis ära hakka täna vihmavarju koduseinte vahel avama.

3. Ära haiguta

Keskaegsete ajaloolaste järgi oli haigutamine kuradi ligi kutsumine, kes otsib teed, kuidas inimese sisse saada. Sealt ka vajadus panna käsi suu ette haigutamise ajal. Vaata, et sa täna ei haiguta!

4. Ära tunne hirmu

Reedel ja 13. kuupäeval hirmu tundmine võib muuta valgeks kõik su juuksed. Ära siis vaata täna õudusfilmi ning väldi ka poliitikute kõnesid.

5. Ära istu lauda, kus on 13 kohta


Sest see toob õnnetust terveks aastaks. 


6. Ära tõuse voodist teiselt poolt


Ärgates ei tohi kunagi tõusta üles teiselt poolt voodit, vaid ikka sealt poolt, kus sa ka magama heitsid. Vastasel korral tõuseksid sa vale jalaga aga kuna on ka 13. kuupäev, siis muudab see kogu päeva halvaks.


7. Ära tapa ämblikku


Ämbliku tapmine, eriti koduseinte vahel, toob halba õnne. Nii, et ära seda kindlasti seda tee tänasel kuupäeval. Näita ämblikule parem ust.





8. Ära mine redeli alt läbi


Muide üldse ei ole soovitav redelite alt läbi minna. Sest see tõmbab ligi halba õnne. Ja see pole turvaline. Eriti, kui tegemist on kohmaka õemehega, kes redeli peal on.


9. Ära pane kahvlit ja nuga risti


Kahvli ja noa ristamine ennustab halbu aegu, pole tähtis siis, millise aastaajaga tegu on. Aga eriti täna läheb see täide.


10. Ära planeeri romantilisi kohtumisi


Ära üldse tee kohtumisplaane 13. kuupäevadel, eriti kui tegemist on veel reedega. Kõik suhted lõppevad siis halvasti.


11. Ära lõhu peeglit


Usutakse, et katkine peegel toob 7 aastat õnnetust. Kui see peaks juhtuma täna, siis tuleb arv korrutada 13-ga. Pikk aeg, kas pole? 


12. Ära mine lennuki peale


Võib-olla oled sa tähele pannud, et lennukipiletid on palju odavamad 13ndal kuupäeval? Isegi, kui sa ei ole väga ebausklik, kas sa julgeksid sellel päeval ära lennata? 


13. Väldi number 13


Sest see ei ennusta head, eriti reedesel päeval. 


Aga muidu, et halvast õnnest lahti saada, loe järgnevat lauset õigetpidi:


! itsäh behäl kiõk, ardak arÄ





Kommentaare ei ole