{ads}

HIDE

Viimased

latest

10 põhjust, miks jõhvikad on tervisele väga kasulikud

1. Jõhvikad sisaldavad väga palju antioksüdante.  Antioksüdandid neutraliseerivad vabasid radikaale ja mitmete terviseprobleemide e...


1. Jõhvikad sisaldavad väga palju antioksüdante. 


Antioksüdandid neutraliseerivad vabasid radikaale ja mitmete terviseprobleemide eest vastutavaid põletikke. Uute teaduslike uuringute järgi aitab regulaarne jõhvikamahla joomine  tugevdada immuunsussüsteemi. Täpsemalt on jõhvikas leiduvad polüfenoolid need, mis võimaldavad paremini vastu seista nende rakkude tegevusele, mis stimuleerivad põletike teket. Värsked Kanadas läbi viidud uuringud näitavad ka, et proantsüaniid, mida jõhvikates leidub, aitab vähendada prostaadi vähirakkude elujõudu.

2. Jõhvikad stimuleerivad head kolesterooli ja on südamele head.


Klaasitäis jõhvikamahla päevas on südamele kasulik. Teadusliku uuringu järgi igapäevane jõhvikamahla joomine aitab kaasa hea kolesteroolitaseme tõusule.

Mitmed teaduslikud uuringud jõhvikate kasulikkuse kohta näitavad, et punastes marjades leiduvad flavonoidid aitavad alandada südamehaiguste riski.



3. Jõhvikad aitavad ennetada põie- ja bakteriaalseid põletikke.

Üks Harvardi ülikoolis läbiviidud teaduslik uuring väidab, et 45% kuivatatud ja suhkrustatud jõhvikate söömine võid pidurdada bakterite kinnipidamist ja ennetada põiepõletikke.

Samuti täheldatakse, et jõhvikamahl aitab paremini kaitsta bakteritest põhjustatud põletike eest.

4. Jõhvikad on head C vitamiini ja toitainete allikaks.

Jõhvikad on head C vitamiini allikad. Üks ports 100g värskeid jõhvikaid tagab 22% päevasest soovitavast C vitamiini kogusest. Jõhvikates leidub C vitamiini aitab eriti kaasa noradrenaliini tootmisele, tegemist on neuroühendusega, mis soodustab rakkude ja aju vahelist komunikatsiooni.

Tuletagem meelde, et C vitamiin aitab samuti tugevdada immuunsussüsteemi, alandab südame-veresoonkonnna haiguste riski, kiirendab haavade paranemist ja aitab paremini ennetada katarakti. Lisaks teistele jõhvikates leiduvatele mineraalidele ja toitainetele tuleks eraldi välja märkida vitamiinid B5, E ja K, mangaani ja vase.



5. Jõhvikad on head kiudainete allikad.


Jõhvikad on samuti headeks kiudainete allikateks. 100 grammi värskeid jõhvikaid annab rohkem kui 4.6 g kiduaineid, see moodustab peaaegu 18% päevasest soovitatavast kogusest. Lisaks sellele, et jõhvikates leiduvad kiudained soodustavad head seedimist, aitavad nad ka alandada seedeelundite vähi teket. Toiduainetes leiduvad kiudained aitavad toota butüraati, ainet, mis pärsib jämesoole ja pärasoole kasvajaid.

Mis veel parem, sellised kiudainete rikkad toiduained nagu jõhvikad, aitavad paremini reguleerida halva kolesterooli taset veres. Kiudained toimivad organismis svammina imades endasse seedekulglasse seisma jäänud ained ja aitavad neid väljutada.

6. Värsked jõhvikad ja jõhvikamahl on kalorivaesed.

Jõhvikad on maitsvad ja kalorivaesed. 100 g värskeid jõhvikaid sisaldab kõigest 46 kalorit.

7. Jõhvikad aitavad veresuhkrut paremini kontrollida.

Jõhvikad aitavad glükoositaset tasakaalus hoida. Värske uuring tõestab, et ilma suhkruta jõhvikamahla joomine või kuivatatud jõhvikate söömine võib aidata 2 tüübi diebeedi all kannatavatel inimestel paremini veresuhkru taset kontrolli all hoida.



8. Paljutõotavad tulemused soolestiku bakterite osas. 

Isegi kui kindlamate tulemuste saamiseks on vaja veel uuringuid läbi viia, on jõhvikatel positiivne mõju hiirte soolefloora juures. Uuringu käigus selgus, et hiired, keda toideti jõhvikaekstraktiga, heade bakterite hulk soolestikus kasvas.

Jõhvikas võib samuti olla kasulik maole. Bakterid, mis kleepuvad mao limaskestale võivad tekitada maohaavandeid või tekitada maovähki. Uuringute järgi selgub aga, et jõhvikates leiduvad polüfenoolid võivad kaitsta magu maohaavandite eest.

9. Jõhvikas võib ennetada Alzheimeri tõbe ja mälu kaotust.

Veelgi parem, jõhvikad sisaldavad toitaineid, millel on oluline roll aju kaitsmaks aju mälu kaotuse eest. Antioksüdandid neutraliseerivad mürgiseid vabasid radikaale, mis võivad kahjustada DNA'd ja põhjustada ajupõletikku. Seda tehes võib jõhvikas aidata alandada Alzheimeri tõve arengut.

10. Jõhvikad ilusa naha ja hammaste heaks.

Jõhvikates leiduvad antioksüdandid soodustavad samuti kollageeni tootmist, mis aitab nahka elastsena hoida, tagades talle noorusliku sära. Need antioksüdandid kaitsevad samuti nahka vabade radikaalide eest, mis põhjustavad põletikke ja mis omakorda võivad terviset kahjustada.

Teine jõhvikates leiduvate antioksüdantide hea toime on see, et nad suudavad alandada hambakivi ja ennetada igemehaigusi. Jõhvikates leiduvatel antioksüdantidel on põletikuvastane toime, mis takistab bakteritel moodustuda ja hoiab hambaid tervena. Jõhvikad võivad olla head kaariese ennetamise juures tänu oma antioksüdantidele, mis takistavad bakteritel hammastele kleepumast. 








1 kommentaar

  1. Millest siis täpsemalt jutt? Kas jõhvikatest või pohladest? Punkt 5. juures on pilt ehtsatest pohladest.

    VastaKustuta