{ads}

HIDE

Viimased

latest

4 nippi, kuidas kiirendada ainevahetust, põletada rasvu ja olla täis energiat

M is siis, kui ülekaal, libiido langemine, motivatsiooni puudus või lausa kalduvus depressioonile võivad potentsiaalselt tuleneda ühest ains...

Mis siis, kui ülekaal, libiido langemine, motivatsiooni puudus või lausa kalduvus depressioonile võivad potentsiaalselt tuleneda ühest ainsast põhjusest: ainevahetuse langus! Tahate te selle kohta lähemalt teada saada?

Selles artiklis räägime ainevahetusest, mis on psühholoogiline protsess, millest me väga vähe kuuleme aga millel ometi on väga oluline roll, sest ta on seotud otseselt kogu keha normaalse funktsioneerimisega.

Sellepärast juba on oluline mõista ainevahest, kui sa tahad endale raudset tervist.

Alustamiseks räägime lahti ainevahetuse rolli organismis ja seejärel anname neli nippi, mis võimaldavad ainevahetust kiirendada loomulikul ja looduslikul moel ja saada rohkem energiat.

Alustuseks, mis asi on ainevahetus?

Ainevahetus ehk metabolism on organismis aset leidev sünteesi- ja lagundamisprotsess. Ainevahetus on eluliselt oluline, et hoida alal elulisi funktsioone.

Ainevahetus on see, mis mõjutab toidu omastamist, selle väljutamise rütmi, kehatemperatuuri aga samuti kõiki keemilisi kehas aset leidvaid kõikumisi.

Ainevahetus ei ole kunagi stabiilne ja on alati kõikuv. See on kilpnääre (mis asub kaela alaosas) mis on vastutav ainevahetuse tõstmise või langetamise eest, umbes nagu termostaat.

Mida kiirem on ainevahetus, seda rohkem põletab inimene energiat ja seda rohkem seega ka rasvavarusid. Mida soojem inimesel on, mida positiivsem ta tuju on, seda kõrgem on ta libiido, seega globaalselt on see keha, mis funktsioneerib paremini.

Need aga, kellel on aeglane ainevahetus, põletavad vähe energiat ja neil on probleeme ülekaaluga. Need on külma kartvad inimesed, kelle libiido on madal ja kellel on kalduvus depressioonile ja negatiivsusele üldiselt.

Kui sa kannatad nende probleemide all, siis tõenäoliselt sinu ainevahetus (või siis täpsemalt kilpnääre) ei tööta enam nii, nagu vaja.

Lahendused, mis aitavad kiirendada ainevahetust.

1. Maga korralikult.

Kvaliteetne uni on oluline selleks, et energiat ja selle närvivaru taastada. Selleks, et auto käima saada on vaja laetud akut. Keha töötab täpselt samamoodi.

Kui sul on piisavalt närvienergiat, siis töötab su keha normaalselt. Et kiirendada ainevahetust on väga oluline magada korralikult.

Kurnatud inimese keha töötab aga aeglaselt ja võib otseselt mõjutada kilpnäärme tööd (mis on vastutav ainevahetuse taseme reguleerimise eest).

Kurnatus alandab drastiliselt ainevahetuse võimet ja tekitab kõiki eelmainitud probleeme. See selgitab, miks öeldakse, et unepuudus ja väsimus teevad paksuks ja tekitavad stressi.

Mis on kvaliteetne uni?

Enamik inimesi arvavad, et kvaliteetne uni võrdub magatud tundidega. Tegelikult peab arvestama magamaheitmis aega, mis on veelgi olulisem.

Sa pead:

- magama vastavalt loomuliku unetsüklile (heitma magama 21-23h vahel, ärkama kella 6-8h vahel). Enne keskööd magatud tunnid on topeltväärtusega.

- magama rahulikus keskkonnas, kus puudub müra, hästi õhutatud ruumis.

- end säästma elektro-magneetilisest saastast pannes oma telefoni ja wi-fi kinni ja võttes seinast välja kõigi elektrooniliste aparaatide juhtmed (lamp, äratuskell jne).

 - vältima ekraane ( arvuti, telekas) enne magama heitmist, sest neil on ärevust tekitav mõju ja nad takistavad une leidmist.

2. Liigu niipalju, kui võimalik.

Füüsiline pingutus on väga hea võimalus, mis aitab ainevahetust kiirendada. Nüüd sa mõistad, miks sa pead olema iga päev aktiivne.

Sa võid teha sporti regulaarselt või siis hakata lihtsalt rohkem liikuma, asendades auto jalgsi käimisega, lifti trepist käimisega, diivani jalutamisega jne. Pane oma kujutlusvõime tööle. See, mis loeb on regulaarsus ja sagedus, sest eesmärk on kasutada ära lihaseid kogu nädala jooksul, et hoida ainevahetust kõrgel tasemel. Iga väiksemgi liigutamine võib muuta palju.

Hea on teada, et mõningad pingutused kiirendavad ainevahetust rohkem, kui teised. Intensiivset laadi pingutused juhivad kohe ainevahetuse tõusuni ja seda isegi 48 tundi peale pingutuste tegemist. See tähendab, et 48 tunni jooksul põletad sa rohkem energiat (ja seega ka rasvu) kui normaalsel ajal.

3. Lõpeta liiga ranged dieedid.

Paljud inimesed arvavad, et kaalu kaotamiseks on vaja pidada rangelt ettekirjutatud dieeti aga see on väga halb idee.

Kui me hakkame uurima, siis leiame, et on olemas palju erinevaid igat sorti ja värve dieete. Kõikidel neil dieetidel on midagi ühist: nad ei pea kinni inimese füsioloogilistest vajadustest.

Ometi põhiidee on iseenesest hea: süüa vähem, et vähem rasva kokku varuda... Aga tegelikkus on teistsugune.

Kui me piirame end toidust, siis organism kohandab end sellega vastavalt. Dieedi käigus ei saa organism enam piisavalt kaloreid ja alandab ainevahetuse taset (ja seega energia tarbimist) oluliselt, et kindlustada, et jääks piisavalt energiat selleks, et hoida alal elulised operatsionaalsed funktsioonid.

Kui selline piirang kestab kaua, jääb ainevahetuse tase väga madalaks ja seda isegi siis, kui inimene hakkab taas normaalselt toituma.

Mis juhtub, kui sa dieedi lõpetad?  

Kõik kilod tulevad ruttu tagasi ja veel enamgi, lihtsalt sellepärast, et sa nõrgestasid oma ainevahetust.

Organismi energiakulud olid väga madalad ja ta ei ole enam võimeline kasutama toitu, mida sa taas sööma hakkad = rasva kuhjumisega.

Kalorite piiramisel võib olla kasu, kui ta jääb kindlaks, nagu näiteks paastu ajal. Ainult, et kui paastu pikendatakse dieedi eesmärgil, siis võib see muutuda mürgiseks ja isegi katastroofiliseks.

4. Söö taimsete rasvade baasil toiduaineid.

Mõned uskumused levitavad, et taimede baasil rasvad on peamisteks mürkideks, mida iga hinna eest peab vältima, vastasel juhul ähvardavad sind lisakilod ja haigused. Tegelikult on see aga vale. Ettevaatust, kui me räägime rasvast, siis me räägime hea kvaliteediga rasvadest (mitte muundatud ja keedetud) ja mis lisaks on taimsed rasvad.

Need rasvad soodustavad  suurel määral ainevahetuse tõusu ja on tervise oluliseks osaks (olles vajalikud hormoonidele, põletikuvastase toimega, pehmendades soolestiku sfääri jne)

Kookos ja eriti just kookosõli/rasv on suurepärane ainevahetuse tõstmiseks.

Kes pole unistanud sellest, et rasva söömine aitab kaalu langetada ja paremini tunda? Kookos teeb seda sinu jaoks. Ja kookospähkel ei ole ainuke taim, mis sisaldab rikkalikult taimerasva, neid on palju.

Rikkalikult taimset rasva sisaldavad taimed:

Kõik õli sisaldavad seemned ja puuviljad: pähklid, linaseemned, päevalilleseemned, seesamiseemned jne.

Avokaado

Oliivid

Taimsed õlid (oliivi, rapsi, päevalille)

Et neist toiduainetest parimat kasu saada, tarbi neid toorelt ja ilma kuumutamata.









Allikas: .mangervivant.fr

Kommentaare ei ole