{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vanaema tarkus - Millal mida külvata

"Olen fenoloogilisi vaatlusi teinud 1969. a alates ja läbi töötanud taimekaitsejaamade prognoosipunktide 9 aasta vaatlusandmed. Se...



"Olen fenoloogilisi vaatlusi teinud 1969. a alates ja läbi töötanud taimekaitsejaamade prognoosipunktide 9 aasta vaatlusandmed. Selle põhjal julgengi soovitada aiatööe aegu.

Looduses valitseb kindel seos pungade puhkemise, taimede õitsemise, rändlindude saabumise, kahjurputukate ilmumise ja ilmastiku vahel.

Saabuvad põldlõoke, kiivitaja, õitsemist alustab paiseleht.


Enamasti muld ei ole veel küps. Kergematel muldadel aga saab alustada porgandi, rõika, peterselli ja mustjuure külvi.

Õitseb varsakabi, õitsemist alustab võsaülane, saabuvad esimesed linavästrikud.

Põhiline kevadise mullaharimise ja külvi algus. Soojematel muldadel kartulipanek. Aedherne, salati, redise, tilli, spinati ja põldoa külvamine. Sibula ja küüslaugu mahapanek. Talisibula, murulaugu, mädarõika ja rabarbri istutamine. Varase peakapsa, lillkapsa ja selleri taimede istutamine.
Lilledest võib kasvukohale külvata saialille, rukkilille, kosmost, päsmaslille, kuldlille, õlglille, lillhernest, peiulille, mungalille, pruudisõlge.

Õitsemist alustavad vaher, võilill, toomingas. Kägu kukub, saabuvad pääsukesed. Sääskede esimene piste.

Kapsa ja redise taimedele ilmuvad maakirbud. Hilise peakapsa, lill-, roos- ja nuikapsa, kaalika, porrulaugu, sibula ja spinatiistikute kasvukohale istutamine. Sibula ja keskvarajase peakapsa külvamine. Kartuli mahapanek,. Lupiini ja öölevkoi külv. Peenardele võib istutada lõvilõua, kuldlille, kipslille, õlglille, sinilobeelia, suvilevkoi, suvi-leeklille, leeksalvei ja astri taimi.

Õitsevad metsmaasikas ja kullerkupp. Ööbik laksutab.


Kurgi- ja aedoaseemnete külv.
Kasvukohale võib istutada kõrvitsa taimed. Lendlust ja munemist on alustanud kapsakärbes.


Autor: Ants Nääs


Kommentaare ei ole