{ads}

HIDE

Viimased

latest

Esimesi selle suve hoidiseid - Rabarber

T eda tunti juba väga ammu, kuid kasutati ainult ravimtaimena. Ka praegu valmistatakse juurtest ja vartst rohtusid, mis mõjuvad lahtista...

Teda tunti juba väga ammu, kuid kasutati ainult ravimtaimena. Ka praegu valmistatakse juurtest ja vartst rohtusid, mis mõjuvad lahtistavalt, äratavad isu ja soodustavad seedimist.
Kevad on õige aeg rabarbri hoidistamiseks, ta on siis kõige mahlakam ja sisaldab vähem ebasoovitavat oblikhapet.
Rabarbrivarred pestakse hoolikalt puhtaks, eriti lehekaenlad ja lõigatakse terava noaga ristikiudu soovitud pikkusega tükkideks. Lehevarsi ei koorita, nii saadakse ilusama värvusega ja paremini säiliv hoidis.

Rabarbrimahl

Rabarbrimahla võib valmistada aurutades, pressides või keetes. Viimasel juhul lisatakse 1 kg koorimata õhukeseks lõikudeks tükeldatud rabarbrile 2 klaasi vett. Keetmise järel kurnatud mahlale võib lisada soovi korral suhkrut 1 - 2 klaasi 1 liitri mahla kohta. Mahlu võib aga valmistada ka suhkruta. Kui suhkrut lisatakse, keedetakse mahl koos suhkruga veel kord läbi.




Toores rabarber pudelis

Pestud rabarbrivarred lõigatakse tükkideks, pannakse ettevalmistatud, täiesti puhastesse pudelitesse. Pudelit raputatakse aeg-ajalt, et sellesse rohkem rabarbrit mahuks. Peale valatakse kas jahtunud vi kuum keedetud vesi, nii et rabarber on üleni vees. Pudelid suletakse kohe õhukindlalt, sïlitatakse külmas hoiuruumis.

Rabarbrivõie ja - marmelaad


1 kg pestud ja tükeldatud rabarbrivarsi, 1/2 klaasi vett, võide jaoks 300 g (1 1/2 klaasi) suhkrut, marmelaadi jaoks 800 g (4 klaasi) suhkrut.

Rabarber lõigatakse ristikiudu võimalikult õhukesteks tükkideks. Keedunõu põhjale valatakse vesi, kuumutatakse keema. Keeva vette pannakse rabarbritükid, keedetakse pehmeks, siis lisatakse suhkur. Keedetakse puhta puulusikaga pidevalt segades, kuni suhkur on lahustunud; marmelaadi aga, kuni on muutunud paksuks. Nii võie kui marmelaad tõstetakse kuumalt puhastesse kuumutatud purkidesse. Võie suletakse kohe õhukindlalt, halva hoiuruumi korral võib selle veel koos purgiga üle kuumutada (85 ° juures 20 minutit). Marmelaadi võib sulega jahtunult, siis tekib selle pinnale tihe kuiv kiht, millele võib puistada suhkrut. Marmelaadipurgid kaetakse pärgamendi, tsellofaani või plastmasskaanega.



Autor : Salme Masso väike retseptikogu '84

Kommentaare ei ole