{ads}

HIDE

Viimased

latest

3 lauset, mida ei tohiks oma lapsele öelda

 Milliseid ütlusi üks lapsevanem kasutada ei tohiks, millised tuleks ära kustutada oma sõnavarast? 

 Milliseid ütlusi üks lapsevanem kasutada ei tohiks, millised tuleks ära kustutada oma sõnavarast? 




Kõik inimesed eksivad. Ka lapsevanemad teevad mõnikord vigu. Teevad vigu siis, kui nad ütlevad lapsele midagi, mida nad hiljem kahetsevad. Eksimine on inimlik. Tähtis on mitte vigu korrata. Ühes artiklis, mis avaldati väljaandes Your Tango, tõi suhtespetsialist Nathalie Blais välja kolm lauset, mida ei tohiks oma lapsele öelda. Tegemist on lausetega, mida kasutavad sageli toksilised vanemad. 

Esimene neist lausetest, mida öelda ei tohiks, on järgmine : "Mis sinuga lahti on? "

Vastu on lihtne : mitte midagi. Sinu lapsega on kõik korras. Su laps ei ole lihtsalt piisavalt suur, et mõtelda nii nagu sina. Ta on alles täies arenguetapis ja selle tõttu ei ole tal piisavalt füüsilisi ega intellektuaalseid võimeid, et arutleda oma valikute üle. Pole mõtet oodata vastust küsimusele, millele vastata ei saa. Samas võid sa alati vabandada oma lapse ees, see muudab sind tema silmis ainult inimlikumaks ja muudab teie omavahelise suhte ka palju kergemaks. Nii tuleb ta ise järgmisel korral sinu juurde, kui ta vajab toetust.

 


Ähvardustel ei tohi olla kohta vanema ja laste suhetes

Teine lause, mida Nathalie Blais soovitab mitte kasutada, on see : " Miks sa ei ole nagu...?". 

Sinu laps ei ole MITTE KUNAGI selline nagu tema õde või vend, tädipoeg või mõni tema klassikaaslane, keda sa tahad talle eeskujuks tuua. Sinu laps erinev alati millegagi teistest lastest. See ongi tore inimeste puhul. Me oleme kõik millegipoolest suurepärased ja ainulaadsed. Vanemad peavad lastele näitama, et nad armastavad neid just sellistena nagu nad on. 

Kolmas lause, mille kasutamine tuleks lõpetada, on : " Ma olen praegu nii ärritunud, et ma võiksin..."

Ähvardustel ei ole laste ja vanemate suhtes kohta. Eriti siis, kui neid ähvardusi ei viida ellu. Ära loobi ähvardusi, mida sa nagunii ei tee. Lapsed õpivad ruttu ja saavad aru, kui sa ütled midagi tõsiselt. Iga kord, kui sa ütled midagi, mida sa ei tee, kaotad sa oma autoriteeti. Parem mõtle enne, kui sa midagi ütled.

Kommentaare ei ole