{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märk, mis viitab psühholoogide sõnul sellele, et su laps on ära hellitatud

foto : unsplash / Hannah Tasker      Kas sinu laps ...

foto : unsplash / Hannah Tasker

 

 

 Kas sinu laps saab alati seda, mida ta tahab? Üks kliiniline psühholoog räägib, milline märk viitab sellele, et su laps võib olla ära hellitatud. 

Kas sa oled hakanud mõtlema, et su laps võib olla ära hellitatud? Kliiniline psühholoog Suzanne Gelb tõi HuffPost'is ilmunud artiklis välja ühe joone, kuidas on käituvad lapsed, kes on harjunud alati oma tahtmist saama. Spetsialisti sõnul ei tee ära hellitatud lapsed mitte midagi enne, kui vanemad neid eraldi spetsiaalselt ei ole mitu korda palunud. See on normaalne, kui sa pead oma lapsele mitu korda meelde tuletama, et ta peab oma hambad ära pesema või mänguasjad ära koristama. Ent üks laps peaks tegema lihtsamaid asju ka ilma palumata ja kuulama vanemate sõna ilma, et vanem peaks sellepärast lapsega hakkama kauplema. 

 

 

Kui su laps keeldub tegemast kõige elementaarsemaid asju ja sa pead teda eraldi paluma või mis veelgi hullem - lubama talle näiteks raha, kommi või mänguasju - ei ole see hea märk. Kui sa arvad, et tasu töö eest mõjub motiveerivalt, siis järgmine kord ära imesta, kui sa palud tal midagi teha ja tema sinult otse küsib, mida sa talle selle eest vastu annad. 


Mida siis ette võtta, kui laps on ära hellitatud? 

Samas artiklis jagavad mitmed eksperdid ka soovitusi vanematele, mida teha, kui nüüd peaks nii olema, et laps ongi ära rikutud. Muretsemiseks pole põhjust, sest õnneks leidub igale probleemile lahendus. Spetsialistid soovitavad hakata lapsele ütlema EI ilma, et sa tunneksid ennast seejuures süüdi. Sa ei tohi talle alati järele anda. 

 

 

Teiste soovituste seas tõid spetsialistid välja näiteks peresisese tänulikkuse praktiseerimise, mis õpetab lapsele, kuidas olla teiste vastu tähelepanelikum ning õpetab lapsi samuti rohkem hindama väikseid ja lihtsaid asju. 

Samuti see, kui lapsevanem leiab iga päev aega, et mängida ja rääkida oma lapsega on samuti väga hea võimalus, mis aitab võidelda halbade käitumisharjumuste vastu.

Kommentaare ei ole