{ads}

HIDE

Viimased

latest

Psühholoogi soovitus, kuidas peaks lapsevanem käituma, kui laps on läinud üle piiri

  foto : unsplash / Xavier Mouton Photography    Kui laps o...

 

foto : unsplash / Xavier Mouton Photography

 

 Kui laps on läinud üle piiri, on raske teada, kuidas tuleks seda võtta ja sellele reageerida. Ent ei maksa ära unustada, et oma käitumisega näitame me lapsele eeskuju ja see, kuidas meie sellel hetkel reageerime, aitab ka temal paremini mõista, kuidas järgmine kord käituda. Oma eeskujuga loome me temas uusi käitumismustreid. Psühholoog Becky Kennedy soovitab oma Instagram'i kontol teha nii, kui laps on muutunud agressiivsemaks või teinud midagi, mida ta ei oleks tohtinud teha. 

"Kui su laps sulle ütleb vihahoos, et sa oled kõige halvem ema või et ta vihkab sind, siis tahad sa ilmselt teda karistada või võtta mõneks ajaks nutivahendid ära. Ent seda tehes näitame me lastele ainult halba eeskuju. "

Selle asemel tuleb lapsele selgeks teha, et tema käitumine ei ole kõige kohasem. 

 

 

"Järgmine kord, kui laps ütleb sulle, et sa oled kõige halvem lapsevanem, katsu talle näiteks nii vastata, et ma saan täitsa aru, et sa oled tõesti vihane ja ma usun seda, mida sa ütled. Aga ma tean samuti, et seda on võimalik öelda natuke teisiti ja palju viisakamalt. Teeme nii, et ma olen natuke omaette ja pärast räägime sellest edasi. Ära unusta, et ma armastan sind ikkagi." 

Selline käitumine ei pane last sugugi mõtlema, et talle on kõik lubatud ja ta võib kõike teha. Aga sellega näitame me eeskuju lapsele ja loome võimaluse konstruktiivse vestluse arendamiseks. 

Selline suhtumine ei julgusta last edaspidi halvasti käituma. Pigem on see viis, kuidas muuta ka tema käitumist paremaks.

Kommentaare ei ole