{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millist emotsionaalset koormat sina kannad?

  foto : unsplash / Meghan Hessler      Kas sinul on ka tun...

 

foto : unsplash / Meghan Hessler

 

 

 Kas sinul on ka tunne, et mida sa ka ei tee ja kuhu sa ka ei lähe, sa kannad kogu aeg mingit nähtamatut koormat, mis ei lase sul olla õnnelik. Lahendamata jäänud emotsionaalsed probleemid võivad hakata inimest ühel hetkel koormama. Selgitades välja, millist emotsionaalset koormat sina kannad, on võimalik leida ka lahendusi, mis aitavad sul õnnelikuks saada ja elada paremini. 

Kõik eesmärgid, mida me ei suuda ellu viia. Suhted, mis valmistavad pettumust ja mis ei kesta kaua. Arusaamine, et tegelikult sa ei teagi, milline on sinu elu mõte ja mida sa õieti siin üldse teed. Milleks sa oled? Tunne, et elus on nii palju tõuse ja langusid, stressirohkeid perioode ja rahulikke hetki. Kas tuleb tuttav ette? 

Kõik see on sageli alguse saanud sellest, et sa oled lasknud emotsionaalsetel probleemidel kuhjuda, pööramata tähelepanu sellele, mis sind rõhub. Neid kogemusi ja sündmusi on erinevaid, mis meid pisitasa koormama hakkavad, alustades raskest lapsepõlvest ja lõpetades igapäevase stressiga. Elu võib meid lüüa mitmel erineval moel, alati ei ole meil võimalik ega tahtmist iseennast kaitsta.

 

 

See on nagu sahtel, mis on täis eilse päeva hingehaavu ja südamevalu, lahendamata suhteprobleeme ja arusaamatusi. Selle tõttu muutub inimese iseloom, kaotades enesekindlusest, sulgudes iseendasse ja muutudes umbusklikemateks, tundes kogu aeg hirmu, et valu tuleb tagasi. Kui emotsionaalset koormat välja ei ravita, ei kao kannatus ega valu mitte kuhugi. 

Alles siis, kui sa oled pannud nime oma emotsionaalsele koormale, oled sa võimeline ennast sellest vabastama. 


Millised emotsionaalsed koormad meid muudavad? 

Emotsionaalne koorem on tekkinud kõikide selliste probleemide kuhjumisest, mida sa ei ole suutnud lahendada. Millist koormat kannad sina? Üldiselt kannab iga inimene ühel või teisel moel mingit lisakoormat. See on see koorem, mis ei lase meil olla õnnelik ja mõjub meie elu piiravalt.

Enamik neist raskustest on alguse saanud lapsepõlve jooksul. Paljud kompleksid on pärit sellest ajast, mis ei lase meil nüüd täiskasvanust peast olla see, kes me tahaksime olla. Emotsionaalset koormat kutsutakse ka psühholoogilisteks kivideks, mida ma iga päev endaga kaasas kanname. 

 

Millised on erinevad emotsionaalsed koormad?  




1. Häbikoorem

Mõteldes häbi peale, tuleb meelde mõni laps, kes läheb näost punaseks, kui ta peab kellegagi rääkima. Selle tunde taga on peidus aga erinevad kogemused, tajumised ja negatiivsed mõtted. Häbitunne tekib, kui inimene arvab, et ta ei ole piisavalt hea ega heakskiidetud. See tunne on seotud ka traumadega. Häbikoorem hakkab ühel hetkel lämmatama ja piirama elu. 


2. Kaotusevalu, millest on raske üle saada

Mõni lein võib muutuda krooniliseks, jättes tühjuse hinge ja takistades elamist. Seda koormat kannavad paljud inimesed, kes on kaotanud mõne lähedase inimese. See on kõige valusam ja levinum emotsionaalne koorem. 

 

3. Hirmud ja kartused

On hirme, mis ei lase elada, lämmatades inimest igal hetkel. Nad ei lase armastada, tööd teha, viia oma eesmärke ellu, suhelda teiste inimestega, elada oma unistuste elu. Hirmul on mitu nägu ja kuju, sageli aga elab hirm ainult inimese enda peas.

 

4. Kättemaksusoov

Ãœhel või teisel hetkel on iga inimene tundnud oma elus pettumust. On neid, kes on suutnud oma haavad terveks ravida, on neid, kes toidavad end negatiivsete mõtete, pettumuse ja vihatundega. See, mis oleks võinud olla ja mida ei ole, teeb haiget. Ka reetmine võib mõjuda traumeerivat. Eriti siis, kui sinu tundeid reedab lähedane inimene. Ka seda emotsionaalset koormat kannavad paljud inimesed. 

 

 

 

5. Aja jooksul kustuv krooniline stress

Mõnikord nõutakse ja oodatakse meilt liiga palju. Mõnikord oleme me ise enda vastu liiga nõudlikud ja see tekitab liigset stressi ilma, et me ise endale aru sellest annaksime. See on vaikne stress, mis mõjub nagu pidev müra ja mis ei lase meil rahulikult elada.


6. Sisemine negatiivne dialoog

Sisemine negatiivne dialoog mõjub inimesele endale koormavalt, muutes ta mõtlemist ja maailmanägemust. See, milline on su sisemine dialoog, on seotud sellega, kuidas teised on sinuga rääkinud ja sinuga käitunud.


7. Süütunne, mis ei lase hingata

Süütunne tuletab sulle iga päev meelde seda, mida sa oled minevikus teinud. Iga päev tunned sa selle koorma raskust ja see teeb haiget. Kui sa seda probleemi ära ei lahenda, siis jäädki sa iseenda lõksu. 


Kuidas lahti lasta? 

Mida siis teha selle emotsionaalse koormaga? Selle koormaga, mille sees sa kannad kaotusevalu, kättemaksusoovi, hirme ja kartusi ning süütunnet? Sa oled ise selle koorma oma õlgade peale pannud, kohandades selle oma elu ja reaalsusega. Nüüd on aeg panna see koorem maha.

Sa pead ennast vabastama sellest koormast, mis sind rõhub ja saama aru, et sa ei pea enam kannatama. Kui sa ise seda ei suuda, siis pöördu mõne spetsialisti poole, kes saab sind aidata. See muudaks kogu su elu. Emotsionaalse koorma moodustavad kõik probleemid ja hingehaavad, millega sa pead tegelema nii ruttu, kui võimalik.

 

 



 

 



 

Kommentaare ei ole