{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas toksiline inimene on võimeline ennast muutma?

foto : unsplash / Paola Chaaya      Nõuandeid ja soovitusi,...

foto : unsplash / Paola Chaaya

 

 

 Nõuandeid ja soovitusi, kuidas lõpetada suhet toksilise inimesega, on palju. Harva aga räägitakse sellest, kuidas suhelda toksilise inimesega nii, et see sinu enda vaimset tervist ohtu ei paneks. Psühhoterapeutide s sõnul ei ole võimalik nartsissistliku isiksusehäirega inimest muuta. 

Iga päev võime me puutuda kokku mõne toksilise inimesega - seda näiteks töö juures, lähedastega suheldes või siis võib hoopis juhtuda, et nartsissistiks on sinu oma elukaaslane! Alati ei ole võimalik - ega lihtne - sellistest inimestest eemale hoida. Ometi on palju neid, kes ikka veel loodavad, et suudavad neid muuta. 

Toksiline inimene teeb halba enda ümber. Nad kasutavad vaimset vägivalda, et tunda rõõmu oma ohvri piinadest. See paneb neid tundma nagu oleksid nad kõikvõimsad. 

 

 


Kas toksiline inimene võib aga muutuda? 

Kui sul on olnud juba kokkupuuteid toksilise inimesega ja sa oled olnud tema ohver, siis on ta sind ilmselt alandanud, alavääristanud, manipuleerinud, tekitanud süütunnet. Sa oled lootnud, et ta muutub aja jooksul ja ei tee sulle enam haiget. Alati aga ei ole lihtne hoida eemale, eriti kui tegemist on väga lähedase inimesega. 

Sellepärast sa ilmselt oledki soovinud, et ta muutuks. Ent ta ei ole muutunud. Ta on ikka samasugune. Toksiline inimene ei saa muutuda, selle jaoks peab mingi ime juhtuma. 

Ta ei tunne ennast kunagi süüdi. Ta süüdistab ikka ja jälle kõiges teisi inimesi. Sa võid teda armastada kogu oma südamest, aga sa ei saa teda muuta, sest ta ei taha muutuda ega muutugi. 

 

 


Teraapia on ainus võimalus

Ekspertide sõnul on ainus võimalus saata toksiline inimene ravile. Väga harva juhtub ainult, et nartsissist sellise teekonna ette võtab. Kui ta näiteks peaks masendust tundma oma elus. Sest varem või hiljem variseb kogu see toksilisus tema enda peal kokku. Varem või hiljem peab ta vastust kandma oma tegude eest ja vaatama tõele näkku. Ehkki kaotuste ja läbikukkumistega tuleb meil kõigil tegemist teha, ei saa kõik sellest üle. Ent võib juhtuda, et toksiline inimene läheb spetsialisti jutule. 

Spetsialist võib ainsana aidata sellist inimest, töötades tema traumade kallal. Ent selleks, et toksiline inimene saaks abi, peab spetsialist ka teadma, millise inimesega tal tegemist on.

Kommentaare ei ole