{ads}

HIDE

Viimased

latest

Üks küsimus, mis aitab luua teismelisest lapsega lähedasemat suhet

foto : pexels / Cottonbro Studio      Aastad on möödunud ja...

foto : pexels / Cottonbro Studio

 

 

 Aastad on möödunud ja sinu pisikesest lapsest on sirgunud teismeline, kellest sul on sageli raske aru saada. Et omavahelist suhet hoida, vaata, mida sa saad ise omalt poolt ära teha, et hoida oma teismelisega kontakti. 

Kurikuulus ja kardetud puberteet on lastega aset leiduv muutuste aeg, mida meie täiskasvanud oleme harjunud nägema negatiivses valguses. Muidugi tähendab see seda, et laps saab suureks, hormonaalsed muutused hakkavad aset leidma, veres võib keema lüüa esimene armumine, koolistress hakkab endast rohkem tunda andma. Polegi siis midagi imestada, kui teismeline endasse sulgub ja suuremat ärevust tunneb kõige selle tõttu. Et aga suhtlus vanema ja teismelise vahel täiesti ära ei kaoks, jagab psühholoog Becky Kennedy soovitusi oma Instagram' kontol, kuidas muuta omavahelist suhtlemist lähedasemaks. 

 

 

Psühholoog soovitab kõikidel vanematel seda nippi järele proovida. Vali üks rahulik hetk selleks ja esita oma teismelisele järgmine küsimus : "Mida ma saaksin omalt poolt teha, et olla lapsevanemana parem? ". 

See võib tunduda küll lihtne ent psühholoog soovitab tuua paralleel oma isikliku töökohaga. Kujutage näiteks ette, kui teie ülemus teile esitaks sama küsimuse, kuidas te ennast sellisel puhul tunneksite?Enne, kui te hakkate isegi vastamise peale mõtlema, peaksite te tundma end hinnatuna ja väärtustatuna. See tähendab, et teid on nähtud, te olete tähtis ülemuse simis ja teie arvamus on oluline. 

Teismelise vastus ei pruugi olla midagi suurt, kõige tähtsamaks jääb võimalus mõtteid vahetada ja rääkida sellest, mis tema elus toimub ja soovida talle parimat. Mis siis, kui ta vastuseks hakkab rääkima sellest, et ta võiks saada natuke rohkem taskuraha või mängida rohkem arvutimänge, kõige olulisem on see, et te saate omavahel rääkida sõbralikult. 

 

 


Tuleta oma lapsele meelde, et ta on unikaalne ja ainuke

Psühholoog soovitab lapsevanematel olla ettevaatlik selles suhtes, et mitte hakata meenutama seda, et nemad on ka kunagi teismelised olnud ja tahtnud ühte või teist asja. Katsu meeles pidada, et sinu laps on ainuke ja unikaalne ning isegi, kui sina oled ka olnud kunagi teismeline, ei pruugi sa tingimata mõista seda, mida sinu laps praegu läbi elab oma elus. Katsu parem selle asemel tähelepanelikult kuulata ja mõista tema vajadusi, mis aitaksid sul paremini aru saada tema vaatenurgast. Seega katsu paremini oma last tundma õppida. Esita talle küsimusi aga ilma, et sa katsuksid kõike teada saada tema kohta. Las igale inimesele jääb tema väike salaaed. Kui aga hoolimata sinu pingutustest on teil raske omavahel rääkida, siis ära hakka peale suruma, võib-olla tuleks sellisel puhul pidada nõu mõne spetsialistiga, kes annaks kõige paremat nõu, kuidas teismelisega suhelda.

Kommentaare ei ole