{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas partnerile öelda, et suhe on läbi?

foto : pexels/ Vera Arsic      Psühholoog ja psühhoterapeut...

foto : pexels/ Vera Arsic

 

 

 Psühholoog ja psühhoterapeut Camille Rochet jagab väärtuslikke nõuandeid, kuidas jätta oma kaaslane maha ilma haiget tegemata. Kuidas oleks kõige targem seda talle öelda? Kuidas sa ei tohiks käituda? 


Valmista see jutuajamine ette

Enne, kui sa lähed talle ütlema, et teie vahel on kõik läbi, oleks hea, kui sul oleks kõik mida sa kavatsed öelda, korralikult läbi kaalutud. Ole aus. Räägi talle põhjustest, miks sa ei saa enam jätkata temaga suhet. Sa võlgned talle ausa selgituse. Ühe suhte lõpp võib olla teise algus, su kaaslane peab teadma, millistel põhjustel sa tahad ära minna, see aitab tal paremini üle saada kaotusest.


Vali õiged sõnad

Sõnad on väga suure tähtsusega sellisel puhul. Räägi endast, räägi mida sina tunned, kuidas sina seda asja näed. Alusta oma lauseid kasutades sõna "mina, ma...". Nii teed sa vähem haiget oma kaaslasele ja säästad tema tundeid, kui hakates teda süüdistama. Seejärel, ära hakka üldistama. Ära hakka rääkima, et see olukord on alati nii olnud või ei ole kunagi olnud selline nagu sina oleksid tahtnud. Parem ütle oma kaaslasele, et vähemalt suhte alguses olid sa tema vastu siiras. Ära hakka ka kõiki asju omavahel ära segama. 

 

 


Näita oma tundeid välja

Sa võid aidata oma kaaslasel olukorraga paremini leppida, jagades temaga oma emotsioone. Ausus tähendab ka seda, et sa oled võimeline näitama oma tundeid välja. Kui sa tunned end süüdi, siis näita talle seda välja. Näita talle, et sa hoolid ja tema valu ei jäta sind ükskõikseks. Rääkige avameelselt omavahel.


Räägi lähedastega

Kui sa muretseda sellepärast, kuidas su kaaslane võib teie lahkuminekut võtta, siis helista sõpradele või lähematele sugulastele ja palu neil aidata rääkida oma kaaslasega. 


Mida sa teha ei tohiks?

 

 

 

Ära hakka teda kiitma ja ülistama

Parem on mitte kasutada selliseid väljendeid nagu : "Ma ei ole sind väärt, sa oled nii hea inimene, ma ei tea, ka ma kunagi enam leian kedagi sellist nagu sina!". Sest sa tekitad sellega temas ainult suuremat segadust.

 

Ära saada talle liiga palju tekstisõnumeid

Ära hakka talle saatma liiga palju sõnumeid vaid hoia natuke vahemaad. See teeb head teile mõlemale. See on normaalne, et sa tunned ennast süüdi ja tahad aidata. Lase tal aega leinata.

 

Ära jälgi tema tegemisi suhtlusvõrkudes

Blokeeri ta ära parem. Pane piirid paika. Muidu sa muudad tema jaoks olukorda veelgi raskemaks.


Kus ja millal öelda, et teie vahel on kõik läbi? 

Ehkki selle jaoks ei olemas ideaalset kohta ega aega, siis kõige parem oleks siiski rääkida sellest näiteks mõne jalutuskäigu ajal. Sest jalutades ei vaata te teineteisele silma. Keha aga liigub ja see aitab natuke maha rahuneda. Kindlasti ei tohiks rääkida sellest kohas, mis on seotud ilusate mälestustega.

Loomulikult ei ole hea mõte teha seda telefoni teel. Ja otse loomulikult ei tohiks hakata lahkuminekust rääkima mõnel tähtpäeval (sünnipäev, jõulud), mis on niigi emotsionaalsed. Ent oodata ka ei maksaks liiga kaua. Näiteks teha nagu kõik oleks korras puhkusereisi ajal ja siis koju tagasi jõudes kuulutada, et sa tahad lahku minna. See on väga silmakirjalik. Erandina võiks välja tuua aga eksamite perioodi või mõne muu olulise sündmuse.

 

 

 

 


Kommentaare ei ole