{ads}

HIDE

Viimased

latest

Jook, mis aitab piirata kortsude teket

foto : unsplash / Jennu Ueberberg      Toitumisel on meie t...

foto : unsplash / Jennu Ueberberg

 

 

 Toitumisel on meie tervise ja ka välimuse hoidmisel oluline osa. Võib isegi juhtuda, et kuulus nooruse allikas on meil kõigil köögikapis olemas ja seda ei peagi kaugemalt otsima. Värsked uurimistööd, mis viidi läbi Hiina Meditsiiniakadeemia poolt, selgitasid välja, et üks jook, mida paljud igapäevaselt tarbivad, aitab piirata kortsude teket. Vanusega aeglustub kollageeni süntees, nahk kaotab elastsuse ja tekivad kortsud. 

Kuna kollageen aitab hoida naha niiskustaset ja nahka elastse ning siledana, soovitatakse võtta kollageeni lisanditena või siis manustada toidu kaudu, nii väheneb ka vananemisega seotud liigeste kahjustamise ja liigesevalu risk. 

Värsked uuringud, mille tulemused avaldati teaduslikus väljaandes Journal of Cosmetic Dermatology 2024. aasta 4. jaanuari numbris, näitasid, millist mõju avaldab kohvi joomine nahale. 

Analüüsides ligi poole miljoni Euroopas elava inimese (kelle vanuusegrupp jäi 40-69. eluaastasse) psühholoogilisi ja geneetilisi andmeid, uurisid teadlased, kuidas mõjutab naha seisukorda kofeiini, tee, alkoholi ja magusate jookide tarbimine. 

 

 

Tulemused olid järgmised : selgub, et kohvi joojate nahk oli säravam ja nooruslikum. Kofeiin, mida kohv sisaldab, on tugeva vananemisvastase toimega. 

Antioksüdandid ja põletikuvastased ühendud, mida kofeiin sisaldab, aitavad aga alandada oksüdatiivset stressi, mis on peamiseks vananemise põhjustajaks.  

Ent see pole veel kõik. Kohv stimuleerib samuti telomeraaside tootmist, tegemist on telomeeride pikkuse hoidmiseks vajalike ensüümidega. 

Telomeerid pikendavad rakkude eluiga, aeglustades vananemise protsessi, tänu sellele paistabki nahk nooruslikum ja säravam.


Kommentaare ei ole