{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sinu keha ei saa piisavalt valku

foto : unsplash / Mark DeYoung      Mis puutub valkudesse, ...

foto : unsplash / Mark DeYoung

 

 

 Mis puutub valkudesse, mis muutub meie valguvajadus kogu elu jooksul, sõltuvalt erinetest teguritest, millega alati ei oskagi arvestada. Valgupuuduse all kannatab aga terve keha. 

Viimasel ajal räägitakse palju valkude tähtsusest ent kas sa ka tead, mille pärast valgud on nii tähtsad meie toitumises? Valgud ehk proteiinid on koos süsivesikute ja lipiididega osa makrotoitainetest ehk siis toiduosadeks, mis annavad energiat. Valkudel on oluline roll organismis, meie keha vajab valku pea kõige jaoks, alates lihastest ja luudest kuni juusteni välja.  

 

Millised märgid viitavad valgupuudusele? 

 

Hapraks muutunud juuksed ja katkevad küüned

Juuksed ja küüned koosnevad suures osas valkudest nagu kollageen, keratiin ja elastiin. Kui keha ei tooda piisavalt valku, muutub nahk kuivaks ja tuhmiks ning võib muutuda karekaks. Juuksed hakkavad hõrenema ja võivad isegi välja langeda. Küüned muutuvad aga hapraks ja nõrgaks ning kipuvad murduma.

 

Sa oled kogu aeg näljane ja sul on raske lihaseid kasvatada

Valgud soodustavad täiskõhu tunnet ja tõstavad energiakulu (energia hulka, mida keha kulutab funktsioneerimiseks). Suur näljatunne, mis võib tekkida paar tundi peale treeningut, võib olla märgiks, et sa ei söö piisavalt valgurikast toitu. Lisaks toetavad valgud lihaskasvu ja taastumist. Valgu defitsiit võib põhjustada lihasmassi vähenemise, mille tagajärjel on jõudu vähem ja ainevahetus muutub aeglasemaks. Valgud loovad täiskõhutunde pikemaks ajaks. 




Sa oled tihti haige 

Veres leiduvad aminohapped aitavad immuunsüsteemil toota antikehi, mis omakorda viiruste, bakterite ja toksiinide vastu võitlevad valged verelibled. Valk aitab hoida immuunsüsteemi tugevana. Valke on vaja seedimiseks ja nende toitainete omastamiseks, mis aitavad meil terveks jääda. Selgub ka, et valgupuuduse all kannatatel inimestel võtab haavade paranemine kauem aega. Selle põhjuseks on see, et vähene proteiinide kogus piirab kollageeni tootmist kehas, mis on vajalik haavade kiiremaks paranemiseks. Valgud osalevad samuti vere hüübimise juures. 


Sa oled kogu aeg väsinud ja pea on uimane

Valgupuudus võib pikemas perioodis põhjustada aneemiat (punaste vereliblede langust), mis ongi väsimuse põhjustajaks. Sellepärast tuleks süüa rohkem rauarikkaid toite aga samuti valku, mis aitab kaasa hemoglobiini sünteesile kehas. Kui inimene ei saa toidust piisavalt valku, hakkab organism vajamineva energia saamiseks lihaseid lagundama ja ka see võib tekitada väsimust. 






Kommentaare ei ole