{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas kõikidel naistel on emainstinkt?

foto : unsplash / Kelly Sikkema      Emainstinktist on palj...

foto : unsplash / Kelly Sikkema

 

 

 Emainstinktist on palju räägitud ja selle teema üle on palju juureldud. Kõige esimesena puudutab see muidugi noori emasid endid, kellel on sageli raske mõista, mida see mõiste õigupoolest tähendab. Emainstinkt on side ema ja lapse vahel, mis aitab emal mõista seda, miks laps tegelikult nutab. Spetsialistide sõnul ei ole see süstemaatiline, tegemist on vaimse seisundiga, mis aitab emal oma last kaitsta, pakkuda talle turvatunnet ning tagada lapsele seda, mida ta vajab. 


Kas emainstinkt on kaasasündinud või tekib aja jooksul? 

Spetsialistide sõnul ei ole emainstinkt ainult kaasasündinud, üks osa sellest omandatakse elu jooksul. Loomade puhul on instinkt programmeeritud. Inimeste juures ei saa seda nii võtta. Kindlasti on soovis oma last kaitsta ja tagada tema turvalisus midagi väga primitiivset. Samas aga õpitakse seda ka elu jooksul, näiteks vaadeldes oma vanemaid lapsepõlve jooksul. Samuti areneb välja kontakt lapsega läbi vaatluste, kuidas laps millelegi reageerib. 

 

 


Kas kõikidel emadel on emainstinkt? 

Mõnikord areneb emainstinkt välja raseduse ajal. Naine hakkab oma kõhubeebiga rääkima, tundes juba lähedasemat suhet oma lapsega. Paljudel naistel on juba emainstinkt olemas. Teistel jälle tekib see aja jooksul ja muutub aastatega tugevamaks. Kindlasti ei maksa omavahel segi ajada emainstinkti ja emaarmastust. Sest inimeste juures jääb kõige tähtsamaks armastus. 


Mismoodi emainstinkt välja näeb? 

Meediast on läbi käinud lugusid emadest, kes on päästnud oma lapse elu, aimates, et tegemist on tõsisema haigusega, kui arstide määratud diagnoos, just tänu emainstinktile. Ometi ei ole see tingimata just instinkt, mis on aidanud neil näha, et nende laps vajab abi. Tegelikult tunneb ema oma last, ta on teda kandnud oma kõhus, hoolitsenud lapse eest sünnist saati, seega teab ta, kuidas laps reageerib millegi puhul. Ema tunnetab, et tegelikult on lapsega midagi tõsisemat lahti ja et arstide diagnoos ei ole olnud õige. Seega ei ole lihtne vahet teha, kas tegemist on instinktiga või tunneb ema lihtsalt oma last paremini, kui keegi teine. 

 

 

 

Täpselt sama kehtib ka siis, kui laps öösel nutab. Ema tunneb oma lapse hääle ära teiste seast, ta teab, mille pärast laps nutab ja ka siin ei ole tingimata tegemist emainstinktiga. Kui inimesel on laps, ei ole ta enam üksi. Loomikult muutub inimene palju tähelepanelikumaks. 


Kas meestel on ka isainstinkt? 

Emainstinktist räägitakse palju, palju vähem (kui üldse) räägitakse aga isainstinktist. Ometi võib ka meestel tekkida selline instinkt. Inimese aju on kõige plastilisem ja arenev kolmel teatud eluperioodil : lapsepõlve ajal, teismelisena ning raseduse ajal. Ka meeste aju on sama plastiline. Ka meestel võib välja areneda just samasugune isainstinkt nagu emadel.

Kommentaare ei ole