{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis viitavad sellele, et sa oled kasvanud emotsionaalselt kinniste vanemate käe all

foto : unsplash / Mathilda Khoo     Me kõik oleme saanud om...

foto : unsplash / Mathilda Khoo

 

 

Me kõik oleme saanud oma vanemate poolt erineva kasvatuse ja meil on erinevad mälestused oma lapsepõlvest. Kui paljudel on olnud õnne kasvada vanematega, kes on olnud emotsionaalselt kättesaadavad, siis teistel seda õnne pole olnud. Kui ka sinul on sellised kogemused, tunned sa selle mõju ilmselt ka veel täiskasvanust peast. Ent seda ei olegi kerge ära tunda, eriti kui selline oligi kogu su lapsepõlv ja sul puudus võrdlusmoment. Ometi on see tähtis, sest see aitab sul aru saada, millist emotsionaalset koormat sa kannad ja samuti seda, mida sa saaksid ise ära teha, et ennast aidata. 


Märgid, mis viitavad, et sa oled kasvanud emotsionaalselt kinniste vanemate käe all

1. Raskused tunnete väljendamisel

Emotsionaalselt kinniste vanemate käe all kasvamine on mõjutanud ka sinu tundlikkuse taset. Tavaliselt on selliste inimeste lastel raske oma tunnetest rääkida sellel lihtsal põhjuse, et kodus ei räägitud kunagi emotsioonidest, sellised teemad ei käinud kasvatuse juurde. Sellepärast hakkab laps oma tundeid alla suruma ja tundma isegi ennast süüdi, et ta on liiga emotsionaalne.

 

 


2. Vajadus tunnustuse järele

Su vanematel polnud kunagi sinu jaoks aega või väga harva. Nad olid küll kohal ent emotsionaalselt eemal. Sa elasid otsekui võõraste inimestega sama katuse all. Sa pidid sellepärast palju pingutama, et nende heakskiitu ja tunnustust ära teenida. Ka nüüd, täiskasvanuna, vajad sa ikka veel teiste heakskiitu nii töö juures, kui eraelus.

 

3. Raskused lähisuhetega

Sinu jaoks on väga raske luua suhteid teiste inimestega, raske luua lähisuhteid teistega. See ei kehti ainult armusuhete kohta vaid ka sõprade ja isegi tööalaste suhete kohta. Põhjus on üsna lihtne : väiksena õpime me oma vanemate pealt seda, mis on emotsionaalne intiimsus. Kui su vanemad olid emotsionaalselt kinnised, ei õppinud ka sina ennast avama ja oma tundeid jagama teistega, selle tõttu sul ongi nüüd palju suhteprobleeme. 

 

 

 

4. Liigne iseseisvus

Emotsionaalselt kinniste vanemate lastest kasvavad sageli iseseisvad ja teistest sõltumatud täiskasvanud. Nad on pidanud tihti ise hakkama saama ja toime tulema emotsionaalses plaanis juba väikesest peast. Selline inimene toetub ainult iseendale, keeldudes teiste abist ka siis, kui see on vajalik ja eelistab teha tööd üksi. Tegemist on kaitsemehhanismiga, üheks viisiks, kuidas ennast kaitsta emotsionaalsete pettumuste eest, mida inimene lapsepõlve jooksul tunda sai. 


5. Hirm kõrvaleheitmise ees

Pidev hirm kõrvaleheitmise eest on teine märk, mis viitab sellele, et sa oled kasvanud emotsionaalselt kinniste vanemate käe all. Need hirmud on pärid varasemalt läbielatud kogemustest, mille jooksul sa tundsid üksindust ja kõrvalejäetust oma vanemate poolt. Kui inimese emotsionaalsed vajadused jäetakse tema elu esimeste aastate jooksul rahuldamata, tekibki selline hirm kõrvaleheitmise eest, mis ei kao kunagi. Täiskasvanud peast hakkad sa hoiduma suhetest või lõpetad ise suhte ära kartusest haiget saamise ees.


6. Vajadus armastuse järele

Kõik inimesed vajavad armastust ja hoolt. Need aga, kes on kasvanud emotsionaalselt kinniste vanematega, tunnevad seda vajadust veelgi rohkem. Nad on unistanud terve oma lapsepõlve sellest armastusest, mida nad kunagi ei saanud ja millest neid ilma jäeti, vanema ja lapse vahelisest sidemest, mis jäi neile kättesaamatuks. See jättis nende sisse suure tühjuse, mida nad katsuvad täita teiste armastuse ja tunnetega. Sa võid sellepärast armuda liiga ruttu või investeerida liiga palju oma suhtesse, kõike ainult selleks, et leida emotsionaalset ühendust, millest sa lapsena ilma jäid .

 

 

 

7. Raskused teiste usaldamisel

Sul on raske ennast teistele avada, rääkida oma tunnetest ja usaldada teisi. Sa ehitad enda ümber müürid, mitte omal valikul vaid sellepärast, et see on ainus viis, kuidas sa saad tunda ennast turvaliselt. See on ellujäämise oskus, mis on sinu sisse juurdunud, kuna sinu vanemad olid emotsionaalselt kinnised. Kui sa olid väike, siis need inimesed, keda sa oleksid pidanud normaalselt kõige rohkem usaldama, on need, kelles sa pidid kõige rohkem pettuma. Selle tõttu on sinu jaoks palju lihtsam hoida kõiki inimesi teatud vahemaa kaugusel, selle asemel, et lasta endale taas haiget teha. 

 

8. Liigne tundlikkus kriitika suhtes

Kui sa oled väga tundlik kriitika ja teiste arvamuste suhtes, on siis tegemist ülesehitava kriitikaga või mitte, võib see olla märgiks, et sind on kasvatanud emotsionaalselt kinnised vanemad. Lapsepõlve jooksul oled sa ilmselt korduvalt tundnud, et sa ei ole vastanud oma vanemate ootustele ja ei olnud piisavalt hea. Kui sinu emotsionaalsetest vajadustest ei hoolitud, võis sul tekkida tunne, et sina ise olid selles süüdi ja muutunud enda suhtes kriitilisemaks. Selle tõttu võtadki sa kriitikat nüüd, kui rünnakut oma isiku vastu, mis tekitavad sinus tunde, et sa ei ole piisavalt hea. 

 

9. Üksindus

Viimane märk on üksindus. Ent sa ei tohi ära unustada, et sa ei ole ainuke selles olukorras. Miljonid inimesed maailmas on elanud sama läbi nagu sina. Iga inimene neist nagu sinagi, katsub hakkama saada oma eluga nii hästi, kui võimaik ja tulla toime oma emotsionaalses maailmas, ravides seejuures oma minevikuhaavu. Vajaduse korral ära tunne häbi, kui sa tahad sellest rääkida või aidata läbi oma kogemuste teisi inimesi, minna teraapiasse isegi. Sa ei ole üksi ja kunagi pole liiga hilja.

 

Kommentaare ei ole