{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas parandada "katkist" ainevahetust ja põhjus, miks sa ei saa kaalust alla hoolimata kõikidest pingutustest

  foto : unsplash / kalhh      Kaalu kaotamiseks soovitatak...

 

foto : unsplash / kalhh

 

 

 Kaalu kaotamiseks soovitatakse tihti äärmuslikke dieete ja intensiivset treeningut, mis võivad kahjuks panna tervise ohtu ja tekitada vastupidise efekti. Kui sulle tundub, et mida sa ka ei tee, su kaal püsib sama numbri peal ega taha kuidagi alaneda, mõnikord võtad sa hoopis juurde, siis võib põhjus olla hoopis selles, et su ainevahetus on "katki". Hea uudis on see, et ka sellele probleemile leidub lahendus. 

Selle probleemiga on kokku puutunud paljud inimesed. Kui ainevahetuse töö on muutunud aeglasemaks, ei ole lisakilodest võimalik enam vabaneda nii lihtsalt nagu varem. Ainevahetust tuleb võtta nagu iga teist keha organit, tegemist on süsteemiga, mis tagab organismile vajalikku energiat. Kui inimene oma ainevahetuse eest ei hoolitse, võivad tekkida häired ning ainevahetus muutuda aeglasemaks. Katkine ainevahetus tähendab tegelikult hoopis seda, et keha on unustanud, kuidas kulutada seda energiat, mida me kehale tagame, see tähendab samuti seda, et keha on õppinud läbi ajama palju väiksema energiakuluga ja seda eriti juhul, kui inimene on katsetanud erinevaid äärmuslikke dieete. 


Mis selle põhjuseks on? 

Nagu öeldud, on peamine põhjus, miks ainevahetus muutub aeglasemaks (mis pole siiski ainus) enese näljutamine ja kalorivaeste dieetide pidamine. Kui sa hakkad oma harjutama ilma toiduta hakkama saama, siis õpib su keha uue olukorraga harjuma kasutades edaspidi väiksemat energiakulu samade asjade tegemiseks. Sellepärast on väga tähtis muuta oma eluviise tervislikumaks selle asemel, et hakata ennast näljutama. Ka teised põhjused võivad selgitada, mille pärast ainevahetus on muutunud aeglasemaks. Näiteks liiga intensiivne treening (koos kalorivaese dieediga), krooniline stress, vähene uni, vale toitumine (osade toitude vältimine) jne. Ka see pole hea mõte, kui süüa päeva jooksul rohkem aga väiksemates kogustes, sest meie keha kasutab alati seda energiat, mida me sööme ainsa energia allikana, mitte seda, mida on ladestatud. Süües rohkem, kui vaja, hakkab keha liigset energiat ladestama, ilma seda kunagi kasutamata. 

 

 


Äärmuslike dieetide probleem

Ühelt poolt nagu kõikide dieetide puhul, on tegemist kalorite piiramisega. Esimestel kuudel aitabki selline toitumine kaotada rasva ent seejärel kohandab organism end uue metaboolse olukorraga ja mõne aja pärast jääb kaal lihtsalt seisma. Seega võib liiga äärmuslike dieetide pidamine tekitada vastupidise efekti nii kehakaalule, kui vaimsele tervisele. Hormonaalsed muutused hakkavad kortisooli mõjutama (kalorivaene toitumine ja intensiivne treening tõstavad kehas stressi hormooni kortisooli taset, põhjustades seega kroonilist stressi). Pikema aja jooksul võivad sellega kaasneda uneprobleemid, lihaste häired, rasva ladestumine kõhu piirkonda ja insuliiniresistentsus. 


Millised märgid viitavad katkisele ainevahetusele? 

  • Esimene märk on see, kui kaal ei lange, hoolimata kõikidest pingutustest. Levinumad märgid on aga järgmised :
  • Pidev energiapuudus, eriti hommikuti, millega kaasneb tunne nagu peaksid sa sundima ennast sööma selleks, et saada jõudu ja energiat juurde. 
  • Tunne nagu peaksid sa sööma süsivesikuid, sest see on ainus energiaallikas, mida sa võid süüa.
  • Soov magada peale söömist, kui väsimus tikub peale. 
  • Ülekaal või rasvumine
  • Keskendumishäired ja letargia

 

 

 

 

Kas mõned toidud võivad olla süüdi ainevahetuse häiretes? 

Pigem ei ole tegemist eraldi toitudega vaid toitumisprobleemidega, mis võivad rikkuda ainevahetuse tööd ehk siis liiga kalorivaene toitumine, liiga väikeste portsude kaupa söömine, osade toitude vältimine või siis toitumisviis, mis ei täida kõhtu. 

Lihtsad süsivesikud (suhkrud, siirup, mesi ja kõik rafineeritud teraviljad) võivad rikkuda ainevahetuse tööd. Lisaks sellele küllastunud rasvhapped ja töödeldud toidud tõstavad hoopis söögiisu, tekitades sõltuvuse rasvase ja soolase toidu järele, rikkudes sellega ainevahetuse tööd. 

 

Kuidas parandada katkist ainevahetust? 

Tegelikkuses ei ole muidugi ainevahetus katki (ja seega parandamatu), vaid ainevahetuse töö on muutunud aeglasemaks. Hea uudis on aga see, et selle probleemi vastu on olemas lahendusi. Paljud inimesed küll arvavad, et kui see kord juba nii on, siis selle vastu ei aita enam midagi, siis tegelikkuses on võimalik ise midagi ette võtta. Kõik sõltub suurel määral muidugi inimese füüsilisest ja vaimsest seisundist, samuti muutustest, mida ta on valmis läbi viima oma eluviiside juures. Kui inimesel on juba maast madalast sissejuurdunud harjumused, on väga raske tal oma harjumusi muuta. Muutuste korral aga (toitumine, puhkamine, stress ja füüsiline aktiivsus), on võimalik parandada oma ainevahetust. Naiste puhul on väga tähtis viia need muutused läbi enne menopausi algust. 

 

 

 

 

Muutudes toitumises

  • Ära piira kalorite kogust 
  • Hakka sööma natukene rohkem tõstes tasapisi ja järkjärgult kalorite kogust
  • Ära vali, mida sa sööd ja ära jäta osasid toiduaineid oma menüüst välja
  • Katsu süüa mitmekesisemalt, lisades erinevaid toite oma menüüsse, et söömine oleks huvitavam (see aitab stressi vastu ja aitab kiusatuste vastu).
  • Aeg-ajalt võid sa endale lubada ka toite, mida tavaliselt ei ole lubatud dieediga süüa.
  • Söö rohkem kiudaineid, mis täidavad kõhtu (täisteraviljad, puu- ja köögiviljad ning seemned)
  • Hoia mõni tervislik vahepala kogu aeg käe ulatuses
  • Õpi oma keha kuulama (kui kõht on tühi või täis)
  • Ära joo kaloreid mahlade ja smuutide kujul

 

Millised harjumused aitavad parandada ainevahetust? 

Puhka rohkem. See aitab parandada ainevahetuse töö. Väsinud keha kannatab kroonilise stressi all ja kuna keha ei põleta energia reserve, siis nõuab ta kogu aeg juurde energiat. 

 

Piira stressi. Maga 7 - 8 tundi öösel (see aitab vähendada ka stressi). Võta midagi ette, mis aitab stressi ja pingeid maandada.


Kehaline aktiivsus. Tavaliselt eelistatakse kardio treeningut kehakaalu alandamiseks, spetsialistid aga kinnitavad, et kõige parem on jõutreening. Jõutreening avaldab positiivset mõju ainevahetusele, muutes seda paindlikumaks. 

 

Kui kaua võtab katkise ainevahetuse parandamine aega? 

See sõltub igast inimesest endast, tavaliselt aga on paranemise märke näha kohe, kui inimene muudab oma harjumusi. 



 

 

 

 

Kommentaare ei ole