{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida teha sõpradega, kes ei maksa võlga tagasi?

foto : pexels / Pixabay     Kunagi ei ole meeldiv, kui sa p...

foto : pexels / Pixabay

 

 

Kunagi ei ole meeldiv, kui sa pead enda raha tagasi nõudma, eriti aga juhul, kui tegemist on mõne sõbraga, kes on sinult raha laenanud. Sõbra abipalvest on aga raske keelduda.

Ikka öeldakse, et kui sõbrale raha laenad, siis jääd mõlemast ilma. Rahaasjad peavad olema selged ja kui laenu on võetud, tuleb see tagasi maksta nii ruttu, kui võimalik, et edaspidiseid arusaamatusi ära hoida. Mõnikord võib raha laenamine sõbralt mõnel raskel ajal muuta omavahelist suhet usalduslikumaks, uues vastastikkuse abistamise ning heatahtliku õhkkonna, siis alati see nii ei ole. Mõnikord ei maksa sõber sulle lubatud ajal raha tagasi, see aga toob suhtlusesse sõbraga pingeid. Et selliseid olukordi ära hoida, tuleb kohe paika panna vastavad reeglid. 

 

 

Kindlaks tuleb määrata kohe alguses, kui kauaks sa raha laenad ja millistel tingimustel. Pane kõik oluline paberile kirja. Vii end samuti kurssi sõbra väljaminekute ja sissetulekutega, nii saad sa selgust, kas ta üldse on võimeline sulle tagasi maksma. Samuti ei ole hea laenata inimesele, kellel on juba mitu võlga kaelas ja kellel on raskusi olnud vanade võlgade tasumisega. Kui sa aga otsustad laenata, siis sõlmi kirjalik leping sõbraga. Võimaluse korral aga katsu aidata sõpra muul viisil.

Kindlasti ei maksa ka ära unustada seda, et sõbrale raha laenates - eriti, kui tegemist on suurema summaga - võtad sa suure riski. Kui su sõber ei ole võimeline või ei taha sulle tagasi maksta, on teie sõprus läbi. 

 

 

Enne, kui sa raha laenad, pea meeles järgmisi soovitusi:

"Ära võta võlgu ja ära laena raha"

Nii hoidud sa arusaamatustest ja lahkhelidest ega pea kelleltki nõudma endale kuuluvat raha tagasi ega ole ka kellelegi midagi võlgu. 

"Laena ainult seda, mida sul pole kahju kaotada."

Juhul, kui inimene ei maksa sulle võlga tagasi, oleks hea, kui see ei paneks sind ennast täbarasse olukorda nii, et sa ise oled sunnitud laenu võtma. Laenu andja peab valmis olema selleks, et tal pole kunagi garantiid selle kohta, et ta oma raha uuesti näeb. 

Kui inimene aga raha tagasi ei maksa, tee talle meeldetuletuse kirjalikul teel ja tuleta talle ta kohustusi meelde. Vajaduse korral koostage uus dokument. 


Kommentaare ei ole