{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas vältida tülisid jõululauas

  foto: unsplash / Libby Penner    Laud on kaetud, jõuluroa...

 

foto: unsplash / Libby Penner

 

 Laud on kaetud, jõuluroad on valmis, sugulased on kokku tulnud ja kingitused ootamas. Üldiselt peaks ju kõik hästi minema ja ühtegi probleemi ei tohiks tekkida. Kui muidugi mitte arvestada ema pidevate hädaltamiste, onu kohatute kommentaaride ja tädimehe teravate märkustega selles suhtes, mis hetkel poliitikas toimub. Selleks pole palju vaja, et olukord käest ära läheks, pinged tekiksid ja jõuluõhtu olekski rikutud. Mida aga teha, et pidusöök suures ringis mööduks tülideta? 


1. Katsu olla mõistvam ja empaatilisem

Ole empaatilisem. See aga ei tähenda nagu peaksid sa olema poolt või vastu. Ürita lihtsalt paari sõna abil paremini mõista seda, mida teine inimene tunneb aga ilma, et sa sukelduksid sügavamalt teemasse. Katsu olla mõistev, vastates lihtsalt ja lühidalt : "Ma saan aru" või "Ma mõistan seda asja". Nii jääd sa lugupidavaks, armastusväärseks ja hoidud sellest, et teine inimene võtaks sisse kaitsepositsiooni. 


2. Muuda teemat 

Katsu vestlusteemat kontrolli all hoida ning sellepärast vältida kõiki liiga isiklikke ja konfliktseid teemasid. Parem on rääkida sellistest asjadest omavahel, kahekesi olles, kui kõikide sugulaste ees. Kuidas jututeemat aga mujale viia? Inimestele meeldib väga rääkida spordist, puhkustest, lemmikloomadest ja lastest ning lastelastest. 

 

 


3. Seisa oma seisukoha eest ja ära lase olukorda hullemaks minna

Kui üks pereliikmetest peaks kõigest hoolimata ikka ja jälle rääkima teemast, mis võib lahkarvamusi tekitada, siis katsu jääda rahulikuks ja lõpeta see jutt öeldes : "Vahetame nüüd teemat" , " Me peame aru saama ja leppima sellega, et me ei ole ega saagi kõiges olla samal arvamusel, seega räägime nüüd millestki muust" või "Igalühel on õigus oma arvamusele, jätame selle teema nüüd puutumata". Kõige tähtsam on seejuures jääda rahulikuks ja lugupidavaks ent seista kindlalt oma seisukoha eest. Sa pead panema paika piirid ja andma mõista, et sa ei ole nõus kaasa rääkima teemadel, mis tekitavad lahkarvamusi ja mis on jõululauas keelatud. 


4. Mine mujale

Kui hoolimata kõigest olukord läheb aina hullekams, on parem, kui sa lähed mujale. Kutsu näiteks need endaga teise tuppa, kes ei tunne ennast samuti hästi sellises õhkkonnas. Selleks, et see ei näeks välja põgenemisena, ütle lihtsalt, et te lähete kööki praadi lõikama või magustoitu ette valmistama. Nii hoiad sa ära selle, et ei hakataks omavahel arveid klaarima. Seejärel oota, kuni laudkond maha rahuneb, et tagasi tulla.

Kommentaare ei ole