{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui sa saad sellise jõulukingituse, on sul ilmselt tegemist nartsissistiga

foto : unsplash / Kira auf der Heide      Kas sa teadsid, e...

foto : unsplash / Kira auf der Heide

 

 

 Kas sa teadsid, et nartsissisti on võimalik paljastada ka läbi kingituste, mis ta teeb? Sest väga sageli ei ole tema tehtud kingitused mõeldud teistele vaid talle endale. 

Enne, kui hakkame kasutama mõistet nartsissist, katsuma lahti seletada, mida see õieti tähendab. On siis tegemist meeste või naistega - nartsissist tunneb end ebakindlalt, ta ei tunne end hästi enda nahas ja peab sellepärast teist alandama ja alavääristama. Tegemist on haige inimesega, kes tahab (alateadlikult) teist enda asemel haigeks teha, tekitades temas süütunnet omaenda puuduste pärast. 

Nartsissiste on meie ümber palju, selleks võib olla elukaaslane või siis kolleeg või siis hoopis mõni sugulane. Nartsissist ei oska teist inimest õnnelikuks teha, halba võib ta oma käitumisega teha aga palju. 

 

 

 

Probleem seisneb aga selles, et nartsissist varjab peenelt oma tõelist palet ja paistab pealtnäha välja täiesti meeldiva ja toreda inimesena. Ent salvavad märkused, varjatud etteheited ja igapäevased alandused räägivad enda eest. 

Kuidas on võimalik tuvastada nartsissisti läbi tema tehtud kingituste? Psühholoogid on koostanud nimekirja kingitustest, mis peaksid tegema sind valvsaks. Samas ei maksa ka kõike omavahel ära segada, kui sa oled saanud ühe neist kingitustest, ei tähenda see ka kindlasti, et sul on tegemist nartsissistiga. Kõik sõltub ka kontekstist. Tähtis on avada lihtsalt silmad juhul, kui inimene on sinu vastu juba halvasti käitunud.


Milliseid kingitusi nartsissistid armastavad teha

 

 


Kingitused, mis on mõeldud talle endale

Nartsissistidele meeldib teha kingitusi, mille eesmärk on rahuldada tema endi soove ja mitte valmistada teistele rõõmu. Nad kingivad seega midagi, mis valmistab rõõmu neile endile, mitte sulle. Näiteks võib ta sulle kinkida suusareisi mägedesse ehkki sulle suusatamine üldse ei meeldi või siis ostab sulle ilusa pesu, et ta saaks sind selles imetleda. 

Selles ei ole midagi halba, kui su elukaaslane sulle ilusa pesu kingib. Kui ta sulle aga igal aastal kingib pesu, on sul võib-olla tegemist nartsissistiga. 


Liiga kallid kingitused

Nartsissistile meeldib silma paista oma kingitustega. Ta kasutab raha nagu vahendit, mis võimaldab tal enda väärtust tõsta. 

Kui ta teeb sulle hinnalisi kingitusi, on teie suhe ilmselt algusjärgus. Ta tahab sinu tähelepanu endale võita ja sind endale saada. Selle jaoks ei ole tal oma rahast kahju. 

Selles ei ole ka midagi halba, kui su kaaslane sulle rõõmu tahab valmistada. Kui ta hiljem aga loobub selliste kingituste tegemisest või ei tee sulle enam üldse kingitusi, võib see olla sellest, et tegemist oli strateegiaga, mida ta kasutas ja üksnes sellepärast, et ta on nartsissist. 

 

 


Liiga odavad kingitused

Kui ta peale suhte algusjärku hakkab sulle korraga liiga odavaid kingitusi tegema, siis sellepärast, et nartsissistid on väga ihned. Ta võib sulle sellisel puhul kinkida mõne allahinnatud asja. 

Ka siin ei maksa ära unustada, et kingituse hind ei määra inimese tõelisi tundeid sinu vastu. Kui su kaaslane aga sulle suhte alguses tegi hinnalisi kingitusi ja nüüd korraga leiab ainult odavaid nipsasjakesi, mida kellelgi vaja ei ole, on sul põhjust muretsemiseks. Eriti juhul, kui su kaaslasel on harjumuseks sind pidevalt kritiseerida, teha sulle etteheiteid või alandada. 


Mida sellise inimesega teha? 

Nartsissist tekitab oma kaaslases sellise süütunde, et viimane enam üldse oma peaga mõtelda ei julge. Ta kritiseerib teise välimust ja olemust nii, et teisest inimesest saab tema mängukann. 

Ainuke võimalus, kuidas ennast säästa, on minna ära. Ära tuleb kohe minna, kui sa saad aru, et sul on tegemist toksilise suhtega, mis teeb sulle palju halba ja mille tõttu sa võid kaotada oma enesehinnangu. Nartsissist kaotab oma mõjuvõimu kohe, kui ta saab aru, et tema sõnad ei puuduta sind enam ja et sa oled lihtsalt tema elust läinud.

Kommentaare ei ole