{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa teadsid, et sinu hommikukohv aitab hoida head tervist ja värsket vaimu?

  foto : unsplash / Mike Kenneally    Kohvi tervistavat toi...

 

foto : unsplash / Mike Kenneally

 

 Kohvi tervistavat toimet on teaduslikult uuritud mitmeid kordi. 


Kohvi joomine parandab soolestiku mikrobiootat

Kõik teavad, et kohvi sisaldab kofeiini, vähesed aga teavad, et kohv sisaldab sama palju kiudaineid, kui klaas apelsinimahla. Lisaks lahustuvatele kiduainetele, mis parandavad seedimist ja aitavad organismil paremini toitaineid imendada, on kohvis ka palju prebiootikume. Kohvi sisaldab polüfenoole - tegemist on prebiootikumidega, mis toidavad soolestiku häid baktereid. Värsked uuringud näitasid, et nendel inimestel, kes jõid musta kohvi, oli soolestiku mikrobioom tervem ning mitmekesisem ning heade bakterite hulk soolestikus suurem, kui nendel, kes üldse kohvi ei joonud. Usutakse, et kohvi stimuleeriv toime soolestikule aitab hoida bakterite taset tasakaalus ja kontrolli all. 


Kohvi joomine alandab põletikku

Kohv on väga heaks antioksüdantide allikaks tänu polüfenoolidele, mida jook sisaldab. Polüfenoolid kaitsevad organismi vabade radikaalide ja oksüdatiivse stressi poolt tekitatud kahju eest, millega organism igapäevaselt kokku puutub. See võib aidata alandada haigestumise riski südame-veresoonkonna ja autoimmuunhaigustesse ning samuti piirata põletikku organismis. Hea uudis nende jaoks, kellele meeldib juua kohvi piimaga : uuringud on näidanud, et polüfenoolide põletikuvastane toime on palju tugevam, olles seotud sellise väärtusliku valguga nagu piim. 

 

 


Kohvi joomine ergutab aju tervist

Kohv sisaldab suures koguses antioksüdante, mis kaitsevad aju kudesid ja veresooni vabade radikaalide poolt tekitatud kahju eest. Kohvi joomine tõstab aga selliste neurotransmitterite tootmist nagu serotoniin ja atsetüülkoliin, mis on vastutatavad mõnede aju funktsioonide eest (tuju, mälu, tähelepanu ja ärkamine). 


Kohvi joomine kaitseb maksahaiguste eest

Maksa fibroos võib põhjustada maksapuudulikkuse.Kofeiin laguneb maksas paraksantiiniks, mis aeglustab maksa sidekoestumist. Maailma Terviseorganisatsioon kinnitab samuti, et isegi mõõdukas kohvi tarbimine võib aidata ennetada maksavägi teket ning kaitsta maksa krooniliste haiguste eest. 


Kuidas valmistada tervislikku kohvi? 

Kõige parem oleks valmistada kohvi värskelt jahvatatud ubadest. Kõige rohkem polüfenoole sisaldavad sellised kohvisordid, mida kasvatatakse Etioopias, Kesk-Ameerikas ja Lõuna-Ameerikas. Vali kergelt röstitud kohv, mida ei ole nii palju töödeldud ja mis sisaldab seega rohkem tervislikke ühendeid. Kergelt röstitud kohvioad sisaldavad ka suuremas koguses klorogeenhapet, mis on tugeva põletikuvastase toimega ning aitab parandada ainevahetust.

Kommentaare ei ole