{ads}

HIDE

Viimased

latest

Hoolitse oma maksa tervise eest ja ela 100-aastaseks

  foto : pexels / Jessica Lewis   Prantsusmaal asuva Clamar...

 

foto : pexels / Jessica Lewis

 

Prantsusmaal asuva Clamarti haigla gastroenteroloogia osakonna juhataja professor Gabriel Perlemuter, kes on kirjutanud raamatu "Kuidas kaitsta oma maksta, et elada kuni 100-aastaseks", jagab väärtuslikke soovitus, kuidas oma maksa tervist hoida. 


Kuidas on seotud maks eluea pikkusega? 

Maks on organismi baromeeter. Kui maks on terve, on südame, arterite ja kolesterooliga kõik korras. Kui maks on haige, variseb kaitsemehhanism kokku ja see puudutab tervet organismi. Hea uudis on see, et suuremas osas on võimalik veel midagi ette võtta. Maksahaigusi on võimalik ennetada: turgutades maksa ja hoolitsedes maksa tervise eest, hakkab maks taas keha kaitsekilbina funktsioneerima, pikendades eluiga ning parandades tervist. 


Millised on maksa funktsioonid? 

Maksal on kolm peamist rolli. Kõigepealt on maks energia laoks, mis võimaldab ladustada kõik selle, mida inimene sööb ja mis ainevahetuse käigus muutub suhkruks (lühemaks kasutuseks) ja rasvaks. Seejärel tegutseb maks tõelise energiajaamana, vabastades tasapisi energiat sõltuvalt inimese vajadustele. Maksa töö on ka hoida veresuhkru taset. Maks on samuti tõeline puhastusjaam, väljutades erinevate organite poolt toodetud jääkaineid. Sellepärast ongi just maks organismi kaitsekilbiks : kui maksa töö on häiritud, jäävad jääkained ja toksiinid organismi. 

 

 

 


Kuidas teada saada, millises seisus on maks? 

Seda ei olegi nii lihtne teada saada. Kui sul on näiteks kopsud haiged, tekivad hingamisprobleemid. Kui süda on haige, valutab rinnus. Maks on aga vait. Maksas ei ole närve, seega maks ei saa sulle teada anda, kui midagi on valesti. Ãœks võimalus siiski on, mis peaks valvsaks tegema. Kõige lihtsam on mõõta oma vööümbermõõtu. Kui vööümbermõõt on meeste puhul üle 94 cm ja naiste puhul üle 80 cm, on maksaga ilmselt probleeme. Täpsema ülevaate saamiseks tuleks aga teha vereanalüüsi, mis aitab mõõta maksaensüümide taset. 


Miks lääne ühiskonnas on nii palju maksahaiguseid? 

Viiruslikku hepatiiti esineb üha harvemini ent toitumise ja alkoholi tarbimisega seotud maksahaiguseid on palju rohkem. Tegemist on tõelise pandeemiaga, mille põhjustajaks on suhkrurikaste toitude tarbimise kasv ning kehalise aktiivsuse vähenemine. Liigne suhkur ladustatakse rasvaks maksas. Niimoodi kuhjudes takistab rasv maksal korralikult oma tööd teha. Aastatega muutub see toksiliseks. Maks katsub rasvast vabaneda põletades seda, see aga põhjustab haavandeid maksa piirkonnas ning pikemas perioodis põletikku ning fibroosi. See loob soodsa pinnase tsirroosi tekkeks, mis omakorda võib viia vähini. 


Kas maksa on võimalik ravida? 

Kui selleks ei ole liiga hilja, siis on see võimalik. Maksal on taastumisvõime. Maks vajab ainult ühte arsti ja selleks on inimene ise. Peamisteks tõukeaineteks on toitumine ja kehaline aktiivsus. Alustada tuleks tasapisi. Näiteks paljudel patsientidel pole harjumuseks liikuda, seega võiks alustada sellest, et teha iga päev 2000 sammu ja nii tasapisi kuni 7000 sammuni välja. Kehaline aktiivsus aitab kulutada maksas ladestunud energiat ning samuti kasutama vähem insuliini sama koguse suhkru tarbimiseks. Kehaline aktiivsus arendab lihaseid, mis omakorda kulutavad energiat. 

 

 

 


Millised on soovitused toitumise osas? 

Keelatud toite ei ole. Osasid toite tuleks aga süüa nii vähe, kui võimalik. Nende seas valge sai, koogid, pirukad, saiakesed, pitsad, pastatoidud ja valge riis, punane liha, vorstitooted, magus jogurt, puuviljamahlad ja enamik toite, mis sisaldavad suhkrut. Mis puutub teraviljadesse, siis kõige paremad on täisteratooted, mida tuleks ühe toidukorra puhul tarbida ainult 150-grammi. Kartulit 100 grammi toidu kõrvale Küpsiste ja maiustuste asemel tuleks eelistada pähkleid või õuna. 


Millised toidud kaitsevad maksa? 

Kõik värvilised puu- ja köögiviljad, mis sisaldavad rohkelt kiudaineid ja antioksüdante : brokoli, porrulauk, suvikõrvits, rohelised oad, baklažaan, mustikad, õunad. Inuliini sisaldavad köögiviljad, mida leidub sibulates, küüslaugus, maapirnis. Lisaks maksa kaitsmisele, on need toiduained kasulikud ka soolestiku mikrobiootale, mille hea tervis mõjutab ka maksa rakke. 


Millist rasva eelistada? 

Kõik rasvained ei ole võrdsed. Eelistada tuleks (mõõdukal tarbimisel) neid, mis sisaldavad rohkelt oomega-3 rasvhapet : linaõli, oliiviõli, avokaado, mandlid, kreeka pähklid, rasvane kala... Oomega-3 rasvahape on põletikuvastase toimega, mis piirab rasva moodustamist maksas. Oomega-3 rasvhape alandab ka vere rasva taset, kaitseb südame tervist ning parandab tuju. Piirata tuleks aga maisiõli, maapähkliõli ja päevalilleõli tarbimist, samuti praetud toite ning loomset rasva (vorstitooted). 

 

 

 


Kuidas on lood alkoholiga? 

Alkoholi tuleks tarbida võimalikult vähe. Juues alkoholi hakkab maks kohe tööle, et seda väljutada organismist, muutes alkoholi aldehüüdiks (tegemist on väga mürgise ainega), seejärel äädikhappeks. Kui alkoholi kogus on liiga suur, ei suuda maks enam oma tööd korralikult teha, selle tõttu hakkab aldehüüd ladestuma ja hävitama maksarakke. Alkohol sisaldab lisaks palju kaloreid, mis ladestuvad maksas rasvana. 


Millised on biorütmi puudutavad soovitused? 

Me oleme nüüdseks teadlikud sellest, et maksa suhkru ja rasva ainevahetus ei ole sama igal ajal, vaid sõltub sellest, mis kell inimene sööb. Et pidada kinni maksa biorütmist, oleks hea süüa hommikul nagu kuningas, lõunal nagu prints ja õhtul nagu vaene. Liiga rammus õhtusöök ja hilisem näksimine soodustavad maksapõletiku ja seega rasvmaksa tekkimist. Parem on süüa õhtul midagi kerget ning hoolitseda selle eest, et õhtusöögi ja magamaheitmise vahele jääks vähemalt kaks tundi. 


Kas pühade ajal on siiski lubatud patustada ja lubada endale midagi paremat? 

Otse loomulikult, see on täiesti lubatud. Kui see sind õnnelikuks teeb, annab maks sulle andeks, tingimusel, et sa järgmistel päevadel oled korralik ja sööd vähem, lastes oma maksal taastuda. Ikka tuleb liialdusi ette, see on inimlik ja sellest ei pääse keegi. 


Allikas : lesechos.fr

Kommentaare ei ole