{ads}

HIDE

Viimased

latest

Meeste menopaus : naised pole ainsad, kellel on probleeme tujumuutuste ja kuumahoogudega

foto : unsplash / Mike Baker      Menopausist räägitakse üs...

foto : unsplash / Mike Baker

 

 

 Menopausist räägitakse üsna palju aga kas sa tead, mida endast kujutab andropaus ehk siis teisisõnu meeste menopaus? Andropausi tuleb meeste seas ette üsna tihti aga mitte süstemaatiliselt. 


Sageli arvatakse, et menopaus on miski, mis puudutab ainult naisi. Tegelikult see aga nii ei ole. Naised ei ole ainukesed, kes kannatavad kuumahoogude, kaalutõusu ja tujumuutuste käes, ka meestel pole sellest pääsu. Meeste menopausi ehk andropausi näol on tegemist testosteroonitaseme langusega, mis on seotud keha vananemisega. Sellega kaasnevad mitmed erinevad sümptomid : energialangus, keskendumishäire, erektsiooni probleemid... 


Menopaus : teatud vanuses võib see tabada ka mehi

Meeste menopaus leiab aset testosterooni taseme vähenemisega. Meeste testosterooni tase hakkab vähenema aga järk-järgult : alates 30. eluaastastest väheneb tase keskmiselt 1 - 2% aastas, 50-aasta vanuses 10 - 20% aastas ja peale 70. eluaastaid kuni 50% . Meeldetuletuseks olgu öeldud, et testosterooni ehk meessuguhormooni toodavad sugunäärmed. Ka naiste munasarjad toodavad testosterooni ent kordades vähem. Testosteroon mõjutab emotsionaalset ja füüsilist heaolu. Meeste puhul samuti libiidot, lihasmassi ja -jõudlust ning rasvade ladestumist. Ja loomulikult spermatosoidide arengut ning kogust. 

 

 


Millised märgid viitavad andropausile? 

Erinevalt naiste menopuausist, ei tähenda andropaus seda, et mees ei saa enam järglasi. See pole aga veel kõik. Andropausiga võib kaasneda ka juuste hõrenemine, öine higistamine, libiido langus, tujumuutused ja keskendumishäired, rasvumine... Sümptomeid on palju. 


Mis aitab leevendada andropausi vaevusi? 

Nii nagu naiste puhul, on ka meeste jaoks vahendeid, mis toovad leevendust. Näiteks eluviiside muutmine ja normaalse kehakaalu hoidmine. Kaalu kõikumine mõjutabki testosterooni taset. Samuti tuleks piirata alkoholi tarbimist, sest alkohol mõjutab samuti hormoonide toomist. Aktiivsem eluviis ja korralik uni toovad samuti leevendust.


Kommentaare ei ole