{ads}

HIDE

Viimased

latest

X, Y ja Z-põlvkonnad - millisesse kuulud sina ja kas sa tead, mille järgi neid ära tunda?

  foto : unsplash / Artem   X - põlvkonda kuuluvad need,...

 

foto : unsplash / Artem

 

X - põlvkonda kuuluvad need, kes on sündinud 1965 - 1976/80. aastate vahel (see võib varieeruda)

Y - põlvkonda kuuluvad need, kelle sünniaeg jääb 1970/80  - 1990/2000 aastate vahele

Z - põlvkonda kuuluvad aga need, kes on sajandivahetuse ajal sündinud ehk siis 1995-2000. aastatel.

X- põlvkonda iseloomustavad distsipliini- ja korra tunnetus. Allumine. Kohusetundlikkus. Nad kardavad rohkem muudatusi, ei taha minna kõrgemalseisvatega vastuollu, peavad oma turvalisust kõige tähtsamaks. Nad hoiduvad vigade tegemisest ega tee midagi, millega võiksid pälvida teiste kriitikat või arvustust. Tõenäoliselt kõige lojaalsemad. Karjääri tegemine on nende jaoks sama tähtis, kui kindla töökoha omamine, mis tahab neile elus turvatunde. Nad tahavad olla väärtustatud ja hinnatud, selle tõttu on sageli töö elus tähtsamal kohal, kui pere. Hirm töökoha kaotuse ees on üsna suur ja see tekitab suurt stressi. Lapsepõlves pidid nad palju aega veetma üksi, kui vanemad läksid vara tööle ja tulid hilja koju. Nad said iseseisvaks üsna vara. Nad pidid õppima üksi aega veetma ja enda eest hoolitsema. Nende endi lapsed kuuluvad aga Z-põlvkonda. X- põlvkonna noored olid mässumeelsed, anarhistlike vaadetega. Neil on enam-vähem samad elukogemused ja läbielamised. X-põlvkond on kriitiliselt häälestatud. Kui sa tahad teada, kuidas kasvas X-põlvkond, siis heida pilk vanadesse fotoalbumitesse! 

Y- ja Z - põlvkonnad aga on üsna sarnased. Y- põlvkonna lapsed sündisid peale 1980. aastat ja said täiskasvanuks 2000. aastal, neid kutsutakse ka milleniumilasteks. Nende lapsepõlve ajal ei olnud veel nutitelefone ega arvuteid, mis said tulid kasutusele natuke hiljem, küll aga märkis seda põlvkonda tehnoloogia pealetund.  

 

 

Z- põlvkond sündis aga nutitelefon käes, erinevalt Y- põlvkonnast on tunnevad nad juba varasest lapsepõlvest kõiki tehnikavidinaid ja internet on osa nende igapäevasest elust. 

Spetsialistid ei ole veel kindlaks määranud, mis aastast algab üks või teine põlvkond, mõni märgib Y-põlvkonna alguseks 1991 - 2001. Üldiselt peetakse aga selle põlvkonna alguseks 1995.  aastat. Z-põlvkond moodustub umbes veerandiku kogu maailma elanikkonnast ja nad on tugevad konkurendid Z-põlvkonnale. 

 

 Y-põlvkond naudib elu, Z- põlvkond muudab maailma

Tänu kõikidele sündmustele ja võimalustele on Y - ja Z- generatsioon pidanud muutma oma ellusuhtumist. Y- generatsioon lähtub mõttest, et elu on lühike ja elatakse vaid üks kord, sellepärast tuleks elu nautida nii palju, kui võimalik. Nad tahavad tugevaid tundeid ja emotsioone.

Z- generatsioon on palju praktilisema mõtlemisega, nad valivad pigem asja, mida nad vajavad, selle asemel, et koguda emotsioone ja mälestusi. 

Z- sugupõlv on ambitsioonikas, 60% neist tahab maailma paremaks paigaks muuta. Z- sugupõlv ei lepi ainult unistamisega, nad on veendunud, et võivad tõesti midagi maailma jaoks ära teha. Nad leiavad kiiresti iga vajaliku info kätte ja leiavad, et on väärt rohkem, kui nad seda tegelikult on. Nad on hästi enesekindlad ja tahavad, et neid võetakse tõsiselt. Nad on valmis looma oma isikliku ettevõtte. 

 

 

Y-põlvkond reisib, Z- põlvkonnal pole riikidevahelisi piire 

Mitte ükski generatsioon pole nii palju reisinud, kui Y-generatsioon. Y-generatsioon reisib keskmiselt 4 korda aastas. 30% rohkem, kui Z-generatsioon. Y-generatsiooni jaoks on reisimine üks tähtsamatest huvialadest elus. Z-generatsioon peab maailma piire aga iganenud nähtuseks. Nad reisivad interneti kaudu iga päev. Tänu internetile on nad näinud väiksest saadiks erinevaid kultuure, rahvusi ja religioone ning on paremini kursis ümbritseva reaalsusega. 

Z-põlvkond on ka tolerantsem teise inimeste ja teiste seksuaalsete suundumuste suhtes, nad leiavad, et iga inimene võib elada sellist elu nagu ta ise endale ette näeb. 60% neist leiab ka, et seksuaalset indentiteeti ei määra üksnes meheks või naiseks olemine. 

Nii Y-, kui Z-põlvkonna jaoks on väga oluline nutitelefoni olemasolu, enamik neist läheb isegi vetsu koos telefoniga. Nad konsulteerivad oma telefoni iga 2-minuti järel. 

Z-põlvkond loob oma isikliku sisu internetis. Nende ideaalne töökoht on internetis videode tegemine. 

 

Alates Y-põlvkonnast tuli kasutusele vabakasvatus, rohkem hakati tähelepanu pöörama laste hingeelule, see on ka mõjutanud tänapäeva noorte streesitaluvust. Neid iseloomustavad sagedased meeleoluhäired, nad ei ole nii vastupidavad eluraskuste ees ja on sageli liiga tundlikud.  Selle tõttu on neid kutsutud ka lumehelbekeste põlvkonnaks. Nad võivad olla liiga pehmekesed ja hellad, võttes iga kriitikat ruttu südamesse ning solvudes ruttu.




 




 

Kommentaare ei ole