{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjused, miks sa võtad kaalus juurde ilma, et sa selle põhjust endale seletada oskaksid

    foto : unsplash / i yunmai   Kas sinul on ka olnud sell...

 

 

foto : unsplash / i yunmai

 

Kas sinul on ka olnud selline tunne mõnikord, et kehakaalu muudkui koguneb ilma, et sa oskaksid selle põhjust endale seletada? Vaata järele, mis põhjused sellel võivad olla. 

Alati ei olegi nii kerge oma kaalu kontrollida, eriti siis, kui kiusatusi on nii palju, eluviis on kiire ja trenni ei jõua mitte kuidagi isegi parema tahtmise korral. Ja nii need kilokesed muudkui kogunevad märkamatult. Mida siis teha tuleb, hakata ennast näljutama? Või minna jooksma iga õhtu? Või võtta toidulisandeid, mis peaksid aitama söögiisu paremini kontrolli all hoidma? Vastus on ei. Mõnikord piisav sellest, kui sa selgitad välja, millisel põhjusel su kilod on hakanud kogunema.


Sinu ainevahetus on kord juba selline

Kõik inimesed on erinevad. Mõned võivad endale kõike lubada, süüa seda, mida hing ihkab ilma, et nad võtaksid grammigi juurde, teised aga söövad väikese torditüki ja võtavad 2 kilo juurde. Erinevate allikate järgi on olemas mitmeid kehatüüpe. Ajurveeda järgi on neid neli, tänapäeva teadus tunnistab aga kahte: endomorf ja mesomorf. Selleks, et oma kehatüüpi välja selgitada, leidub internetis laial hulgal erinevaid teste (milline on sinu "body type"). Nii tead sa vähemalt, kui palju ja mida sa süüa võid.

 

 

 

Sul on depressioon

Mitte masendus, mitte ärevus, vaid depressioon. Depressiooniga võib kaasneda ka kaalutõus.

 

Sul on suur stress

Selleks, et stressi ja pingeid maandada, sööd sa midagi, mis aitaks sul rahuneda ja tunda end paremini . Sa sööd oma emotsioone. Ja see ei ole ainult psühholoogiline probleem. Stressihormoon kortisool osaleb seedimise juures, tekitades suuremat söögiisu. Selle tõttu ongi tunne, et sa sööd rohkem tundes stressi. Ja mõnikord oled sa ka stressis täiesti ilma põhjuseta. Tee sporti, mediteeri või vaata lage tund aega ilma millelegi mõtlemata. 


Sul on probleeme kilpnäärme talitlushäiretega

Kilpnäärme talitlushäireid ei olegi nii kerge diagnoosida. Kui sa võtad kaalus juurde ilma mingi põhjuseta, siis konsulteeri arstiga, kes aitaks välja selgitada, kas sul pole äkki probleeme kilpnäärmega.


Sa sööd liiga palju

Võib-olla arvad sa ise, et sa sööd tervislikult ja hästi. Aga sa sööd liiga palju. Kui sa oled harjunud suuri toiduportse sööma, venib su magu välja ja selle tõttu tahadki sa palju süüa. Ja sellepärast sa võtadki kaalus juurde. Õige toiduports on rusikasuurune. Pea meeles, et iga päev tuleb süüa 5-6 portsu köögivilju, 1 - 2 portsu valku ja 2 - 3 portsu kiudaineid. 

 

 


Sul on menopaus või menopausi eelne aeg (perimenopaus)

Menopausiga kaasneb hormoonide tasakaalutus, mis võib põhjustada kaalutõusu. Kui see nii peaks olema, siis tuleks pidada nõu arstiga, et leida võimalus, kuidas hormoonide taset tasakaalustada. 


Sa kannatad seedeprobleemide all

Soole ärritussündroom, Crohni tõbi ja soolefloora probleemid võivad samuti olla kaalutõusu põhjustajateks. Selliseid terviseprobleeme on raske diagnoosida. 

 

Sul on vanust üle kolmekümne

Loodus on kord juba nii tehtud, et alates 30ndatest eluaastatest hakkavad naised kaotama lihasmassi. Ja selle tõttu muutub ka põhiainevahetus aeglasemaks. Toitudes samamoodi, varub su keha peale 30ndaid eluaastaid rohkem rasvavarudesse, kui 20ndates eluaastates. Sellepärast tuleb rohkem liikuda, et kulutada energiat või siis süüa natuke vähem.

 

 

© 2023 Sisu kopeerimine keelatud!




 

 

Kommentaare ei ole