{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milliseid lauseid manipulaatorid kõige rohkem kasutavad?

    foto : pexels / Stefan Lobont  Manipulaatori võte seisnebki selles, et panna oma ohver kahtlema tema terves mõistuses, samuti ...

 


 

foto : pexels / Stefan Lobont

 Manipulaatori võte seisnebki selles, et panna oma ohver kahtlema tema terves mõistuses, samuti mälus ja mõtlemisvõimes. Sellist sorti käitumist (ing. keeles gaslighting) on väga raske kindlaks teha, ainult mõned tüüpilised laused, mida manipulaatorid kasutavad tavaliselt, aitavad sul selgust saada, millise inimesega sul on tegu. 

'Gaslighting' on üks manipulatsiooni vormidest, mille eesmärk on panna ohver kahtlema oma mõistuses ja iseendas. See aitab ründajal hoida suhet ohvriga kontrolli all. Nii ei pea ründaja tundma ennast ka süüdi oma halva käitumise pärast, sest tema sõnul on süüdi alati teine. 


Milliseid lauseid manipulaatorid tavaliselt kasutavad? 

Seda manipulatsiooni vormi on väga raske kindlaks teha, kui aga inimene kasutab tihti ja korduvalt samu lauseid, võib see olla märgiks, et sul on tegu manipulaatoriga. Huffington Post'is avaldatud artikkel toob selles asjas selgust. 


"Midagi sellist pole kunagi juhtunud"

See on tüüpiline lause, mida manipulaator tihti kasutab. Peale seda, kui ta on midagi teinud, mis on teinud sulle haiget, eitab ta kõike, nagu midagi poleks olnud, pannes sellega oma ohvri kahtlema oma terves mõistuses ja mälus. Sest lõppude lõpuks sai ohver kõigest ainult valesti aru. 

 

 


"Sa oled liiga tundlik"

Ohver, kes peab taluma ja kannatama oma ründaja halba käitumist enda suhtes, katsub loomulikult väljendada oma pettumust ja öelda, et antud olukord tegi talle haiget. Ründaja aga katsub naeruvääristada tema tundeid, tehes talle selgeks, et ohver teeb sääsest elevandi ja reageerib üle. Eesmärk on teha ohvrile selgeks, et viimane on loll, rumal ja pole veel suureks kasvanud, et niimoodi liialdab. 

 


"Sa oled peast segane - ma pole ainuke, kes nii arvab! Teised on mulle ka seda öelnud."

Pikemas perioodis hakkab ohver kahtlema oma mõtlemisvõimes ja mõistuses manipulaatoriga suheldes. Manipulaator kasutab teda ära, tehes talle selgeks, et ohver on peast segane ja et teised inimesed on temaga samal arvamusel. Manipulaator läheb isegi nii kaugele, et võtab ühendust ohvri lähedastega, et teha viimasele selgeks, et tal on õigus arvata nii nagu ta arvab ning tekitada probleeme ohvri ja tema lähedaste vahel. Nii ei ole ohvril enam, kellele oma muret kurta ja kuhu minna vajaduse korral. 


"Sul on halb mälu"

Ikka tuleb ette, et sa midagi unustad, see on täiesti normaalne. Manipulaator aga tuletab oma ohvrile pidevalt meelde kõik selle, mida viimane unustanud on. Nii hakkab ohver ise ka oma mõistuses kahtlema. 


"Mul on kahju, et sa võtad seda nii nagu oleksin ma tahtnud sulle haiget teha"

See võib tunduda nagu vabandaks manipulaator oma käitumise pärast, tegelikult see aga ei ole nii. Neid sõnu kasutades vabastab manipulaator end vastutuse koormast ja süüdistab ohvrit selles, et too valesti olukorda tõlgendab ja teeb asja suuremaks, kui see seda on. Kõike seda selleks, et ohver hakkaks kahtlema oma mõistuses. 

 

 


"Sa oleksid pidanud ju teadma, kuidas ma reageerin"

Ka see lause aitab manipulaatoril vabastada end vastustusest, selle asemel, et vastutada oma tegude eest, süüdistab ta teist, et see põhjustas sellise olukorra. 


Mida teha, et sellisest olukorrast välja tulla? 

Sellisel puhul ei ole mõtet vaielda, sest see mõttetu. Parem on mitte manipulaatori mänguga kaasa minna. Kui tegemist on elukaaslasega, tuleb selline suhe lõpetada. Kindlasti ei tohi murduda, sest see on nagu bumerang, mida kasutatakse kohe sinu enda vastu ära. 

Kui ülemus peaks kasutama selliseid lauseid, tuleb olla nii palju vait, kui võimalik, et mitte omalt poolt olukorda hullemaks muuta. Rääkida nii vähe, kui võimalik oma isiklikust elust, oma tunnetest, tervisest jne. Sest manipulaator võib kasutada kõike sinu vastu, isegi mitu kuud hiljem. 

Hea oleks kõik üles kirjutada ja hoida alles kõik märgid, mida sa võid hiljem kasutada tõenditena. Kui inimene teeb sulle märkusi meili teel või sõnumite kaudu, tuleb hoida neid alles võimalike tõenditena lubamatust käitumisest.

 

Kommentaare ei ole