{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida saab vanem teha, kui teismelise armastus puruneb

   Armastuse purunemine võib teha väga palju haiget ja seda igas vanuses. Ka teismelise jaoks võib see olla väga suureks löögiks, ...


 

 Armastuse purunemine võib teha väga palju haiget ja seda igas vanuses. Ka teismelise jaoks võib see olla väga suureks löögiks, mida siis teha ja kuidas teda aidata vanemana? Erinevalt sellest, mida paljud vanemad usuvad, kindlaid reegleid ja juhiseid selle jaoks ei ole. On ainult mõned soovitused. 

Paljud vanemad tunnevad end jõuetuna, nähes oma teismelise südamevalu kõrvalt. Tegelikult soovitavad aga psühholoogid mitte midagi ette võtta, kõige parem on lasta teismelisel oma tunnetega ise toime tulla. Öeldes talle, et see pole nii hull ja elu läheb edasi, et sa oled veel nii noor ja küll sa veel jõuad, siis teismeline võib hakata arvama, et keegi teda ei mõista. Tal võib tekkida tunne, et tal polegi nagu õigust südamevanu tunda ja kannatada. Sest inimese rahustamine, kes kannatab oma hinges, muudab tema kannatusi ainult veelgi suuremaks. 

 


Mida sa teha ei tohiks, kui su teismelise armastus on purunenud?

Kahjuks tuleb armastuse purunemist ikka elus ette, sellest ei saa üle ega ümber. Ja samuti ei saa sa lasta teismelisel tunda oma emotsioone. Ja just sellepärast ei saa oodata, et ta oma südamevalust lihtsalt üle oleks. Ei tohi ka tema tundeid väiksemana näidata, kui see seda on. Isegi, kui sinu silmis tundub, et see ei ole seda väärt. Ei maksa ära unustada, et me oleme ka ise olnud kunagi sama vanad.

Täna me oleme teadlikud, et emotsionaalne valu ja armastuse purunemine põhjustavad ajus tõelise füüsilise valu. Veelgi rohkem kehtib see teismeliste puhul, sest just sellel eluperioodil on tunded eriti tugevad. Seega on see täiesti normaalne ja õigustatud, et teismeline tunneb end peale armastuse purunemist täiesti murtuna. Nende aju on alles kasvamas. Sellepärast ei maksa liiga palju muretseda, kui teismeline nutab või on kurb, see on täiesti arusaadav ju, võttes arvesse seda, mida ta on pidanud üle elama. Ja kui ta ei nuta, ei ole ka see halb märk. Kõik ei ela seda nii raskelt üle.

 

Teismeliste armastus ei ole lihtsalt niisama armastus. See on hetk, mil ta teadvustab, et ta eksisteerib kellegi teise silmis. Ta on väärtuslik ja teda hinnatakse. See teine inimene ei ole tema vanem vaid keegi, kes on temaga võrdne, samal pulgal. Armastus tähendab seda, et sa ka kuulud kellelegi. Ja kui armastus puruneb, kaob koos sellega ka see kindlustunne. 

Hea oleks, kui lapsevanem oskaks seda kõike näha läbi oma teismelise silmade. Et nad ei alahindaks oma lapse tundeid. Ja kui sa näed lapse valu, siis ära katsu teda hoida haiget saamise eest, sest haiget saavad nad elus nagunii, õpeta teda parem oma tunnetega toime tulema.

foto : unsplash /Adrian Swancar

 

 

Kommentaare ei ole