{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui armukadedus on liiga suur

  foto : pexels / Thirdman   Haiglane armukadedus kuulub paranoiade alla. Tegemist on kartusega, millel pole alust ega põhjust,...

 

foto : pexels / Thirdman


 

Haiglane armukadedus kuulub paranoiade alla. Tegemist on kartusega, millel pole alust ega põhjust, kaotada inimene, kes on sulle kallis. Tavaliselt hävitab selline armukadedus suhte. Armukadeduse põhjuseks on sageli madal enesekindlus.

Armukadedus on vajalik paarisuhtes, sest see näitab armastust ja huvi kaaslase vastu. Haiglane armukadedus paneb aga kannatama seda inimest, keda kahtlustatakse petmises ja samuti seda inimest, kes armukadedust tunneb. Hirm ilma jääda kallist inimesest muutub nii tugevaks, et inimene hakkab kahtlustama absoluutselt kõike, nähes igal pool ainult võimalust petta ja märke petmisest.

Inimene, kes tunneb haiglast armukadedust, tahab, et tema kaaslane kuuluks ainult temale. Ta toidab oma armukadedust tänu oma suurele kujutlusvõimele, otsib väiksemaidki märke petmisest ja tõlgendab iga sõna ja käitumishoiakut, kui tõendit petmisest. Talle ei meeldi, kui tema kaaslane räägib vastassoost isikutega, ta leiab kogu aeg võimalusi, et oma kaaslast kahtlustada, kui see jääb hiljaks, kui kaaslane vaatab kedagi teist või isegi siis, kui kaaslane on lihtsalt vait.

 

 

Armukade inimene muud ei teegi, kui ainult kahtlustab oma kaaslast, see armukadedus paneb teda kannatama ja selle tõttu tekivad mitmedki ägedad vaidlused, millepärast ta kaaslane tasapisi hakkab temast eemalduma. Suhe hävitab ise ennast, sest mida rohkem armukade kahtlustab ja sellest räägib, otsides võimalust, kuidas oma partnerit kontrollida, seda enam viimane katsub talle selgeks teha, et too eksib, tekitades sellega veelgi suuremaid kahtlustusi. 


Haiglase armukadeduse sümptomid

Haiglane armukadedus tekib tasapisi suhtesse. Alguses aitab see näidata välja oma tundeid teise vastu aga pikepeale tekivad esimesed kahtlustused ja hirm, et sind jäetakse maha. Armukadedus muutub haiglaseks, kui sellest saab kinnisidee. Sellisel puhul ei vali inimene enam vahendeid, et oma kaaslase taga nuhkida ja teda silmas pidada. Iga tegu ja liigutust peetakse silmas ning tõlgendatakse omamoodi. 


 

 

Seejärel tekivad haiglase armukadeduse sümptomid: 

  • Kahtlustused : armukade inimene kujutab endale ette, et teine teda petab ja tõlgendab iga sõna ja liigutust nagu märki petmisest
  • Kontroll : armukade inimene otsib märke petmisest nuhkides oma kaaslase telefonis; kontrollides, kas teine ei lõhna võõra parfüümi järgi või vaadates teise märkmikku. 
  • Uurimine : väiksemagi kahtlane hoiak saab läbi uuritud ja puuritud, sageli lõppeb see vaidlusega
  • Isoleerimine : armukade inimene mõtleb ainult selle peale, et teine teda petab. See muutub kinnisideeks tema peas ja muudab igapäevase elu keerulisemaks.
  • Võrdlemine : enese võrdlemine teiste samast soost inimestega, kui armukade inimene ise on. Ta on madala enesehinnanguga ja usub, et kõik teised on temast paremad. 
  • Omanditunne : ta tahab, et teine kuuluks täielikult talle
  • Imetlemine : ta hakkab oma kallimat liiga palju idealiseerima


 

 

Mida peale hakata sellisel puhul? 

Haiglane armukadedus viitab inimese madalale enesehinnangule. Et seda kontrolli alla saada, tuleb suur töö ära teha kas siis ise või kasutades selleks psühholoogi abi. Haiglaselt armukade inimene usub, et ta ei ole piisavalt hea oma kaaslase jaoks, kes tema jaoks on kõik. Ta usub, et ta ei suuda teistega võrdlust vastu pidada ja kõik teised on temast paremad. 

 

Sellisel puhul on mitu võimalust : 

  • õppida, kuidas tulla toime oma turvatunde puudumise ja madala enesehinnanguga
  • keskenduda rohkem tõenditele armastusest, kui märkidele võimalikust petmisest
  • usaldada rohkem teist inimest
  • mitte võrrelda ennast teistega
  • elada enda ja mitte teise jaoks
  • hoolitseda enda eest
  • leida teisi huvialasid
  • väärtustada ennast rohkem

 

Madal enesehinnang võib olla pärit lapsepõlvest ja armastuse puudumisest või siis varasemast suhtest, mis halvasti lõppes. 

 

Kommentaare ei ole