{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kaalu langetamine : põhjus, miks sa kaalust alla ei saa

foto : pixabay / mojzegrabinfo      Hoolimata dieedi pi...


foto : pixabay / mojzegrabinfo

 

 

 Hoolimata dieedi pidamisest, trennis käimisest ja toidulisandite võtmisest ei taha need liigsed kilod kuhugi kaduda. Kehakaal kohe üldse ei liigu grammigi. Sa oled juba hakanud muretsema, et sa ei saagi kunagi oma soovitud kaalu ja pead leppima sellega, et oled natuke ümaram. 

Ära kaota lootust ja ära anna alla liiga ruttu. Mitmed põhjused on selle taga, kui kaal kohe mitte ei taha langeda. Kui sa oled kõike proovinud ja miski ei toimi, tuleb vaadata üle, kui suur on toksiline-, põletiku- ja glükeemia koormus kehas. Mida see tähendab? 


 

 

Mida tähendab toksiline koormus ja miks see ei lase kaalust alla saada? 

Toksiline koormus tähendab kõiki toidulisandeid, endokriinseid häireid põhjustavaid kemikaale ja aineid, kõiki värvaineid, säilitusaineid ja kunstlikke lõhnaineid, mis ladestuvad organismi töödeldud toitude kaudu. Kõik need ained aga mõjutavad endokriinsüsteemi, rikkudes hormoonide talitlust ning takistades kaalu langetamist. 

Mida siis teha? 

Kõige parem on hakata sööma normaalselt ja loobuda nii palju, kui võimalik, töödeldud toidust. Süüa vähemalt 80% ulatuses töötlemata toitu. 

Meeles tasub pidada ka seda, et endokriinsüsteemi tööd ei riku ainult toidust pärit ained, sest neid kahjulikke tegureid leidub ka kosmeetikavahendite, kodupuhastusvahendite ja plastmassi sees, millega me kokku puutume (hambahari, köögivahendid jne). Seega tuleks tähelepanu pöörata enne, kui sa midagi ostad, milline on parabeenide ja ftalaatide sisaldus. 


 

 

Põletiku koormus

Kui keha on põletikku täis, tekib resistentsus insuliinile, mis ei lase samuti kaalust alla saada, sest insuliin on vastutav rasvade ladestumise eest ehk siis kõige vajalikum hormoon kaalu langetamiseks. 

Kõik toidud, mis sisaldavad rohkelt oomega-6 ja küllastunud rasvhappeid, muudavad keha põletikuliseks. Peamiselt on tegemist toodetega, mis sisaldavad palmiõli ja hüdrogeenitud rasvu. 

Mida siis teha? 

Et põletiku taset alandada, tuleb süüa iga päev rohkem oomega-3 rasvhappeid sisaldavaid toite (rasvast kala, rapsiõli, linaõli, mis aitavad kompenseerida oomega-6 rasvhapet), samuti tuleks olla kehaliselt aktiivsem, sest sport blokeerib insuliini toime ja alandab stressi taset, stress aga muudab keha samuti põletikuliseks.


 

 

Glükeemiline koormus

Toidu glükeemiline koormus (mitte ajada segi glükeemilise indeksiga) tähendab toidu mõju insuliinile ehk siis hormoonile, mis vastutab rasvade ladestumise eest. Toiduaine glükeemilist koormust arvutatakse välja järgmiselt: toidu glükeemilist indeksit tuleb korrutada süsivesikute hulgaga normaalses portsus, seejärel jagada tulemus 100-ga. Mõõdukas glükeemiline koormus jääb 0 - 19 vahele. 

Mis selle mõte on? Tasakaalustada päevast glükeemilist koormust nii, et see jääks alla 80. Kaal hakkab alles siis langema, kui päevane glükeemiline koormus on alla 80, kaal seisab, kui see koormus jääb 80 - 120 vahele ja üle 120 hakkab kehakaal hoopis tõusma, muidugi, kui tegemist ei ole just sportlasega. 

Mida siis teha? 

Vältida rafineeritud suhkru tarbimist : saiakesed, koogid, maiustused, valgest jahust sai, nisujahust makaronid jne, mille glükeemiline koormus on liiga kõrge ja mis ei sisalda vajalikke toitaineid. Parem on süüa rohkem kaunvilju (punaseid ube, kikerherneid, läätsesid jne), pastatoitude, riisi ja kartuli asemel. Asenda valge suhkur tervislikuma suhkru vastu : mesi, kookossuhkur, püreeks pressitud mahepuuviljad jne.

Kommentaare ei ole