{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis viitavad sellele, et su suhe emaga on halb

  Foto : unsplash / Maria Teneva Rääkides halbadest suhetest...

 

Foto : unsplash / Maria Teneva

Rääkides halbadest suhetest ei tule just sageli ette ema ja laste vaheline suhe. Ja ometi juhtub nii, et emade käitumine võib mõnikord ületada igasuguse piiri. Millised on märgid, mis peaksid valvsaks tegema? 

Keegi ei taha enda peale näpuga näidata ja selle tõttu arvame me, et halvad on inimeste suhted mujal, mitte koduseinte vahel. Ometi see nii ei ole. Mitte keegi ei saa valida endale peret. Kui su tuttavate käitumine võib olla halb ja mürgine, siis võib seda olla ka suhe emaga. Isegi, kui seda on raske uskuda, sest ema peaks olema see, kes sind tunneb ja kõik andestab. Tegelikkuses on asjad aga sageli keerulisemad. On selliseid emasid, kes võivad kodus muutuda tõelisteks türannideks. Ja kui sa arvad, et selliseid asju juhtub harva, siis sa eksid. Uuringute järgi selgub, et nende emade arv on lausa 22%, kelle suhe lapsega ei ole hea. Ja selgituseks: mürgine ema on see, kes ei austa oma lapse individuaalsust ega isiksust. Ehk siis ta ei lase oma lapsel elada. 


Mürgise ema käitumine

Emal, kes käitub halvasti oma lapse suhtes, on suur võim lapse elu üle. Selle tõttu ei olegi võimalik lapsel normaalsetes tingimustes kasvada. Vastupidi, ema osaleb suurel määral lapse enesehinnangu lõhkumise juures. Juba selle tõttu on vajalik ära tunda märkide järgi, millise inimesega sul tegu on. Isegi, kui oma emale ei saa selga keerata, siis kui tema kohalolek teeb sulle rohkem halba, kui head, on vaja võtta kasutusele vastavad meetmed. Verbaalne vägivald, hooletusse jätmine, liigne enesekesksus, liigne kontroll teise inimese elu üle, omanditunne või füüsiline vägivald on hoiakud, mis annavad märku, et su ema ei tee sulle head. Ja selle tõttu pead sa panema paika piirid. Vaata, millised märgid viitavad sellele, et su emal on halb mõju sinu elule. 

 

 


1. Verbaalne vägivald

Su ema elab oma halba tuju sinu peal välja. Ta annab samuti mõista, et sa oled muutnud ta elu raskeks ja parem oleks, kui sind üldse polekski. Kui sind poleks olemas, oleks ta saanud oma elu elada. 

 

2. Liigne kontroll 

Sa ei ole vaba ja sul ei ole õigust mõtelda nii nagu sa mõtled ega käituda nii nagu sa käitud. Su ema on sulle mitu korda teinud märkust sinu kehakaalu kohta.


3. Ta käitub nagu oleks sinu parim sõbranna

Ta unustab ära, et sa oled tema laps ja räägib sulle selliseid asju, mida sa kuulda ei taha.

 

 


4. Ta ei arvesta sinu arvamusega

Ta on sulle mõista andnud, et sinu arvamusel pole tähtsust, ta peab sind sageli kõiges süüdi. 


5. Ta on enesekeskne

Ta kasutab sind ära, et ennast esile tõsta


6. Ta ei hooli sinust

Ta ei ole pidanud tähtsaks tagada sulle vajalikku haridust, tundeid, turvatunnet ega kaitset.


7. Suur omanditunne

Ta ei lase sul oma elu elada ja tekitab sinus süütunnet, kui sa tahad midagi teha ilma temata.


8. Ta alandab sind

Ta ei ole kunagi uhke sinu üle, ta ei kiida sind, otse vastupidi.


 

Kommentaare ei ole