{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kummalised kokkusattumused, mis leiavad mõnikord aset - kas sina usud, et kõik ei saa olla juhus?

foto : unsplash / Rochard Lee     Ilmselt on meil kõigil el...

foto : unsplash / Rochard Lee

 

 

Ilmselt on meil kõigil elus ette tulnud selliseid kummalisi juhuseid või kokkusattumisi, kui sa mõtled kellegi peale ja hetk hiljem see inimene sulle helistab. Või siis räägib keegi sulle teemast, millele sa olid oma peas mõtlemas. Need on märgid elult. Mõned ütlevad, et kõike ei maksa ka tõsiselt võtta ja tegemist on lihtsa juhuste kokkumänguga. Teised ütlevad, et see on saatus. Kolmandad räägivad sünkroonsusest. 

Sünkroonsuse teooriaga tuli kõigepealt lagedale psühholoog Carl Gustav Jung. Sünkroonsus tähendab samaaegsust, üheaegsust. Carl Gustav Jungi järgi tähendab sünkroonsus aga tähenduslike kokkujuhtumiste jada ehk siis sündmuste kulgu, mis on omavahel ühel või teisel moel seotud. Ehk siis teisisõnu on tegemist niiöelda õnneliku juhusega, mis ei ole päris juhuslik. 

 

 


Näide, kuidas sünkroonsus töötab?

Carl Gustav Jung tõi näitena sellest, kuidas sünkroonsus töötab, välja ühe loo oma isiklikest kogemustest. Üks tema patsientidest, kes paistis silma pigem oma praktilise meele poolest, jutustas ühe teraapiaseansi ajal talle, et ta oli näinud unes midagi kummalist, nimelt olla ta saanud kingituseks kullatud põrnika kujulise ehte. Carl Gustav Jung selgitas oma patsiendile, et egiptuse mütoloogia järgi on põrnikas sisemiste muutuste sümboliks. Samal ajal, kui ta seda oma patsiendile rääkis, kuulsid nad mõlemad kummalist heli nagu koputaks keegi akna peala. Vaadates akna poole nägi ta ilusat kuldpõrnikat, mis kannab ladina keelset nime Cetonia aurata ning mis paistab silma oma kuldse ja läikiva värvi poolest. Psühholoog avas akna ning võttis põrnika oma käe peale ja näitas seda oma patsiendile. 

Me võime oma igapäevases elus näha palju selliseid kokkusattumusi, tegemist võib olla ootamatu telefonikõnega mõnelt sõbralt, kelle peale sa just mõtlesid või siis satud sa vaatama telekast filmi, mis käsitleb teemat, mis sind huvitab jne. 

 

 


Kuidas teada saada, et tegemist on sünkroonsusega? 

Teoorias on sünkroonsus asjade samaaegne kokkusattumus ilma füüsilise põhjuseta, millel on aga ühe inimese jaoks mingi sügavam tähendus ja mida võib võtta kui juhtnööri või teemärki. 

Sünkroonsusel ei ole loogilist ega füüsilist seletust, pigem võib seda võtta, kui imet. 

Sünkroonsus leiab aset just õigel hetkel, näiteks nädal hiljem poleks selle tähendus enam sama. 

Sünkroonsus tekitab sinus tugeva emotsiooni, sa tunned, et see on midagi imelist ja isegi üleloomulist, midagi suuremat, kui sina. 

Sünkroonsus on kingitus, mille elu sulle saadab hetkel, kui sa seda kõige rohkem vajasid, kui sa olid oma kahtluste küüsis või oma eluga ummikus. 

 

 


Kuidas sünkroonseid hetki tõlgendada?

Aegade algusest saadik on inimesed veendunud, et kogu universum ja meid ümbritsev keskkond katsuvad meiega suhelda, saates meile märke ja juhiseid. Vanade Kreeklaste jaoks olid need märgid elu loomulikuks osaks. Jung otsis sellele mõistele aga sümboolset tähendust. Sünkroonsusel on meile midagi edasi öelda, juhatada meile teed või panna meid tegutsema. 

Mõnikord on lihtne aru saada sellest, mida see sünkroonne hetk sulle mõista anda tahab. Näiteks naine, kes kaalub lahku minemist aga ei julge otsustavat sammu teha. Ühel hommikul otsustas ta minna teist teed pidi tööle ja kohtus tee peal endise klassikaaslasega, kes töötas nüüd advokaadina. Tänu sellele "juhuslikule" kohtumisele sai naine nõu pidada spetsialistiga, millest ta alustama peaks selleks, et lahutada. Nagu oleks universum ise saatnud naisele vastuse küsimusele, mis teda rahutuks tegi. 

Mõnikord aga ei olegi nii lihtne leida tõlgendust sellistele juhustele. Sellisel puhul võib otsida tähendust sümbolite seast. Selleks võib olla mõni tänavalt leitud ese; loom, keda sa metsas juhuslikult kohtad ja kes vaatab sinu poole; tuttav, kes annab endast elumärki just siis, kui ta sa tema peale mõtlesid või temast rääkisid. Nende sümbolite tähendust võiksid sa katsuda seostada oma praeguse eluga. 

Näiteks liblikas sümboliseerib aeglaseid muutuseid. Kuula oma intuitsiooni, usalda iseennast. 


Millega tuleks ettevaatlik olla? 

Kindlasti tuleb meeles pidada seda, et hulluks ei maksa ka sellega minna ja igast asjast ei maksa ka mingit tähendust otsida. Üldiselt leiavad sünkroonsed hetked aset siis, kui sul seda kõige rohkem vaja on. Jungi sõnul ei maksa iga hinna eest otsida tähendust kõigele, mis su elus aset leiab. Kui sa ei leia vastust, pani see sind vähemalt mõtlema. Kindlasti ei maksa hakata mingeid illusioone endale tegema või elama hirmus ja kartuses selle ees, mida üks või teine asi tähendada võib.

Kommentaare ei ole