{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas suhelda nartsissistiga?

  foto : unsplash / Milada Vigerova    Nartsissist on enese...

 

foto : unsplash / Milada Vigerova

 

 Nartsissist on enesekeskne inimene, kes tahab olla kogu aeg väärtustatud ja hinnatud. Kuidas ennast kaitsta kõige paremini selliste inimeste eest? 


Nartssissist on enda arust teistest parem, kõrge enesehinnanguga, enesekeskne, ilma igasuguse empaatiavõimeta. Teistel ei ole lihtne temaga hakkama saada. Õnneks on olemas erinevaid võimalusi, kuidas sellises olukorras käituda. Enne aga tuletame meelde, et ei maksa omavahel ära segada nartissistliku isiksusehäirega inimest (patoloogiline psühhiaatriline häire) ja nartsissisti (mis ei ole iseenesest patoloogiline häire). 


1. Ole pedagoogiline

Aita muuta ta vaatenurka. Nartssisistid ägestuvad ruttu ja võivad ärrituda, kui nad ei saa seda, mida nad teistel ootavad. Katsu temaga rahulikult rääkida ja selgitada talle. 

 

 

 

2. Pööra detailidele tähelepanu

See, kui sa paned teda ootama ja oled tema vastu lugupidamatu, võib teda ärritada. Ta võtab kõike väga isiklikult ja tal on teiste suhtes kõrged ootused. Kui ta tunneb, et sa oled tema vastu lugupidamatu ega austa teda, võib ta seda väga halvasti võtta. Loomulikult ei tähenda see, et sa peaksid teda hakkama meelitama, et talle meele järele olla. 

 

3. Sea kindlad piirid

Ära lase endale pähe istuda. Ja ära oota, et ta käituks nagu sina, vastasel korral pead sa pettuma. Nartsissist ei tunne, et ta võlgneks teistele midagi, seega pole sul mõtet talle mingeid teeneid osutada, et omavahelisi suhteid parandada, vastasel korral tunned sina, et sulle on liiga tehtud. 

 

 

 

4. Ära lase endaga manipuleerida

Nartsissist võib tõesti muutuda väljakannatamatuks ja talumatuks, kohe sellisel määral, et tahaks teda paika panna ja öelda oma arvamus välja, sest ta lihtsalt kurnab su sõna otseses mõttes ära. Kui mõneks ajaks võib see sind rahustada, siis pikemas perioodis muutub suhe sellise inimesega aina raskemaks. Kui sa aga lähed tema mänguga kaasa, siis ei välju te sellest kumbki võitjana. 

 

5. Kiida teda, kui ta on seda tõesti väärt 

Isegi (ja eriti sellepärast), kui nartsissistile meeldib see, et teda hinnatakse ja väärtustatakse teiste poolt. Kui võimalus peaks tekkima (ja sa ise jääda siiraks), siis kiida teda selle eest, et tal hästi läks. See meelitab nartsissisti ja ta ei katsu igapäevases elus midagi välja leiutada, et silma paista. Nii tõuseb ka sinu väärtus tema silmis. Ja sellel on ka oma mõju, kui sul on järgmine kord tema vastu vaja kasutada positiivset kriitikat. Jõudu!

 

 

 

 

 

Kommentaare ei ole