{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, mis on ühist neil inimestel, kes võivad kõike süüa aga kaalus juurde ei võta?

    Foto : unsplash / Angelo Pantazis Mitu korda sa oled jub...

 

 

Foto : unsplash / Angelo Pantazis

Mitu korda sa oled juba dieeti pidanud? Ja hoolimata kõikidest pingutustest tulevad kõik kaotatud kilod ikka ajapikku tagasi. Miks see on nii, et mõni inimene võib süüa ükskõik mida ja ei võta kaalus juurde, samal ajal, kui sina sööd tüki kooki ja tunned end kohe paksuna. 

Muidugi on see ebaõiglane. Tegelikult on nii, et kõik on ikkagi pärilik ehk siis kinni meie geenides. See, kas sa oled sale või on sul probleeme ülekaaluga, on kõik seotud geenidega. 

Teadlased viisid läbi selle väljaselgitamiseks uurimistöö 2019. aastal, mille tulemused avaldati väljaandes ScienceDaily. Selle uurimistöö raames jälgiti ülekaaluliste ja normaalkaalus olevate inimeste elu ja toitumisharjumusi.

 

 

Teadlased jõudsidki selgusele, et ülekaalus olevatel inimestel sai määravaks sageli geen, mis on seotud ülakaalulisusega ja mis soodustab paksuks minemist, tegemist on geeniga, mida normaalkaalus inimestel esineb vähem. 

Suurbritannias asuva Cambridge ülikooli teadlase Sadaf Farooqi sõnul näitas see uurimistöö esimest korda, et saledatel ja tervetel inimestel on vähem ülekaalulisust soodustavaid geene ja seega ei lähe nad paksuks. 

Selgub, et me ei saa oma kehakaalu tegelikult nii palju kontrollida, kui me seda arvame.

 

 

Hoolimata kodusest kasvatusest, mis me oleme saanud ja keskkonnast, kus me kasvame ja mis mõjutavad meie füüsilist kehaehitust, on geenidel palju olulisem roll selle juures, kas sa lähed paksuks või jääda saledaks.

Juba selle tõttu, et ülekaalulised inimesed ei saa ise midagi parata sellesse, et nad on paksuks läinud, ei tohiks teiste kehakaalu kohta märkusi teha ega seda halvustada. See uurimistöö näitab esmakordselt, et saledad inimesed on saledad tänu geenidele, neil on vähem selliseid geene, mis soodustavad paksuks minekut. Ja sellel pole midagi ühist tugeva tahtejõuga nagu mõned inimesed seda arvavad. 

Seega ei ole me võrdsel tasandil ja ei saa valida oma kehakaalu. Palju sõltub siiski ka meie endi valikutest. Kui sa katsud toituda tervislikult ja liigud palju, siis aitab see sul oma tervist hoida ning võidelda ülekaalulisuse vastu.

Kommentaare ei ole