{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toiduaine, mida sinu maks armastab

foto : unsplash / Tetiana Bykovets      Maks on tõeline keh...

foto : unsplash / Tetiana Bykovets

 

 

 Maks on tõeline keha puhastusjaam, mille liigses koormamises oleme me sageli ise süüdi. Maksale mõjuvad koormavalt rasvane toit, alkohol, samuti kodukeemia, pestitsiidid ning keskkonna saastatus. Hea uudis on aga see, et on üks toiduaine, mis aitab maksarakkudel taastuda. 

Maks on elutähtis organ ja tõeline organismi puhastusjaam, mis osaleb vere filtreerimise, valkude sünteesi ja mürkainete ning toksiinide kahjutuks tegemisel. Kui maksa töö on aga üle koormatud, ei saa maks normaalselt töötada. Sellisel puhul aitab ainult oma eluviiside muutmine paremaks. Magusa ja rasvase toidu piiramine ning kehalise aktiivsuse tõstmine aitavad maksal rasvast vabaneda ja parandada haige makse seisundit. Seega on toitumisel väga tähtis roll maksa tervise juures. Millised toidud aitavad hoida maksa terve ja puhtana? 

 

 

Taastumiseks vajab maks antioksüdante, mida leidub looduslikul kujul mitmetes toiduainetes ning mis aitavad ennetada maksarakkude vananemist, samal ajal puhastada rakke ning piirata põletikku. Kõige rohkem antioksüdante leidub täiesti tavalises kakaos. Erinevalt levinud arvamusele on šokolaad maksale kasulik. Ainukese tingimusena, et tegemist on tumeda šokolaadiga ja vähemalt 70% kakaosisaldusega. Lisaks sellele sisaldab tume šokolaad ka rohkelt magneesiumit (100 grammi kohta 206 mg ehk siis tükk šokolaadi sisaldab 10.3 mg magneesiumit!), magneesium on aga mineraalaine, mis kaitseb maksa. Mitmete teaduslike uuringute järgi aitab magneesiumirohke toit alandada 30% võrra mittealkohoolse rasvmaksahaiguse riski, samuti alandab magneesium teiste maksahaiguste tehtud kahju. Seega tuleks tumedat šokolaadi süüa iga päev, ainult mõõdukas koguses! Arstide sõnul oleks soovitav iga päev võtta 2-3 tükki tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega).

Kommentaare ei ole