{ads}

HIDE

Viimased

latest

Täiskuu põhjustab tõesti uneprobleeme (teadus kinnitab seda)

    Foto : unsplash / Ganapathy Kumar 21. septembril on taev...

 

 

Foto : unsplash / Ganapathy Kumar

21. septembril on taevas täiskuu. Ja nagu ikka, magavad paljud sellel perioodil halvemini. Kas kuu tõesti võib meie und mõjutada? Nii see on, vähemalt kinnitab seda uus teaduslik uuring, mis viidi läbi Washingtonis selle aasta jaanuarikuus. 

 

Täiskuule eelnevatel öödel heidame me sageli hiljem magama ning magame vähem

See analüüs tõestas, et olenemata elukeskkonnast, on kuu tsükli ning puhkeaja pikkuse vahel selge seos. Olenemata sellest, kas inimesed elasid linnas või maal, olid tulemused samad: 3 -5 täiskuule eelneval ööl heitsid inimesed hiljem (+ 30 minutit) magama ja magasid vähem (- 50 minutit). 

 

 

 

Kuidas kuu und mõjutab? Milline roll on sinisel valgusel? 

Dr. Alex Dimitriu sõnul, kes on Encyclopedia of Sleep Medicine autor, muutub sinine valgus täiskuu ajal tugevamaks. See aga takistab melatoniini tootmist, tegemist on uinumiseks hädavajaliku hormooniga. See nähtus sarnaneb paljuski meie ekraanide sinisele valgusele, mis samuti mõjutab organismi ööpäevast rütmi. 

 

Kuidas vältida uneprobleeme täiskuu ajal? 

Kui sa muretsed oma une pärast praegusel perioodil, siis neuroteadlane dr. Verena Senn'il on selleks puhuks head nõuanded:

"Selleks, et täiskuu ajal paremini magada, tuleks vähendada kunstliku valguse allikaid magamistoas, tõmmata kardinad ette, et takistada täiskuu valgusel tuppa pääseda ning heita magama kindlal kellajal. Kui sa oled kõik need soovitused ellu rakendanud, paraneb su une kvaliteet. "


 

Kommentaare ei ole