{ads}

HIDE

Viimased

latest

See pole su keha, mis on väsinud vaid su hing, mis on kurnatud

    foto : unsplash / Benjamin Zanatta Sa suudad teha kõik ä...

 

 

foto : unsplash / Benjamin Zanatta

Sa suudad teha kõik ära, mida vaja. Aga su hinges on tühjus. Selline vaimne madalseis. Mis kestab juba pikemat aega. Umbes nagu depressioon. 

Ometi teed sa kõik, mis võimalik, et olla positiivne ja rõõmus. Aga mingi kibestumus on su hinges. Mingi väsimus, mis ei lase sul selgelt mõtelda. 

Sul on tunne nagu ei teaks sa, millises suunas sa peaksid edasi liikuma. Mida oleks kõige õigem teha.Sa ei tea, kuidas oma olukorda parandada. 

Miks see nii on? 

Sest hing vajab aega haavadest paranemiseks nii nagu kehagi. Ainult, et hinge ei ole näha...

Teised ei väsi sulle ütlemast, et mis sa kurvastad, küll see läheb mööda, homme on juba parem päev, küll sa näed ja et sa muretsed ilmaasjata. 

Nagu teeksid sa nalja. Nagu oleks sul nohu, mis läheb mööda ajaga. 

Kui sa aga iseennast ei kuulda, paned sa ennast ohtu ja võid jääda päriselt haigeks. 

Millised märgid viitavad sellele, et su hing on haige ja kurnatud? 

 

 

1. Sa tunned end nii üksi

Ükskõik siis, kui paljude inimestega sa päeva jooksul ka ei suhtle, kellega sa koos ei ole - sa tunned end ikka üksi. Väsimuse tõttu ei saa sa kõike teha, mida sa tahaksid ja selle tõttu oled sa ise hakanud ennast teistest meelega eemal hoidma. Sa ei usalda enam inimesi nii palju nagu varem, isegi, kui keegi pole sulle mingit põhjust selleks andnud. Sa oled hakanud mõtlema, et kõik on omakasu peal väljas ja nagunii ei huvita sa tegelikult kedagi. Sa oled kogu aeg kaitsepositsioonil ja mõtled, keda sa üldse usaldada võid. Nagu sooviksid kõik sulle halba. Sul on raske oma tunnetest isegi aru saada. Aga sa teed ise endale haiget. 


2. Sa oled segaduses

Su keha ja hing ei tee enam koostööd ja tänu sellele oled sa suures segaduses. Kildudeks. Tükkideks. Sa unustad tihti tähtsaid asju. Nagu oleksid sul mäluprobleemid. Se oled kohati mõtelnud isegi, kas sa ikka oled normaalne või on sul mõni probleem. Või lähed sa äkki hulluks. Su hing on kurnatud aga sa ei näe, mis su sees toimub. Sa oled segaduses, sest sa ei leia oma kohta selles maailmas. Ja sellepärast oled kaotanud kindlustunde. Kuhu sa ka ei lähe, sul on tunne, et sa oled üleliigne ja sind pole vaja. 


3. Sa tunned nõrkust oma kehas

Sul on tunne kohati, et su keha ei kuula sind enam. Sa teed plaanid aga ei pea nendest kinni, sest sul lihtsalt pole jõudu. Sa ei jaksa ennast sundida, see tundub mõnikord üle jõu käivat. Kõik liigutused on muutunud kurnavaks ja väsitavaks. Sul on suur energiapuudus. Ja tahtmist ka pole, et midagi teha. Sa ei lähe sporti tegema, sest sa ei jaksa. Kõik see, mis sind enne rõõmustas, on muutunud tüütuks ja koormavaks. Sul lihtsalt pole jõudu. Tahtejõust rääkimata.

 


4. Sa tunned liiga pingeid oma kehas

Nagu oleks kogu su keha täis negatiivset energiat. Nagu ei saakski sa enam rahu. Sa tunned pidevat stressi, pingeid, pearinglust, nägemisprobleeme ja peavalu. See on su keha, mis saadab sulle sõnumeid, et sa pead enda peale rohkem mõtlema. Kui sul pole muid terviseprobleeme, siis pead sa hoolitsema oma vaimse tervise eest. Sa ju tahad tunda end paremini. Ja tead väga hästi, et kõik need märgid pole seotud mingi haigusega. 


5. Sul on raske seletada seda, mida sa tunned

Kui keegi küsib, kuidas sa end tunned, siis on sul väga raske vastata. Ja kui keegi peaks ka küsima, miks sa end halvasti tunned, ka siis ei tea sa, mida vastata. Sest sul pole õrna aimugi, miks sa omadega läbi oled. Sa tunned nõrkust ja masendust. Sul pole tahtejõudu. Aga mida sa päriselt tunned? Sul on raske seda endalegi seletada. 


6. Sa oled muutunud palju tundlikumaks

Su emotsioonid on laes. Sul on tunne, et sa oled kõige suhtes muutunud palju tundlikumaks. Sa võid hakata nutma ilma mingi põhjuseta. Sa võid tunda kurbust ilma, et midagi juhtuks. Pisarad lihtsalt hakkavad iseenesest voolama. Su hing on täis seletamatut valu, mis ei mahu enam kusagile ära. Sul on tunne, et sa lähed lõhki lihtsalt ühel hetkel mitmeks tuhandeks tükiks. Just sellepärast ei suuda sa oma valust teistele rääkida, sest sa kardad, et kaotad igasuguse kontrolli oma tunnete üle ja sa ei taha näidata oma valu teistele. Sa ei taha ka, et keegi sulle ütlema peaks, mida sa tundma pead ja mida sa tegema pead. 


7. Sul on paanikahood

Mõnikord tekivad sul paanikahood. Sa oled lihtsalt nii kaua kannatanud ja endas kandnud oma muresid. Sul on tunne, et sa ei suuda enam mitte midagi kontrollida. 

 

 


8. Sa oled täis negatiivseid emotsioone

Enne olid sa pigem positiivne inimene ja elurõõmus. Aga aeg on teinud oma töö. Enne olid sa kaastundlik ja hoolitsesid teiste eest. Sa andsid andeks. Nüüd tunned sa kibestumust. Kadedust. Armukadedust. Viha. Raevu. Pettumust. Sa oled mõnikord lihtsalt nii täis igasuguseid negatiivseid tundeid. Näed kõigis ja kõiges ainult vigu.

 

9. Sa võid jääda terveks päevaks voodisse

Ja terve päeva mõtled sa ainult selle peale, kui saad jälle voodisse heita ja magada. Hoolimata sellest, kui kaua sa magasid, on sul tunne, et sa parema meelega ei tõusekski voodist. Nagu hoiaks mingi salapärane jõud sind voodis kinni. Sa magad öösel halvasti. Ja ei puhka välja. Sa näed imelikke unenägusid, sul on tunne, et su unenäod on nii selged nagu juhtuks kõik päris elus. Sul on mustad mõtted peas ja sa tunned ärevushäireid. 

 

10. Sa tunned tuleviku ees hirmu

Tulevik hirmutab sind meeletult. Sest kõik on veel nii ebakindel. Mõnikord tahaksid sa minna ja alustada kusagil mujal otsast peale, sest su praegune elu ei paku sulle enam rõõmu. Kõik see, mis sulle enne meeldis, on muutunud mõttetuks ja väsitavaks. Sa ei suuda näha paremat tulevikku. Sulle ei meeldi enam mitte miski. Sind ei huvita enam miski. 

 

Kui sa tunned, et see jutt käis sinu kohta, siis pead sa midagi ette võtma, enne kui on liiga hilja ja tooma oma ellu natukene õnne. Sa pead hakkama enda eest rohkem hoolitsema, hoolitsema oma hinge eest. Puhkama. Pane oma telefon kinni ja katsu teha midagi, mis sulle meeldib. Mine vanni, mediteeri, kuula muusikat, veeda rohkem aega nendega, kes on sulle kallid. Ja katsu muuta oma mõtlemist, ära kritiseeri ennast. Ära süüdista ennast. Ära näe endas ainult vigu. Sa oled oluline. Sa oled tähtis. Ja vajalik. Sa pead õppima nägema rohkem head kui halba. 


Kommentaare ei ole