{ads}

HIDE

Viimased

latest

Paranda oma tervist põletikuvastase toiduga

     Kui sa tahad muuta oma tervist tugevamaks ja usud, et toit võib olla parim ravim, siis tuleb sul paremini valida, mida sa söö...

 


 

 Kui sa tahad muuta oma tervist tugevamaks ja usud, et toit võib olla parim ravim, siis tuleb sul paremini valida, mida sa sööd. Teadlased on kindlaks teinud, et toit võib mõjutada meie tervist. Põletik aga, nagu kõik teavad, on keha loomulik viis ennast kaitsta haiguste, nakkuste ja bakterite eest. Pikaajaline põletik võib aga põhjustada haiguste teket. Õige toitumise korral on aga võimalik põletiku vastu võidelda. Põletik ise ei ole organismile ohtlik. Põletikulise reaktsiooni korral kasutab organism rakke, mis kaitsevad väliste ohtude eest. Põletik on seega keha normaalne reaktsioon. Ägeda põletiku tunnused on punetus, turse, valu ja soojatunne. Kui aga mõnes elundis on põletiku kolle, võivad tekkida talitlushäired. 

Lühiajaline põletik ei kesta rohkem, kui paar päeva, kui põletik aga ei kao, on tegemist kroonilise põletikuga ja sellisel puhul sekkub juba immuunsüsteem. Selline põletik võib põhjustada selliseid haiguseid nagu diabeet, vähk, psoriaas ja artroos. 

 

 

Samas on krooniline põletik seotud ka meie elustiiliga. Kroonilise põletiku teket soodustavad ülekaalulisus, stress, saastatus, unepuudus ja muidugi meie toitumine. Kõik see soodustab põletikuliste protsesside teket. Kui aga põletiku on põhjustanud vale toitumine, siis leiab toidust ka abi põletiku vastu võitlemiseks. 


Võitle põletiku vastu põletikuvastaste toitudega

Piirata tuleks seega selliste toitude söömist, mis soodustavad põletiku teket ning süüa rohkem neid toite, mis on põletikuvastase toimega. Põletikku soodustavad toidud on kõrge glükeemilise indeksiga toidud, trasnrasvhappega töödeldud ja valmistoit, piimatooted, liha, lisaained, suhkrurikkad toidud, rafineeritud süsivesikud, alkohol ja suupisted. Ehk siis kõik sellised toidud, mille seedimine mõjub organismile koormavalt. 

Tervislikud ja põletikuvastased toidud sisaldavad aga rohkelt antioksüdante, vitamiine, oomega-3 rasvhappaid, probiootikume ja kiudaineid. See omakorda tähendab, et tuleb hakata rohkem sööma puu- ja köögivilju, täiseraviljatooteid, rasvast kala, kaunvilju, pähkleid, seemneid, külpressitud oliiviõli, avokaadot, Kreeka pähkleid ja vürtse. Mis puutub jookidesse, siis joome me tavaliselt kohvi ja teed. Kohv on küll põletikuvastase toimega aga kohvi tarbimist tuleks piirata, sest kohv võib põhjustada südamepekslemist ja rahutust. 

 

 

Põletikuvastane toitumine sarnaneb suurel määral Vahemere piirkonna toitumisega. Kindlasti tuleks valida mahekaupa, võimalikult värsket ja hooajalist ning vitamiinide säilitamiseks oleks hea toitu aurutada või süüa köögivilju toorelt. 

Seega ei ole põletikuvastaline toitumine mingi range dieet, vaid lihtsalt oma toitumise paremaks muutmine. Loomulikult võib mõnikord endale lubada ka midagi muud. 


Millist kasu toob põletikuvastaline toitumine? 

Põletikuvastaline toitumine mitte ainult ei aita ennetada ja leevendada kroonilist põletikku; vaid soodustab ka soolefloora head tervist, täidab hästi kõhtu, on vananemisvastase toimega ning kaitseb immuunsüsteemi. Selline toitumine on organismile ainult kasulik ja sobib kõigile. Mitmed arstid ise on kinnitanud, et parimad ravimid, mis aitavad põletikku ära võtta, ei ole mitte apteegis, vaid külmutuskapis.

foto : unsplash / Pavel Kalenik

Kommentaare ei ole