{ads}

HIDE

Viimased

latest

Neil inimestel, kes on pidevalt halvas tujus, on haigestumise risk suurem

foto : unsplash / JESHOOTS.COM    Kui aeg-ajalt on normaalne...

foto : unsplash / JESHOOTS.COM

 

 Kui aeg-ajalt on normaalne olla halvas tujus, siis nendel, kelle tuju on pidevalt halb, on ka tervis nõrgem. Teadlaste sõnul muudavad negatiivsed emotsioonid immuunsüsteemi nõrgemaks. 

Sügise saabudes on ilmadega nii nagu on ja tuju pole ka kõige parem. Ja kuna me kuuleme ainult halbu uudiseid, mis tekitavad pingeid, siis ei jäta see kõik meie tervist mõjutamata. 

Oma halvas tujus katsume me küll sageli teisi süüdistada, tegelikult on see halb tuju aga kõikide meie probleemide allikaks. Esiteks tekitab see hulga negatiivseid mõtteid pähe ning lisaks on halb tervisele. Vähemalt kinnitavad seda Hollandi teadlased. 

 

 

Nende uurimistöö tulemused avaldati meditsiinilises väljaandes Plos One 2019. aastal, mille järgi selgus, et halb tuju ja stress muudavad immuunsüsteemi nõrgemaks. Teadlased täheldasid muutusi immuunrakkudes nende inimeste juures, kelle tuju oli sageli muutlik. 


Stress tapab need rakud, mille roll on hävitada viiruseid

Et paremini mõista, kuidas stress, viha ja negatiivsed mõtted mõjutavad meie immuunsust, siis tuleb endale selgeks teha, et kõik negatiivsed emotsioonid tõstavad selliste hormoonide tootmist, mis muudavad immuunsust nõrgemaks, alandades selliste rakkude tootmist, mille eesmärk on kaitsta organismi. 

Täpsemalt öeldes alandavad stressihormoonid, liitudes  β2-adrenergiliste retseptoritega, vähendavad immuunvastust. 

Teadlased täheldasid, et depressioon, ärevus, stress ning üksildus tõstavad haigestumise riski. 

 


Hea tuju on kasulik nii vaimsele, kui füüsilisele tervisele

Negatiivsed emotsioonid on tervisele kahjulikud üksnes siis, kui inimene on tihti halvas tujus. Õnneks aga positiivsed emotsioonid - optimism ja tänulikkus - on tervisele kasulikud. 

2017. aastal tõestas üks teaduslik uuring, et hea tuju võib tõsta keha kaitsvate antikehade arvu. 

Hea tuju ja rahulolu mõjutavad ka südame tervist kogu elu jooksul. Seega on meie immuunsüsteem otseselt seotud enesetundega. Rõõmsat tuju kõigile hoolimata kõigest!

 

Kommentaare ei ole