{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas võidelda üksilduse vastu peale 50. eluaastaid?

  foto : unsplash / Matthew Henry    Erinevalt sellest inim...

 

foto : unsplash / Matthew Henry

 

 Erinevalt sellest inimesest, kellele meeldib ja kes tahab palju üksi olla, ei ole üksildus enda valik. Üksildasena võib inimene tunda ennast ükskõik millises vanuses, väga sageli tunnevad suuremat üksildustunnet aga inimesed, kellel on eluaastaid juba üle 50. Selles vanuses hakatakse rohkem oma elu üle järele mõtlema, tegema korrektuure jne. Selle tõttu võib inimene rohkem iseendasse sulguda, otsida võimalusi, et olla omaette ja tunda sellepärast ka ennast halvemini. 


Millised märgid viitavad üksildusele?

Seda ei olegi alati nii lihtne kindlaks teha. See võib väljenduda läbi erinevalt sõltuvalt inimese enda isiksusest, läbielatud elukogemustest ja suhetest teistega. Mõned märgid lasevad siiski aimata seda, mida inimene oma hinges tunneb.

  • Sa tunned suuremat üksildust. Nagu ei mõistaks teised enam sind ega sina neid. Isegi, kui inimesed on su ümber, on sul ikka tunne, et sa oled üksi ja eraldi, et keegi ei saa sinust aru ja et sind lihtsalt ei võeta omaks või, et sa ei kuulu teiste hulka.
  • Sa ei mäletagi, millal sa viimati pikalt kellegagi rääkisid. Jah, sellised niisama jutuajamised lähedaste ja naabritega aga sa tunned, et tahaksid oma südame pealt kõik ära rääkida ja igatsed hingelise ühenduse järele. 
  • Sulle ei paku enam huvi väljaskäimised ega teistega läbikäimised ja ühised koostegemised. Sa ei tunne ennast teiste seas hästi, sind ei köida enam miski. Sa suhtled nii vähe, kui võimalik.
  • Sa tunned väsimust ja masendust, see mõjutab sinu söögiisu, und ja jõudu.


 

 

Kui need punktid tulid sulle tuttavad ette, siis kannatad sa kindlasti üksilduse all. See võib olla mööduv. Kui see aga püsib, peaksid sa midagi ette võtta, mis aitaks sul leida tagasi emotsionaalse tasakaalu oma elus.


Millised on üksilduse põhjused peale 50. eluaastaid? 

  • Ehkki üksidus teeb kõige rohkem haiget inimese sees, on selles süüdi sageli välised tegurid. 50. eluaastates näiteks on sageli üksilduse põhjused järgmised:
  • Muutused eraelus ja paarisuhtes. Samuti lapsed, kes on suureks kasvanud ja lahkuvad kodust. Või siis lahutus, mis tekitab samuti üksildusetunde.
  • Ametialased probleemid või muutused. Võib-olla mõtled sa oma karjääri ja tuleviku üle rohkem, katsud analüüsida oma võimeid ja oskuseid. Samuti mõjutavad enesetunnet töökoha kaotus või pensionile minek. 
  • Terviseprobleemid, füüsiliste ja kognitiivsete võimete langus, mille tõttu on suhtlemist ja läbikäimist vähem teistega.
  • Elumuutused. Kui inimene ei suhtle nii palju erinevate läbikäimiste tõttu teistega, tunneb ta samuti suuremat üksildust ja võib hakata ennast rohkem üksi hoidma. 

Üksildustunne ei ole tingimata seotud mõne teguriga, võib olla aga seotud mitme erineva teguriga. Ent õnneks leidub alati väljapääs olukorrast.  

 

 


Kuidas üksildusest välja pääseda? 

Üksildusest vabanemine võib võtta vähem või rohkem aega, see sõltub jällegi inimesest endast. 

 

1. Tunnista endale, et sa oled üksi

Sa pead tõele näkku vaatama ja leppima oma olukorraga selleks, et selle vastu võidelda. Teadvustades endale oma olukorda, annad sa sellega ka mõista, et sa tahad midagi oma elus muuta ja teed sellega esimese sammu. 

 

2. Otsi võimalusi suhtlemiseks

Sa pead end hakkama sundima, et käia rohkem väljas ja suhelda teistega. Alusta näiteks sellest, et hakkad rohkem naabritega läbi käima, samuti poes müüjatega rääkima. Otsi oma vanad sõbrad üles, saada lähedastele sõnumeid. 

 

 

 

3. Otsi endale mõni huviala

Kahtlemata oli ka sinul selliseid huvialasid, mis sind köitsid ja huvitasid. Või oled sa pikemat aega kaalunud, et hakata midagi tegema, kui aega on. Praegu on selleks kõige õigem aeg. Otsi teisi, kellel on samad huvialad, liitu gruppide ja klubidega, nii kohtud sa teistega ja sul avaneb võimalus rääkida asjadest, mis sind huvitavad. 

 

4. Otsi oma ellu armastust

Üks hea võimalus, kuidas üksildusest välja pääseda, on leida enda kõrvale õige inimene, kellega koos sa tunneksid ennast hästi. Liitu tutvumisportaalidega või käi rohkem väljas. Nii on sul rohkem võimalusi leida enda kõrvale õige inimene. 


5. Otsi spetsialisti abi

Kui üksildus kestab kaua, siis ei suuda sa võib-olla enam ise väljapääsu leida olukorrast ja vajad spetsialisti abi. Tänu nõustajatele ja terapeutidele võid sa leida põhjuse oma üksildusele ning samuti võimalused, kuidas olukorrast välja tulla. 

Üksildustunne peale 50. eluaastaid võib olla tõeline väljakutse, alati on aga võimalus leida olukorrast väljapääsu. See on tähtis iga inimese heaolule ja tasakaalule.



 

 


 

Kommentaare ei ole