{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kaitsta ennast nartsissistlike inimeste eest, kellega sa tahes-tahtmata pead suhtlema?

foto : unsplash / LARAM      Tänapäeval räägitakse ühe rohk...

foto : unsplash / LARAM

 

 

 Tänapäeval räägitakse ühe rohkem nartsissistliku isiksusehäirega inimestest, enamasti soovitatakse võimaluse korral vähem selliste inimestega suhelda. Kui aga selline inimene on sinu lähedaste seas ja sa pead paratamatult temaga suhtlema, kuidas ennast sellisel puhul kõige paremini kaitsta? 

Nartsissistlikke inimesi võib olla töökaaslaste, pereliikmete ja sõprade seas. Tahes-tahtmata pead sa nendega suhtlema iga päev aga ilma, et sa laseksid neil endaga mängida. Kuidas tulla toime nartsissistliku inimesega igapäevases elus? Alati ei ole ju võimalik vahetada töökohta, kolida minema või lõpetada suhtlemine inimesega, kes on sulle lähedane. Selleks, et oma vaimset tervist sellisel puhul hoida, on olemas mitmeid erinevaid võimalusi. 

 

 

Kõigepealt pead sa välja selgitama, millised nartsissistiga sul tegemist on. Nimelt selgub, et nartsissiste on kahte liiki : haavatav nartsissist ja grandioosne nartsissist. Haavatav nartsissist on madala enesehinnanguga, võtab kriitikat südamesse, kord soe, siis külm sinu vastu. Grandioosne nartsissist kipub oma tähtsust ülehindama ja soovib iga hinna eest teiste imetlust ära teenida. Upitab ennast alati, kui võimalus selleks avaneb. 

Mõlemat iseloomustab aga empaatiapuudus teiste vastu, liialdamine ja manipuleerimine. Nartsissistlik inimene on enesekeskne ja egoistlik. 

Selleks, et kaitsta, katsu mitte jääda üksi selliste inimestega. Nartsissistlik inimene võib muutuda ohtlikuks ja väljakannatamatuks omavahel koos olles, sellisel juhul laseb ta oma maskil langeda ja näitab oma tõelist palet. Teiste seas olles on ta armastusväärne ja viisakas, soovides jätta endast head muljet. Kui sa pead sellise inimesega suhtlema ja temaga kokku saama, siis ära tee seda nelja silma vahel, vaid vali mõni koht, kus te olete rahva seas või siis võta endaga keegi kaasa. 

 

 

Teine nõuanne: ära anna talle seda, mida ta tahab. Ehk siis teisisõnu ära mine tema mänguga kaasa. Ära tee välja tema toksilisest käitumisest. Talle meeldib see, kui sa ärritud ja endast välja lähed. Ta toitub konfliktidest ja probleemidest, tekitades enda ümber segadust, tänu sellele saab ta ainult jõudu ja energiat juurde.Seega ära mine tema mänguga kaasa ja ära muutu liiga emotsionaalseks, sest seda ta ainult tahabki. 

Ja ära unusta, et hoolimata kõigest, mida ta sulle ütleb, ei ole sina süüdi mitte milleski. Isegi, kui sa tead, millise inimesega sul tegemist on ja et tema käitumine ei sõltu sinust, võid sa seda ikkagi võtta, kui isiklikku rünnakut enda isiku vastu. Tegelikutl aga ei ole see isiklik. Sina ei ole mitte midagi teinud selleks, et sellist käitumist ära teenida. Ta lihtsalt on selline inimene ja selles pole sina süüdi. Tavaliselt selline inimene ei ole võimeline end muutma, selle tõttu pead sina õppima ära tundma märke ja panema paika piirid, et ennast kaitsta. 

 

 

Igas suhtes on piirid, kui sa oled aga nartsissistliku inimesega suhtes, on piiride panemine sinu jaoks eluliselt tähtis.  Sa pead ise teadma, kui palju sa suudad välja kannatada, millega sa nõus oled ja millega mitte. See näitab sinu tolerantsuse taset. 

Erinevalt teistest paarisuhetest, võib nartsissist tekitada sinus süütunnet sellepärast, et sa julgesid mingid piirid paika panna. Ära anna alla ja jää kindlalt oma otsuse juurde. Vastasel korral ei võta ta sind enam tõsiselt. 

Millistest piiridest on aga jutt? Näiteks aeg, mille sa võid veeta oma sõpradega või hetk, mil su mõõt saab täis ja sa ei taha teda enam edasi kuulata, kui jutuajamine muutub sinu jaoks ebameeldivaks. Kui kohe alguses on sellised piirid paika pandud, on teil mõlemal teada, millega see lugu lõppeb, kui su kaaslane peaks üle piiri minema. See hoiab ka teda tagasi ja aitab tal end paremini kontrollida. 



Kommentaare ei ole