{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kehaline aktiivsus vähendab insuldi riski

    foto :unsplash / Blubel  Ameerikas läbi viidud teaduslik...

 

 

foto :unsplash / Blubel

 Ameerikas läbi viidud teaduslikud uuringud on näidanud, et istuv eluviis ja vähene liikumine tõstavad ajuinsuldi riski. Eestis haigestub insulti umbes keskmiselt 4000 inimest aastas. Ameerika Ühendriikides läbi viidud uurimistöö, mille tulemused avaldati väljaandes Journal of the American Medical Assotiation, näitas, et istuv eluviis ja vähene liikumine tõstavad insuldi riski. Kehaline aktiivsus aga vähendab haigestumise riski. 

See uurimistöö viidi läbi Ameerika Ühendriikides asuva San Diego ülikooli professorite poolt. Uurimistööst võtsid osa 7607 täiskasvanut inimest, kelle keskmine eluiga oli 63. aastat ning kellel polnud eelnevaid probleeme südame-veresoonkonnahaigustega. Uurimistöö viidi läbi aastatel 2009 - 2013. 

Tulemused olid järgmised: nendel inimestel, kes liikusid väga vähe ning kes olid istuva eluviisiga (istudes ligi 13 tundi ilma liikumata), oli insuldi risk 44% kõrgem, kui neil, kes veetsid istudes 11,8 tundi. Iga lisatund tõstab 14% insuldi riski. Need tulemused peaksid veenma kõiki selles, et oma tervise pärast tuleb hakata rohkem liikuma ning vähem istuma. 

Maailma Tervishoiuorganisatsioon soovitab täiskasvanud inimestel liikuda 150 - 300 minutit igal nädalal ning harrastada regulaarselt sporti. Mõõdukas kehaline aktiivsus (jalgrattasõit, ujumine, jooksmine, kõndimine, kehaline töö) langetab insuldi riski. Kehaline aktiivsus parandab vereringet ning tugevdab südant.

Kommentaare ei ole