{ads}

HIDE

Viimased

latest

Depressioon valetab sulle: sa ei ole rumal, sa ei ole kole, sa ei ole nõrk, sa ei ole üksi!

    Foto : unsplash / Ian Keefe Depressioon on kannatus. Dep...

 

 

Foto : unsplash / Ian Keefe

Depressioon on kannatus. Depressioon paneb sind kannatama. Aga sa ei tohi ega pea alla andma, sa võid sellest välja tulla palju tugevamini, kui enne. 

Depressioon on meie sajandi haigus. Tegemist on tõsise haigusega, mis puudutab igal aastal 10 - 15% inimestest. 

Hea uudis on see, et spetsialistid on hakanud leidma võimalusi ning töötanud välja hüpoteese, mille abil depressiooni paremini mõista, ennetada ja isegi ravida. Depressioon on tõsine ja valus aga ta võib olla positiivne, selles mõttes, et ta võib õpetada uuesti ja paremini elama. Tingimusel, et inimene otsib abi ja ravib depressiooni ning katsub mõista, mida depressioon talle öelda tahab. 

 

 

Depressioon valetab sulle

Sa ei ole kole

Sa ei ole rumal

Sa ei ole mõttetu ja kasutu

Sa ei ole nõrk

Sa ei ole kellelegi koormaks

Sa ei ole hull ega segane

Sa ei ole üksi

 

 

 

1. Ära eira oma tundeid, ära mängi jaanalindu, ära tunne ennast süüdi

Sa pead selgeks tegema, mis sinuga juhtunud on, hoolitsema rohkem iseenda eest. Sa ei tohi enam teha nägu nagu oleks kõik sinuga korras. Sa ei tohi eitada seda, mis sinuga lahti on. Kui sa lepid selle teadmisega, et sa oled praegu natuke katki, siis on see esimene samm selle suunas, et sa teadvustad enesele, et sa ei taha enam nii elada nagu enne. 

Sa tead, et midagi on lahti aga sa ei taha seda probleemi lahendada. Sa katsud hoopis unustada oma tundeid ja meeleseisundit rohtude, söömise või alkoholi abil. Sa ei kuula oma kannatusi, eirad sõnumeid, mida su keha sulle saadab. Lõpeta enesele valetamine! See ei ole sinu süü. Depressioon on pannud su elu pausile. Kuula iseennast paremini.

 

2. Õpi paremini kuulama seda last, kes su sees nutab

Depressioon räägib sageli läbi mõne kunagise alateadliku või teadliku kannatuse läbi. Sageli peegeldab meeleheite tunne sisemise lapse hirme, kartusi ja kannatusi. Ükskõik, mis depressiooni põhjustajaks ka ei ole, tihti on probleem alguse saanud juba lapsepõlves. Paljud depressiooni all kannatavad inimesed räägivad oma ema psühholoogisest seisundist või eemalolevast hoiakust raseduse või lapsepõlve jooksul. Sageli on emal olnud endal liiga palju peremuresid lahendada, tööprobleeme ning eraeluga seotud asju, et laps on jäänud tahaplaanile koos oma hirmude ja kartustega. Ja isegi, kui ema edaspidi andis endast parima ja hoolitses isegi liiga palju lapse eest, jäi see üksildusetunne väikese inimese hinge, mis täiskasvanuna asendus süütundega, enesekindluse puudumise, üksinduse, liiga kriitilise meelega, ükskõiksusega... Kui sa kannatad ise depressiooni käes või mõni su lähedastest on depressioonis, siis oska vaadata. Depressioonis inimene vajab sageli palju rohkem armastust ja tähelepanu, see soojendab tema südant ja hinge ning aitab rahuneda. Kui see nii on, siis vajab su sisemine laps abi. Aita teda. 


3. Psühhoteraapia

Psühhoteraapia aitab sul lihtsalt end tühjaks rääkida. Psühhoteraapia aitab parandada meeleseisundit. Selleks, et depressiooni mõista, tuleb iseennast paremini mõista ja vaadata üle kogu oma elulugu. Üksi on seda aga väga raske teha. Juba sellepärast on väga tähtis minna terapeudi vastuvõtule, et vabaneda oma valust. 

 

 

4. Muuda oma käitumist

Depressioon on märk sellest, et midagi on korrast ära. See on kindel märk sellest, et aeg on muuta oma harjumusi. Vahetada halvad harjumused paremate vastu. Väga naiivne ja lihtne oleks arvata, et sellest piisab oma probleemide lahendamiseks, kui sa jätad oma elukaaslase maha või vahetad töökohta. Sa pead midagi muutma oma mõtlemist ning tegutsemist. Sa pead õppima ütlema ei. Sa pead õppima ennast armastama, oma häält kuuldavaks tegema ning mitte elama ainult teiste jaoks. 

Ja sa pead õppima ka iseendale ei ütlema. Mitte läbi oma kaitsemehhanismide. Sa pead olema ka iseenda jaoks hea lapsevanem. Olema enda hea ema, kui sa vajad abi ja oled raskustes või kui sa ei oska oma keha eest hoolt kanda. Kui sa ei toitu õieti. Või pead sa olema omaenda hea isa, et end paremini kaitsta mõningate halbade sõltuvusharjumuste eest. Kui sa hakkad nägema ennast teises valguses, ei aja sa enam end segi selle lapsega, kes sinu sees nutab ja kes võtab kogu su energia ära.

 

5. Ära murdu, tõuse taas püsti ja ela

Psühhoteraapia on nagu lumepall, mis aitab tasapisi inimesel depressiivsest seisundist välja tulla ning leida tagasi hingeline tasakaal. Ja olla taas õnnelik.

 

 

 

 

 




 


Kommentaare ei ole