{ads}

HIDE

Viimased

latest

Rakumälu : sina ei mäleta aga su rakud mäletavad

    foto : unsplash / Braňo Meie rakkudel on mälu, nad mälet...

 

 

foto : unsplash / Braňo

Meie rakkudel on mälu, nad mäletavad kõiki meie isiklikke mälestusi ja elukogemusi, kõike lähedastega seotud juhtumeid ning isegi neid, mis on aset leidnud enne meid. Kõik see, mida me läbi elame, talletub meie keha alateadvusse (rakumälu), kõik meie isiklikud kannatused, mida me oleme kogenud oma elu jooksul, samuti vanemate ja esivanemate läbielamised. See mälu on nii kõvasti talletunud meie keha iga raku sisse, et see kajastub igal sammul, mõjutades suurel määral meie käitumist, pannes meid ikka ja jälle tegutsema sama skeemi järgi. Rakumälu ei piirdu ainult meie eluajaga. Sest me oleme alguse saanud kahest rakust - ema ja isa omast - ning kanname seega ka nende ja nende vanemate koormat. Seda infot kanname me edasi põlvest põlve. Läbi oma DNA. 

Meie keha koosneb miljarditest rakkudest, mis uuenevad vahetpidamata. Rakumälus on tallel valusad sündmused, mis on aset leidnud 10, 20, 30 või enamgi aastat tagasi, mida me isegi enam ei mäletagi enam aga mis võib ikka veel mõjutada meie füüsilist keha. Just nimelt sellepärast võib rakumälu olla erinevate haiguste põhjustajaks. Ja nagu ülalpool öeldud, mõjutab rakumälu ka meie järeltulijaid. Aga seda ei maksa võtta, kui midagi saatuslikku, millest pole pääsu. Vastupidi, dr. Bruce Lipton väidab, et me ei pea olema oma geenide ohvrid. 

 

 

Epigeneetika on tõestanud, et rakke ei saa kontrollida ent rakud on vastuvõtlikud keskkonnateguritele. Seega võid sa muuta positiivselt oma DNA'd, muutes oma mõtteid, uskumusi, tundeid ja eluviisi. 

Rakumälu teooria tuli üldse välja siis, kui hakati tegelema elundidoonorlusega. Peale elundi siirdamise operatsiooni tekkisid mõnedel inimestel uued huvid, näiteks klassikalise muusika, võõrkeele või siis teistsuguste toitude järgi. 

Ühel Prantsusmaa näitlejannale tehti 2003. aastal südame siirdamine. Kaks aastat peale operatsiooni tekkisid naisel uued isud. Ta ei olnud kunagi olnud suur veinisõber, nüüd korraga hakkas ta hindama punast veini. Samuti oli tal tunne, et ta on juba olnud mõningates kohtades, kus ta ometi esimest korda viibis. Igal ööl nägi ta unes aga autoavariid. Seejärel tutvus ta mehega, kellega tal tekkid väga ilus suhe, mis kestis terve aasta. Ent siis selgus korraga, et selle mehe naine oli surnud autoavariis ja tuli välja, et Charlottele oli siirdatud selle naise süda. Kui Charlotte seda kuulis, sai ta infarkti. Ta sai samuti teada, et kõik tema uued maitsed on tõesti seotud selle naisega. 

 

 

Charlotte Valandrey lugu ei ole sugugi ainus. Mitmed inimesed on rääkinud oma lugusid. 

Ent tuleme rakumälu juurde tagasi. Seega ei otsusta ainult meie geenid seda, kui terved või haiged me oleme. Epigeneetika on muutnud seda arusaama tehes teaduslikke uurimistöid. 

Väga hea näide on ainevahetus, mis reageerib erinevalt keskkonnateguritele. Meil kõigil on üle 30 000 miljardi raku, mis kõik omavahel vahetpidamata suhtlevad ning kohanevad vastavalt olukorrale. Meie keha kohaneb oma keskkonnaga, oled sa siis sportlane, suitsetaja või taimetoitlane. 

Stress, hirm ja nälg on jätnud meile epigeneetilise jälje. Kõik keemilised molekulid on jätnud jälje meie DNA'sse. Kõik meie vanemate, vanavanemate või siis eelmiste elude jäljed on märgitud meie epigeneetikasse, mida me edasi kanname oma lastele ja lastelastele.

See on rakumälu negatiivne pool. Näiteks avastasid teadlased lapse genoomist, kus on tallel kogu geneetiline informatsioon, vanemate traumeeriva sündmuse jäljed. 

 

 

Ent me saame õnneks ise reguleerida oma rakumälu ja seda parandada. Meie eluviisist sõltub suurel määral, kas rakumälu on blokeeritud või mitte. Me saame ise otsustada, mida me edasi tahame teha. Ikka soovitatakse inimesel muuta oma eluviise tervislikumaks, kui ta on haigeks jäänud. See aga, kui kiiresti ta sellest haigusest paraneb, lisaks meditsiinilisele ravile, sõltub aga suurel määral inimesest endast. Sest tänu rakumälule on võimalik mõjutada positiivselt oma tervist. 

Rakumälu saab puhastada ja vabastada teraapia abil. Väga hea mõju on spordi tegemisel. Samuti positiivsel mõtlemisel. Muutes oma praegust elu, väljavaateid ja avardades võimalusi, muutub kogu elu koos sellega. Me võime muuta oma rakumälu. Ja muuta koos sellega oma tulevikku. 

Kui sa oled tahtnud näiteks kaalust alla saada ja võtnudki mitu kilo maha aga kõik on kohe tagasi tulnud, siis on see rakumälu süü. Sest rakumälu puudutab ka kehakaalu. Juba selle tõttu vajab rakumälu puhastamist. Sellepärast ei tohi kaotada kaalu liiga ruttu vaid teha seda tasapisi, mitme aasta jooksul näiteks. 

Seega, kui sa tahad puhastada oma rakumälu, muuda oma mõtlemist positiivsemaks. Tee hingamisharjutusi. Mediteeri. Mõtle häid mõtteid. Usu, et kõik on võimalik. Tantsi. Tee suurpuhastus oma kehas ja peas. Keskendu rohkem heale, kui halvale.







Kommentaare ei ole