{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kõik, mida sa ise võid ära teha, et paremini öösel magada

foto : unsplash / Sincerely Media      Elu on liiga lühike ...

foto : unsplash / Sincerely Media

 

 

 Elu on liiga lühike selleks, et iga päev väsinud peaga ringi käia. Korralik ööuni ei tähenda seda, et sa paned silmad kinni ja magad hommikuni. Kui uni on korralik, on ka keha puhanud ja täis energiat eesolevaks päevaks. Selleks, et paremini magada, tuleb vaadata üle kõik see, mida sa päeva jooksul teed. 


Unepuudus tekitab probleeme

Mõtle kasvõi selle peale, kuidas halvasti magamine mõjutab sinu tuju järgmisel päeval. Paljud meie seast on peale magamata ööd närvilised ja ärrituvad rohkem. Tekivad keskendumishäired ja energiapuudus ( ja see vähenegi energia, mis sul on, on negatiivse laenguga).

Unepuudus ja tuju on seega omavahel otseselt seotud. Unepuudus võib mõjutada sinu tuju ja sinu tuju võib mõjutada omakorda une kvaliteeti. Stress ja ärevushäired ei lase sul magada. Kui sa mõtled selle olukorra peale, siis saad sa ise ka aru, et oma muremõtetega ei anna sa ajul võimalustki puhata. Ja sa ei koorma mitte ainult oma aju, vaid ka südant, mille rütm muutub kiiremaks. 

See ei ole veel kõik, sest unepuudus mõjutab ka sinu tervist. Pikemaajaliselt tõstab unepuudus südame-veresoonkonna haiguste riski. 

Sellepärast on tähtis, et sa magad hästi. 

 

Mida sa ise teha saad selleks, et parandada oma une kvaliteeti? 

 

7:30 Ärka kindlatel kellaaegadel

Näiteks pool kaheksa. Ja seda ka nädalavahetusel. See, et sa põõnad laupäeval ja pühapäeval poole lõunani, ei aita sul kaotatud unetunde tagasi teha. 

 

 

 

 9:30  Käi väljas

Ükskõik, mis ilm väljas ka ei ole (liiga külm või liiga palav) või oled sa ise liiga laisk, alati leidub põhjuseid, miks mitte välja minna. See aga, kui sa viibid kasvõi natukene päevavalguse käes, aitab sul paremini magada.


14:30  Tee väike lõunauinak

Kui sa tahad pealelõunal natuke tukastada, siis tee seda kella 14 - 16 vahel ja mitte rohkem, kui 10-20 minutit korraga. Miks? Sest kehatemperatuur langeb sellel ajal, nii nagu õhtul, kui aeg on magama heita. 


15:00 Joo viimane tass kohvi

Kui sa oled suur kohvisõber, siis ära joo liiga hilja kohvi. See ei lase sul magada pärast. 

 

18:00 Tee sporti ja võimle

Võib-olla sa ise arvad, et treenimine enne magama heitmist ei lase sul öösel magada ja hoiab üleval. Tegelikult see aga ei ole nii. 

 

 

 

19:30 Söö õhtul rohkem köögivilju

See, mida sa õhtusel ajal sööd, mõjutab sinu une kvaliteeti. Rohelised köögiviljad sisaldavad magneesiumit, mis aitab unetuse vastu võidelda parandades samal ajal une kvaliteeti, pikkust ning isegi hommikust ärkamist. Üldse on soovitatav õhtul süüa kergemat toitu ja lasta seedesüsteemil rohkel puhata.

 

22:30 Jäta oma telefon suurde tuppa

Telefoniekraan kiirgab sinist valgust, mis takistab magama jäämist. 

 

22:45 Enne uinumist siruta ennast mõnusalt välja

See aitab kehal vabaneda stressist ja pingetest.

Kommentaare ei ole