{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa oled ka kogu aeg väsinud? Loe, mis selle põhjuseks võib olla ja mis selle vastu aitab

    foto : unsplash / Zoe  Kas sa tunned, et oled kogu aeg v...

 

 

foto : unsplash / Zoe

 Kas sa tunned, et oled kogu aeg väsinud? Dr. Frédéric Saldmann jagab oma raamatus "Tervis sinu ees" tarku nõuandeid, mis aitavad väsimuse vastu võidelda. 

Väsimus tähendab seda, et kehas on nõrkus, mõnikord võib põhjuseks olla kurnatus. Selline väsimus võib olla ajutine ja mööduv, tekkida peale füüsilist koormust või peale mõnda sündmust. 

Mõnikord väsimus ei kao ja muutub püsivaks. Nädalaid või kuid kestva väsimuse korral tuleks rääkida perearstiga. Põhjuseks võib olla ka halb eluviis. Näiteks see, kui ei liiguta piisavalt. Erinevalt sellest, mida inimesed kalduvad arvama, ei väsita poole tunnine jalutuskäik päevas. Vastupidi, liikumine aitab roidumust ja väsimust ära võtta ning annab energiat. Võimalusi on palju: jalgrattaga sõitmine, kõndimine, aiatööde tegemine.... Kõige tähtsam on regulaarsus, iga päev vähemalt pool tundi tuleks liikuda. Parem veel, kui saab rohkem liikuda. 

Väsimus võib ka olla märguanne mõnest haigusest nagu aneemia. Loomulikult ei maksa vähimagi väsimuseilmingu pärast liiga palju muretsema kohe hakata ja kõige hullemat endale ette kujutada. 

Enamikul juhtudel on aga tegemist eluviisiga. Mis aitab siis väsimuse vastu võidelda? 

 

 

Vahelduvpaast

Kui sa teed söömises 16 tunnise pausi ja jood sellel ajal ainult vett, teed või kohvi ilma suhkruta, siis tugevdad sa sellega oma organismi ja saad energiat juurde. Ei maksa ära unustada, et seedimine nõuab päris palju tööd kõikide organite poolt. Andes oma seedesüsteemile puhkust, aitad sa samal ajal organismi puhastada. Selline vahelduvpaast on hea vahend, mis aitab väsimuse vastu võidelda ning annab energiat juurde. 

 

Joo vett

Mitmed uurimistööd on näidanud, et kui inimene ei joo piisavalt vett, siis tekib dehüdratatsioon ehk kehas pole piisavalt vedelikku. See aga tekitabki väsimust. Seega hoia veepudel alati läheduses. 

 

Uneapnoe

Norskamine ja unepnoe põhjustavad ka püsivat väsimust. 

 

Söö rohkem puu- ja köögivilju

Seda oled sa ilmselt juba kuulnud, et päevas tuleb süüa 5 puu- ja köögivilja. Puu- ja köögiviljad sisaldavad rohkelt vitamiine ja mineraale. Mida rohkem sa neid sööd, seda paremaks muutub su tervis. Ja nii ei pääse väsimus ligi.  


Võta vitamiine ja mineraale lisaks

Püsiv väsimus võib märku anda sellest, et sul on mõne vitamiini- või mineraali puudus. Näiteks magneesiumi- või rauapuudus tekitab väsimust. Ära siiski torma vitamiine ise oma tarkusega ostma, tee kõigepealt vereproovid, mis näitavad kõige täpsemini, milliseid vitamiine sa võtma peaksid. 

 

 


Maga paremini

Öised ärkamised ja hiline magamaheitmine rikuvad une kvaliteeti. Sellisel puhul oleks vaja õppida korralikult magama. Heita kindlal kellaajal magama ning ärgata samamoodi kindlal ajal. Mida parem on su uni, seda vähem tunned sa päevasel ajal väsimust. 


Ära kasuta telefoni voodis

Me kõik oleme vähemal või suuremal määral ekraanidest sõltuvuses. Aga kõige parem oleks siiski panna oma telefon mujale. Kui sa ka öösel peaksid ärkama, võta parem mõni hea raamat, mis aitab sul magama jääda. 

 

Liigu vähemalt pool tundi iga päev

Ja see tähendab seda, et sa liigud ikka nii kiiresti, et see võtaks hingeldama aga ei takistaks rääkimist. Nii nagu kõndimise või jalgrattaga sõitmise ajal.  Kõige parem oleks liikuda 30 - 45 minutit 3 -4 korda nädalas. Jah, see võib küll võhmale võtta aga haigestumise risk alaneb koos sellega. 

 

Ära joo kohvi õhtul

Uuringud on näidanud, et õhtune kohvi joomine ei lase magada. Ja seega tunned sa järgmisel päeval väsimust. 




 

 

 

 




Kommentaare ei ole