{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vananemisvastane toitumine - müüt või tegelikkus?

  foto : unsplash / Jannis Brandt   Mis on jaapanlaste pika...

 

foto : unsplash / Jannis Brandt

 

Mis on jaapanlaste pika eluea saladus? Eriti peab see paika Okinawa saare elanike kohta, kus on rohkem 100-aastaseid, kui mujal. Kas saladus peitub selles, et nad söövad rohkelt kala ja sojatooteid? Me ei pea muutma oma toitumist täiesti aga mõned nipid võiksime neilt üle võtta küll. 


Vananemisvastase toitumise põhinipid

Õiged valikud

Alustame kohe kõige olulisemaga : korralikud eluviisid (lõpeta suitsetamine, söö rohkem värskeid ja hooajalisi puu- ja köögivilju, joo veini mõõdukalt ja ole aktiivne) ja tervislik toitumine aitavad pikendada eluiga. Mis puutub toitumisse, siis toit peab sisaldama rohkelt selliseid toite, mis on kõrge ORAC indeksiga (Oxygen Radical Absorbance Capacity) ehk siis kõrge antioksüdantide sisaldusega , mis aitavad võidelda vabade radikaalide vastu ja ennetada seega südamehaiguste, vähi ja diabeedi teket.

Nende seas on esikohal punased oad, ingver, kuivatatud ploomid, pekanipähklid, erinevad kapsasordid, tomatid, greipfruut, viinamarjad ja punased marjad (vaarikad, põldmarjad, mustikad, maasikad...). Samuti on oluline lõpetada selliste toitude söömine, mis ei tee su tervisele head. 

 

 

 

Piima peetakse tervislikuks tänu kõrgele kaltsiumisisaldusele aga paljudel inimestel esineb laktoosi- ja piimavalgu talumatust, selle tõttu on parem eelistada teisi kaltsiumirikkaid toiduaineid: mandleid, musta seesamit, vetikaid, kapsast, sariine ja mineraalvett. 

Ka punane liha ei ole meie toidulaual hädavajalik, soodustades südame-veresoonkonna haiguste teket. Rasvase liha asemel eelista lahjat liha (linnuliha). 

Nisu sisaldab gluteeni, mis ärritab soolestikku, muutes seedimist aeglasemaks. Selle tõttu on parem loobuda gluteeni sisaldavatest teraviljadest, mis takistavad B-vitamiini omandamist, häirides seega kilpnäärme funktsioone ja neurotransmitterite tootmist. Eelista gluteenivaba toitu, mis aitab kõhurasvast vabaneda. Seega lõpeta nisujahust toodete söömine ning söö parem pruuni riisi, tatart, kinoad, hirssi ja amaranti...

 

Millest sul tuleb loobuda?    

Rafineeritud suhkur (küpsised, koogid, tordid, maiustused, veinid, liköörid, õlu...), mis on kõrge glükeemilise indeksiga ja teevad meid vanemaks rohke suhkrusisalduse tõttu, tekitades glükatsiooni ja hävitades kollageeni. Sellepärast tekivadki kortsud ja naha lõtvumine. Et seda ära hoida, on ainult üks lahendus: tuleb vähem süüa rafineeritud suhkrut ja täiesti loobuda valgest suhkrust, magusatest jookidest, kommidest ja küpsistest ning eelistada madala glükeemilise indeksiga toite (puu- ja köögiviljad, kaunviljad, täisterariis...). 

 

 

 

ORAC väärtus (Oxygen Radical Absorbance Capacity) aitab määrata toitude antioksüdantide sisaldust. Mida kõrgema ORAC väärtusega toit on, seda tugevam on kaitse vabade radikaalide vastu. 

 


Õige toiduvalmistamine

Ka õige toiduvalmistamine mängib rolli sinu tervise juures. Selleks, et tervislikult toituda, tuleks eelistada aurutamist. Aurutada võib kõike: kala, liha, köögi- ja puuvilju... Lisaks on aurutamisel see eelis, et ei pea kogu aeg kõrval olema ja jälgima. Meeles tasub pidada seda, et üle 60° kuumutamise juures hävineb C-vitamiin, üle 120° kuumutamise juures saavad valgud kahjustada ja aminohapete hulk väheneb koos toiteväärtusega. 

 

 


Kogu tõde vananemisvastase toitumise kohta

Vananemisvastane toitumine ei ole dieet vaid elustiil. Kinni tuleb pidada mõningatest reeglitest ning süüa võimalikult tasakaalukalt. Sellega tuleks alustada võimalikult varakult, sest keha hakkab vananema juba 25. eluaastast. Osteoporoosi ära hoidmiseks tuleks võtta lisaks D-vitamiini, kaltsiumit ja valku. Sama kehtib ka lihasmassi kohta, mille alalhoidmiseks on vaja süüa piisavalt valku. Peale 60. eluaastaid on raske vaegusi ära hoida, kui enne pole sellele tähelepanu pööratud. Selleks, et vananemisprotsessi aeglustada, tuleb hoida oma kehakaalu ja olla kehaliselt aktiivne. Peale 60. eluaastaid on raskem ülekilosid kaotada. Samuti tuleb hoida oma mälu ja hoolitseda oma välimuse eest, lõpetada suitsetamine enne, kui arterid on saanud kahjustada. Et elada kauem ning ilma iluoperatsioonideta, tuleb lihtsalt paremini jälgida oma igapäevast toitumist. Süüa rohkem antioksüdante (eelistades mahetoitu : õunu, pirne, viinamarju, kartulit, spinatit, maasikaid, tomatit).Samuti kiudaineid, mis alandavad suhkru omandamist soolestikus, süüa rohkem kapsast ja brokolit, mis sisaldavad rohkelt toitaineid. Munakollane aitab lihasmassi langust ära hoida. Tomatid, viinamarjad sisaldavad rohkelt polüfenoole, mis on ajule kasulikud. Tükk tumedat šokolaadi päevas on aga tervisele kasulik. 

Kommentaare ei ole