{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vaata, miks sa oled nii väsinud kevade saabudes

  Foto : unsplash / David Mao     Kevad on ametlikult ...

 

Foto : unsplash / David Mao

 

 

Kevad on ametlikult kätte jõudnud. Ilusad ja soojad päikesepaistelised päev ei ole enam kaugel. Kuidas aga nautida kevadet, kui sul pole enam üldse jõudu? 

Võiks ju arvata, et peale pikka talve saame me kohe oma energia ja elujõu tagasi kohe, kui kevad on kätte jõudnud aga nii see päris ei ole. Tegelikult tunneme me kõik praegu suuremat väsimust. 


Bioloogiline muutus

Aastaaja vahetus ei ole keha jaoks kõige meeldivam asjade käik. Sest keha peab harjuma uue unerütmiga ja see nõuab aega. Sellele lisanduvad erinevad alateadvuslikud käitumisharjumused, mis tekitavad veelgi suuremat väsimust. Kahjuks ei ole need ainsad tegurid, millega peab arvestama.

 

 


Kellakeeramine

Kellakeeramine suveajale toimub laupäeval 26. märtsil ööl vastu pühapäeva. See tähendab seda, et me saame magada tund aega vähem. Uue unerütmiga kohanemine võtab aega, mõnikord läheb selleks mitu nädalat. Ja tänu sellele võib keha tunda suuremat väsimust.


Päikesevalgus ja soojad ilmad

Päevavalgus mõjutab meie hormonaalset tasakaalu. Talvel on unehormooni rohkem, sest keha kohandab end madalate temperatuuride ja valguse puudusega, õnnehormooni aga on vähem, sest seda mõjutab jällegi päikesevalgus. Kui ilusad ilmad kätte jõuavad, siis toimub teistsugune protsess, vererõhk langeb ja kehatemperatuur tõuseb ning õnnehormooni tase tõuseb. Keha peab aga harjuma uue olukorraga ja alguses mõjub see üsna kurnavalt.


Lindude laul

Kevadel hakkavad taas linnud laulma aga mõnikord häirib see varahommikune kontsert akna taga und. 

 

 


Toimetused peale tööpäeva lõppu

Kui valget aega on rohkem ja päevad on pikemad, siis tahame me ikka võtta nii palju kui võimalik ja kasutada seda aega otstarbekalt ära. Mõnikord on ka see põhjuseks, miks me tunneme suuremat väsimust korraga.


Ülekoormatud maks

Talvel süüakse ikka rasvast ja rammusat toitu, mis annab sooja. Kevadel on nii, et inimestel on sageli vitamiini- ja mineraalipuudus, mida maks aga hädasti vajab selleks, et organismi puhastada. See aga tekitab väsimust ning energiapuudust. Selle vastu aitab, kui süüa kergemat ja vitamiinirohket toitu.

Kommentaare ei ole