{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mürgine sõprussuhe : millised on mürgised sõbrad?

foto : unsplash / Priscilla Du Preez     Kuidas õppida vahe...

foto : unsplash / Priscilla Du Preez

 

 

Kuidas õppida vahet tegema nendel inimestel, kes soovivad sulle halba ja nendel, kes soovivad sulle head? Tuntud psühholoog Erin Leonard toob välja ajakirja "Psychology today" veergudel, millised on neli kõige levinumat mürgise sõbra tüüpi.

Sõpru võib jagada kahte gruppi. On mürgiseid inimesi ja on neid, keda võib pidada emotsionaalselt intelligentseteks. Viimaste puhul on tegemist kaastundlike inimestega, kes ei kasuta sinu headust ära ja on abivalmis. Esimesse gruppi kuuluvad aga manipulaatorid, pigem võiks nad liigitada niisama tuttavate, kui sõprade hulka. Meie hulgas liigub nelja sorti toksilisi inimesi. See on hea, kui sa õpid neid ära tundma, sest siis sa tead, milliste inimestega sul tegu on. 

 

 


Probleemide tekitaja

Probleemide tekitaja on mürgine inimene. Ta on selline, kellele sa võid rääkida oma probleemidest mõne teise inimesega, lootes, et ta annab sulle nõu ja on mõistev. Tema aga läheb ja räägib kõik selle, mida sa talle usaldasid, sellele kolmandale inimesele edasi. Loomulikult tunned sa, et sind on reedetud ja sinu vastu on alatult käitutud. Kui sa oleksid tahtnud, oleksid sa võinud ise minna rääkima selle kolmanda inimesega aga sa ei teinud seda. Probleemide tekitaja aga tegi seda meelega, väänates su sõnu ja moonutades tõde. Sinu jaoks on see kohutav, sest nüüd oled sina see, kes nagu tekitaks probleeme ja ajaks inimesi riidu. Mürgine sõber aga, kellele sa oma südant puistasid ja keda võib väga hästi manipulaatoriks pidada, tunneb teatud rahulolu, sest tema on nüüd tähelepanu keskmes ja üldse, tema tahtis ju ainult konflikte kahe inimese vahel lahendada.


Silmakirjalik

Ta on sinu vastu ääretult sõbralik ja heatahtlik ega kõhkle seda välja näitamast sinuga koos olles. Selja taga aga räägib ta sinust taga selleks, et sinu mainet rikkuda. Kuidas sellist inimest ära tunda? See ei olegi nii kerge, sest sinu ees eitab ta kõike, ta ütleb, et ei ole kunagi sinu kohta halba rääkinud. Ükskõik, mida sa ta ka talle ei ütle ja kui suured tõendid sul ka ei ole, ta kinnitab pisarsilmi, et ta pole midagi sellist teinud ja teeb, nagu oleks tema vastu keegi ülekohtuselt käitunud. Teine märk, mis aitab teda ära tunda, on passiiv-agressiivne huumor. Ta pöörab kõik naljaks.

 

 


Kangelane

Ta peab ennast teistest natuke paremaks. Ta on veendunud, et tema arvamus, tema väärtushinnangud ja tema uskumused on paremad, kui teiste omad. Alguses võib sulle jääda mulje, et ta on hästi enesekindel inimene, tegelikult on ta aga lihtsalt üks egoist. Ta alavääristab sind. Ta peab naeruväärseks sinu arvamust, kui see erineb tema omast. "Kangelased" tahavad tavaliselt "olukorda päästa" ja usuvad et neil on täielik õigus kontrollida, kellega tema ja tema sõbrad läbi käivad. Kui su vaatenurk on tema omast liiga erinev, lõpetab ta sinuga suhtlemise ja teeb kõik, et tema sõbrad ka enam sinuga ei suhtleks. 


Ohver

Ta ei tunnista kunagi, et on käitunud egoistlikult ja teinud mõnele oma sõbrale haiget, ent ta toob tihti vabanduseks, et tal on elus rasked ajad. See on ka põhjuseks, miks ta ei saa sulle appi tulla või olla sinuga koos. Ta katsub tõmmata tähelepanu enda isikule ja tekitada sinus enda vastu kaastunnet ehkki sina oled see, kes abi vajab. Selline inimene võib olla emotsionaalselt ohtlik. Ta ei ole kaastundlik, ta ei anna endale aru oma tegudest, tal puudub kohusetunne ja ta katsub lihtsalt teisi ära kasutada.


Kommentaare ei ole